När Helena Björnander fick problem med sin ansökan om auktorisation tog hon kontakt med Anders Strömqvist, föreningsjurist på Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.
– Jag visste sedan tidigare om problemet, bland annat kom jag i kontakt med det i samband med ett fall som handlade om arbetslöshet. Men det var på Kommerskollegiets tid.
Anders menar att det både finns likheter och skillnader mellan föräldraledighet och arbetslöshet.
När det gäller kontinuiteten i Helena Björnanders fall säger Anders Strömqvist så här:
– Hon har under sin föräldraledighet deltagit i utbildning, uppdaterat sig genom att läsa aktuell information, arbetat några hundra timmar m.m. Jag tycker att det inte finns någon tvekan i hennes fall.
Hur tycker då FAR att man ska förhålla sig till avbrott i yrkesutövningen?
– Det är en fråga om hur man tolkar revisorslagen. En bestämmelse finns, men var drar man gränsen vid faktiskt utövande av yrket? Här finns ingen vägledning att hämta.
– Man borde ha en generös bedömning när det gäller ett tidsbegränsat avbrott. En föräldraledighet är i normalfallet ett så kort avbrott att det inte bör påverka kompetensen och inte heller oberoendet hos dig som revisor.
FAR finner det oroande att RN har överklagat fallet till kammarrätten.
– Möjligen är det så att de inte känner igen sig i länsrättens dom. RN har ingen egen praxis. Men det fanns en praxis på Kommerskollegiets tid, menar Anders och hänvisar till ett uttalande under 1994 (dnr REV 57/94).
Anders funderar också över vad en ”fällande” dom i kammarrätten skulle innebära.
– Risken finns att det då också skulle bli en strängare bedömning vid tjänstledigheter under löpande auktorisationsperiod. Det skulle vara intressant att veta om RN gjorde en bedömning av ett sådant fall i teorin innan de överklagade ...
– Om det blir en ”fällande” dom är det sannolikt att FAR kommer att begära en lagändring, menar FARs föreningsjurist.
– För övrigt delar jag Helenas och Carins uppfattning om att RNs beslut är otidsenligt.