Föregångarna till 1975 års lag
I den första aktiebolagslagen från 1848–15 kortfattade paragrafer – fanns inga bestämmelser om revision.
För hundra år sedan (1895 års lag) kallades revisionsberättelse för utlåtande och presenterades för bolagsstämman. Utlåtandet sändes inte in till någon myndighet. Då hade redan informationsgivningen börjat reduceras i revisionsberättelsen från att tidigare även innehållit balansräkningar, volymstatistik och olika kommentarer.
1910 års lag innebar inte några nya krav beträffande revisionsberättelse.
1944 års aktiebolagslag innehöll i motsats till tidigare aktiebolagslagar bestämmelser om revisionsberättelsens innehåll. Berättelsen var i många avseenden detaljinriktad, dvs. revisorn skulle uttryckligen bekräfta ett antal förhållanden, t.ex. beträffande inventering.
I 1944 års aktiebolagslag fanns dock inte något absolut krav på att bolagsstämman årligen skulle ha fastställt balansräkningen – såvida inte vinstutdelning eller annan resultatdisposition var aktuell – och resultaträkningens fastställelse krävdes överhuvudtaget aldrig.
1975 års lag
Diskussionen om revisorns rapportering och då särskilt revisionsberättelse, går i vågor. När vi fick ny aktiebolagslag 1975 (effekt från 1977) var många revisorer glada att få slippa den tidigare berättelsen med ett antal standarduttalanden i detaljfrågor, som inte uppfattades som väsentliga. FARs då framtagna modell uppfattades som mer koncentrerad till det som är viktigt.
Invändningar fanns då och senare av olika slag:
en insändare i Svenska Dagbladet tyckte att revisorn slog sig för bröstet och skröt genom att revisorn påstår att revisionen var en god sed
avstyrkanden borde rödmarkeras eller understrykas (trots kort form tydligen svårläst)
fylligare revisionsberättelse önskades vilken genom bättre information skulle matcha den positiva utveckling som årsredovisningen genomgick
AB Möllaren, som var en extremt detaljrik riposte på idén att revisorn inte fick använda väsentlighetsbegreppet. (FARs begränsning till det väsentliga i revisionsberättelsen påstods vara i strid med aktiebolagslagen.)
1990 utvecklades FARs text om revisionsberättelse beträffande revisionsberättelsens datering. Enligt internationell praxis och i överensstämmelse med Kommerskollegiets bedömningar, infördes en text att dateringen skulle ske i omedelbar eller nära anslutning till granskningsarbetets avslutande.
Försök att förnya
Under 1989 togs nya tag: FARs revisionskommitté tog fram en ny revisionsberättelse, som influerades av debatten i bl.a. USA och Norge, om bättre information om vad revisorn gör. Förnyelsen var primärt ett inslag i försöken att reducera det förväntningsgap, som finns över hela världen. Även begreppet rättvisande bild ingick i förslaget till ny revisionsberättelse.
Den nya revisionsberättelsen diskuterades på det årets FAR-dag, men ledde inte till vidare åtgärder, sannolikt beroende på att förändringsbehovet inte kändes starkt nog. Även den revisorstekniska aspekten att de orena revisionsberättelser blir svårare att uppmärksamma, var en viktig faktor.
Arbetet med förnyelse fortsatte dock och dessutom kom 1995 ett inlägg i debatten från ett helt annat håll. I SOU 1995:44 beskrev Aktiebolagskommittén sin syn på behovet av åtgärder:
Att övervägande skäl talar emot att lagfästa vissa grundläggande revisionsbegrepp eller revisionsåtgärder utesluter inte att det kan vara önskvärt att revisorn i högre grad än idag utnyttjar möjligheten att i RB redogöra för allmänna principer för revisionens omfattning, inriktning och syfte. Kommittén förutsätter att en standardtext om detta utarbetas av revisorsorganisationerna. (s. 228)
I förnyelsen har nu IFAC tjänat som förebild för den konkreta utformningen, men viktigt är också den generella internationaliseringen och den acceptans som IFAC:s berättelse fått i många länder, inte minst i Europa. Alla torde därför välkomna att vår externa rapportering skall sträva efter följsamhet med god europeisk standard.
Auktor revisor Åke Danielsson är ordförande i FARs revisionskommitté och verksam vid Öhrlings Coopers & Lybrand AB. Han medverkade senast i Balans 2/1997.