Seminariet ”Revisionsplikten, argument för” leddes av Sten Lundvall, och övriga medverkande var Ulf Nankler och Björn Markland. Seminarieledaren inledde med en redogörelse för de legala förutsättningarna i Sverige och utomlands. De fjärde och sjunde EG-direktiven föreskriver visserligen revisionsplikt i aktiebolag som grundregel, men de möjligheter till undantag som ges i direktiven innebär i praktiken att frågan om revisionsplikt eller ej överlåts helt på medlemsstaterna, utom när det gäller de största företagen. EU-länderna har också utvecklat helt olika traditioner på området.
Björn Markland skisserade det ekonomiska samfundets behov av revision och beskrev hur efterfrågan genom tiderna hade utmejslat den moderna revisorsprofessionen. Den lagstadgade revisionsplikten har vuxit fram eftersom revisionstjänsterna inte säljs på en traditionell marknad med en definierbar kund som både beställer, betalar och konsumerar tjänsten.
Ulf Nankler gav sin syn på de ägarledda mindre företagens behov av revision ur företagarperspektiv. Att ett familjeföretag har en yrkesrevisor innebär inte bara att omvärlden får en trovärdig redovisning från företaget. Ännu viktigare kan det vara att företagsekonomisk kompetens på ett naturligt sätt placeras inom företagets väggar.
Den sammanfattande kommentaren blev att frågan om revisionsplikten inte skall överdramatiseras. Revisorerna måste visa för näringslivet och de enskilda företagen att revisionen är en så värdefull tjänst att den behövs, plikt eller ej.
Bengt Holmquist, Åsa Johansson och Björn Markland