Det började en vacker höstdag 1997 vid en lunch i Paris (där båda organisationernas representanter deltog i IFAC-kongressen). Där togs nämligen de första informella kontakterna mellan FAR och SRS för att sondera terrängen för en ny gemensam organisation.
Diskussionerna fortsatte i en mycket liten krets, som dock vidgades i slutet av september i år. Då informerades organisationernas styrelser och delar av kanslierna.
Ett par dagar senare kom alltså meddelandet (se nedan) till alla ledamöter i Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR och Svenska Revisorsamfundet SRS. Också kanslipersonal och omvärld informerades under de sista dagarna i september: myndigheter, svenska och internationella branschorganisationer och andra intressenter fick veta att de båda skulle utreda en ny gemensam förening för hela revisionsbranschen.
– Det finns nu en viljeförklaring från FARs och SRS styrelse om en samverkan, sammanfattade FARs generalsekreterare Björn Markland läget när han informerade om vad som hänt.
Och här handlar det alltså inte enbart om en sammanslagning av två befintliga revisorsorganisationer med något olika kvalifikationskrav, utan om en helt ny förening, som ska kunna bereda plats även åt de andra högt kvalificerade specialister som blir allt viktigare för revisionsbyråerna: IT-experter, skattejurister och miljöexperter och andra.
5 000 medlemmar?
Den nya organisationen borde alltså kunna få bortåt 5 000 medlemmar när den är tänkt att komma igång på nyåret år 2000.
Dessförinnan ska naturligtvis frågan diskuteras ingående i de båda revisorsorganisationerna. Både på FARs stämma i november och på ett möte i SRS under hösten kommer frågan vara på dagordningen, men det är inte meningen att det ska fattas några beslut under 1998. Möjligen kan man tänka sig något slags principuttalande om färdriktningen.
Inte heller är detta ett förslag från den s.k. strukturgruppen inom FAR (som Balans tidigare berättat om). Den gruppen som fick uppdraget att utreda framtiden efter en diskussion om branschens framtida struktur vid FARs planeringsmöte hösten 1997, har dock tidigare i år lagt fram ett förslag som väl stämmer med tankegångarna i det nu presenterade gemensamma beslutet att utreda förutsättningarna för en ny förening.
Enligt den presenterade tidplanen ska alltså de båda organisationernas stämmor ta slutgiltig ställning hösten 1999 och förhoppningen är sedan att en ny organisation ska kunna vara i gång till 1 januari år 2000.
De ansvariga i revisorsorganisationerna betonar också vikten av att det finns ett intresse från de övriga specialisterna på byråerna för att organisera sig.
Det kan noteras att även den nya föreningen ska bygga på individuellt medlemskap – och inte vara en branschförening där det är företagen som är medlemmar.
Att revisorsföreningar går samman är inte helt unikt. I Norge har man – som Balans tidigare redovisat – nyligen gjort det och i t.ex. Holland och England görs försök till sammanslagningar eller ”övertaganden”.
Det betyder förmodligen också att en del internationella organisationer kommer att förändra sina nuvarande regler för medlemsskap.
Många frågor
Det finns naturligtvis många frågor kring vad som nu ska hända, vad föreningen ska heta och vilka verksamheter som blir kvar.
Historien har många gånger utvisat att sammanläggningar mellan organisationer inte är enkla. Det blir ofta en lång och lite komplicerad resa fram till det nya.
Därför har också de ansvariga för denna process bestämt sig för några enkla regler: att inte diskutera föreningens namn, några personfrågor eller vilka verksamheter på kanslierna som ska påverkas av en eventuell sammanslagning. Sådana frågor kan lätt resultera i låsta positioner och långa möten om sådant som inte är viktiga principfrågor.
Om man ser på dagens situation är det dock tydligt att medan FAR t.ex. har större förlagsverksamhet så har SRS en mer utbyggd kretsorganisation. IREV ägs ju gemensamt och borde påverkas positivt av nyordningen.
Eftersom den nya föreningen genom specialisterna bör få fler medlemmar än vad FAR och SRS idag har tillsammans, så är personal- och lokalfrågor än så länge både otydliga och omöjliga att diskutera i någon detalj.
Det finns även andra frågor:
Hur gör man med småbyråernas experter, de som ofta snarare finns i nätverk än på själva byrån?
Och vad säger den s.k. omvärlden?
Det första har man inte diskuterat i någon större utsträckning. Och omvärldens reaktioner var vid tidpunkten för Balans pressläggning ganska begränsade.
Lycka till
På revisorsnämnden säger kanslichefen Christer Lefrell på fråga från Balans att tillsynsmyndigheten just nu bara har en sak att säga om planerna:
– Lycka till!
Advokatsamfundet har inte heller någon kommentar och Närings- och handelsdepartementet skriver (samma dag som Göran Persson inför Riksmötet presenterade den nya departementsindelningen) att man gärna fortlöpande tar emot information om det pågående arbetet.
Däremot har Torulf Jönsson, ordförande i Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, en fråga:
– Räknas de legitimerade redovisningskonsulterna till de specialister man vill ha med i den nya föreningen?
Jönsson låter dock i dagsläget inte alltför oroad över att så skulle vara fallet.
Nu får alltså det fortsatta utredningsarbetet och medlemsdebatten visa vägen. Balans kommer naturligtvis att rapportera om den utvecklingen.
Bengt Holmquist