Här nedan kommer den fullständiga texten till FARs förslag till rekommendation om granskning av fusionsplan

Syfte och omfattning

Syftet med denna rekommendation är att ge vägledning beträffande god revisionssed vid granskning av fusionsplan och vid utformning av det yttrande som revisorerna skall avge över sin granskning.

Med fusionsplan avses sådan handling som anges i 14 kap. 4 § och 14 kap. 22 § aktiebolagslagen (ABL). En fusion innebär att ett aktiebolags samtliga tillgångar och skulder övertas av ett annat aktiebolag mot vederlag till aktieägarna i det överlåtande bolaget i form av aktier i det övertagande bolaget varvid det överlåtande bolaget upplöses utan likvidation. Som fusionsvederlag får också lämnas pengar.

Fusion kan ske mellan det övertagande bolaget på ena sidan och ett eller flera överlåtande bolag på den andra (absorption), eller mellan två eller flera överlåtande bolag genom att de bildar ett nytt, övertagande bolag (kombination).

De angivna reglerna gäller både privata och publika företag. Dock bör uppmärksammas att skillnader finns i kungörelseförfarande (14 kap. 10 § 3 st) samt i vissa fall majoritetsregler vid bolagsstämma (14 kap. 11 § 2 st). Den sistnämnda regeln avser det fall då ett publikt bolag beslutar att genom fusion gå upp i ett privat aktiebolag.

Bakgrund

Aktiebolagslagens regler

Aktiebolagslagen innehåller nedanstående regler beträffande innehåll och utformning av fusionsplanen:

14 kap. 4 §:

Styrelserna för överlåtande och vid absorption, övertagande bolag skall upprätta en gemensam, dagtecknad fusionsplan. Planen skall undertecknas av styrelsen i vart och ett av bolagen. I planen skall det för varje bolag anges

  1. firma, bolagskategori, organisationsnummer och den ort där styrelsen skall ha sitt säte,

  2. hur många aktier i det övertagande bolaget som skall lämnas för ett angivet antal aktier i överlåtande bolag samt vilken kontant ersättning som skall lämnas som fusionsvederlag,

  3. den tidpunkt och de övriga villkor som skall gälla för utlämnandet av fusionsvederlaget,

  4. från vilken tid och på vilka villkor de aktier som lämnas såsom fusionsvederlag medför rätt till utdelning i det övertagande bolaget,

  5. den planerade tidpunkten för överlåtande bolags upplösning,

  6. vilka rättigheter i det övertagande bolaget som skall tillkomma innehavare av aktier, skuldebrev och andra värdepapper med särskilda rättigheter i överlåtande bolag eller vilka åtgärder som i övrigt skall vidtas till förmån för de nämnda innehavarna,

  7. arvode och annan särskild förmån som med anledning av fusionen skall lämnas till en styrelseledamot, en verkställande direktör eller en revisor i överlåtande eller övertagande bolag.

Till fusionsplanen skall fogas

  1. en kopia av bolagens årsbokslut och förvaltningsberättelser för de senaste tre räkenskapsåren samt

  2. uppgifter motsvarande delårsrapport enligt 11 kap. 13 och 14 §§, om fusionsplanen har upprättats senare än sex månader efter utgången av det senaste räkenskapsår för vilket årsredovisning och revisionsberättelse har lämnats. Uppgifterna skall avse tiden från utgången av nämnda räkenskapsår till en dag ej tidigare än tre månader före fusionsplanens upprättande.

14 kap. 6 §:

I fusionsplanen skall det lämnas en redogörelse för de omständigheter som kan vara av vikt vid bedömningen av fusionens lämplighet för bolagen. Av redogörelsen skall det framgå hur fusionsvederlaget har bestämts och vilka rättsliga och ekonomiska synpunkter som därvid har beaktats. Särskilda svårigheter att uppskatta värdet av egendomen skall anmärkas.

Reglerna om bolagsstämmobeslut i 10 § innebär att fusionsplanen alltid måste godkännas av bolagsstämma i samtliga överlåtande bolag men kan godkännas genom beslut av styrelsen i det övertagande bolaget, om inte en aktieägarminoritet till minst 5 % av samtliga aktier i det övertagande bolaget kräver att fusionsplanen skall underställas bolagsstämman. Emellertid kan för att genomföra en fusion ibland krävas åtgärder som fordrar bolagsstämmans godkännande, t.ex. ändring i bolagsordningen eller beslut om nyemission.

Skyddet för borgenärerna skall (liksom hittills) tillgodoses genom ett tillståndsförfarande. När fusionsplanen har godkänts av bolagen, skall enligt 14 kap. 13 § vart och ett av dem skriftligen underrätta sina kända borgenärer om beslutet. Underrättelserna skall innehålla uppgift om att bolaget avser att söka tillstånd att verkställa fusionsplanen samt uppgift om borgenärernas rätt enligt 16 § att motsätta sig att fusionsplanen verkställs. Ansökan om tillstånd att verkställa planen skall göras hos PRV som enligt 14 kap. 16 § skall kalla bolagens borgenärer. Kallelsen skall innehålla föreläggande för den som vill bestrida ansökan att senast viss dag skriftligen anmäla detta. PRV skall pröva otvistiga tillståndsärenden och överlämna de ärenden där ansökan har bestritts till allmän domstol.

Av 13 § och 16 § framgår att borgenärerna i det övertagande bolaget inte behöver underrättas om revisorerna i sitt yttrande över fusionsplanen har uttalat att fusionen inte medför någon fara för dessa borgenärer. Följden av att dessa borgenärer inte behöver kallas är att de inte har möjlighet att bestrida ansökan. Fusionen blir inte beroende av deras samtycke och de har heller inte möjlighet att förbehålla sig betalning eller tillfredsställande säkerhet.

Reglerna vid kombination följer i allt väsentligt de som gäller vid absorption. Skillnaderna härrör från det förhållandet att det övertagande bolaget nybildas i samband med fusionen. Detta innebär att fusionsplanen tjänar som stiftelseurkund för det övertagande bolaget, vilket framgår av 5 §. Planen skall innehålla förslag till bolagsordning och ange hur styrelse och revisorer skall väljas. Därutöver finns särregler beträffande ansvar för ingivande av fusionsplan till PRV (9 §), tidpunkt för val av styrelse och revisorer i övertagande bolag (12 §), ansökan om tillstånd att verkställa planen (14 §) samt anmälan om registrering (19 §). Vid kombination har det övertagande bolaget inte några borgenärer som skall kallas, varför något revisorsyttrande enligt 13 § inte behövs.

För absorption av helägt dotterbolag erbjuder lagen ett förenklat fusionsförfarande eftersom något fusionsvederlag inte skall lämnas. Beslutet fattas av bolagens styrelser och någon bolagsstämma behöver normalt inte hållas. För fall av minoritetsägare i moderbolaget gäller särskilda bestämmelser enligt 14 kap. 25 §.

Fusionsplanen skall vid absorption av helägt dotterbolag enligt 14 kap. 22 § ha följande innehåll.

14 kap. 22 §:

Om ett moderbolag äger samtliga aktier i ett dotterbolag, kan bolagens styrelser fatta beslut om att dotterbolaget skall gå upp i moderbolaget. De skall därvid upprätta en fusionsplan. Planen skall för vart och ett av bolagen ange

  1. firma, bolagskategori, organisationsnummer och den ort där styrelsen skall ha sitt säte,

  2. den planerade tidpunkten för dotterbolagets upplösning,

  3. vilka rättigheter i moderbolaget som skall tillkomma innehavare av skuldebrev och andra värdepapper med särskilda rättigheter i dotterbolaget eller vilka åtgärder som i övrigt skall vidtas till förmån för de nämnda innehavarna,

  4. arvode och annan särskild förmån som med anledning av fusionen skall lämnas till en styrelseledamot, en verkställande direktör eller en revisor.

I fusionsplanen skall det lämnas en redogörelse för de omständigheter som kan vara av vikt vid bedömande av fusionens lämplighet för bolagen.

Av 14 kap. 26 § framgår att om fusionsplanen inte skall underställas bolagsstämman i moderbolaget enligt 25 § eller om planen har godkänts av stämman åligger det vart och ett av bolagen att skriftligen underrätta sina kända borgenärer om att planen blivit gällande. Därvid tillämpas bestämmelserna i 13 §, som innebär att borgenärerna i moderbolaget inte behöver underrättas om revisorerna i sitt yttrande har uttalat att fusionen inte medför fara för dessa borgenärer.

Ansvarsavgränsning mellan styrelser och revisorer samt mellan revisorer i deltagande bolag

Ansvaret för att upprätta fusionsplanen åvilar vid kombination styrelserna i de överlåtande bolagen och vid absorption styrelserna i överlåtande och övertagande bolag. Den gemensamt upprättade och dagtecknade planen skall undertecknas av styrelsen i vart och ett av bolagen. Styrelserna ansvarar för fusionsplanens innehåll i dess helhet.

Revisorerna i de överlåtande bolagen (kombination) respektive revisorerna i överlåtande och övertagande bolag (absorption) är ansvariga att för varje bolag avge skriftligt yttrande över sin granskning. Yttrandena skall fogas till fusionsplanen.

I 14 kap. 8 § återfinns följande bestämmelse:

Styrelsen, verkställande direktören och revisor i ett bolag som skall delta i fusionen skall ge revisorer i annat sådant bolag tillfälle att verkställa granskning som avses i 7 § i den omfattning dessa finner det nödvändigt. De skall också lämna de upplysningar och den hjälp som begärs.

Av författningskommentaren (prop. 1993/94:196 sid. 183) framgår att ”Revisorerna skall i första hand granska fusionsplanen med hänsyn till förhållandena i det bolag där de fungerar som revisorer. Eftersom deras yttranden skall tjäna som ledning för aktieägarnas ställningstagande till fusionsvederlaget är emellertid granskningen inte inskränkt till det egna bolaget. Varje revisor måste se till helheten och bedöma värdet även av övriga fusionerade bolag.”

I författningskommentaren (prop. sid. 184) kommenteras samarbetet mellan revisorerna vad avser yttrandets utformning på följande sätt. ”Resultatet av granskningen skall komma till uttryck i skriftliga yttranden för vart och ett av bolagen. Samtliga granskande revisorer måste delta i utformningen av dessa yttranden. De behöver emellertid inte enas om en gemensam ståndpunkt utan kan, om de anser det vara nödvändigt, redovisa en särskild mening.”

Av ovanstående kommentarer framgår dels att en aktiv informationsöverföring mellan revisorerna avses dels att det är lämpligt att revisorerna avger gemensamt yttrande för varje bolag.

För att granskning av fusionsplan skall kunna utföras enligt god revisionssed krävs att revisorerna erhåller tillräcklig tid för granskningen. Revisorerna bör därför kontaktas så tidigt som möjligt så att granskning av fusionsplanen möjliggöres redan under dess utarbetande. Fusionsplanen skall enligt 9 § respektive 24 § inom en månad efter upprättandet insändas till PRV för kungörelse, vilket ställer krav på skyndsamhet.

Revisorns granskning

Granskningsuppgift

14 kap. 7 §:

Fusionsplanen skall granskas av de auktoriserade eller godkända revisorerna i överlåtande och, vid absorption, övertagande bolag. Granskningen skall vara så omfattande och ingående som god revisionssed kräver. Revisorerna skall för varje bolag avge skriftligt yttrande över sin granskning. Av yttrandena skall framgå huruvida fusionsvederlaget och grunderna för dess fördelning har bestämts på ett sakligt och korrekt sätt. Därvid skall anges vilken eller vilka metoder som har använts vid värderingen av bolagens tillgångar och skulder, resultatet av de tillämpade värderingsmetoderna samt deras lämplighet och vilken vikt som har tillmätts dem vid den samlade bedömningen av värdet på vart och ett av bolagen. Särskilda svårigheter att uppskatta värdet av egendomen skall anmärkas.

I yttrandena skall särskilt anges,

  1. vid absorption, om revisorerna vid sin granskning har funnit att fusionen medför fara för att borgenärerna i det övertagande bolaget inte skall få sina fordringar betalda, och

  2. vid kombination, huruvida de överlåtande bolagens sammanlagda verkliga värde för det övertagande bolaget uppgår till minst aktiekapitalet i detta.

Revisorernas yttranden skall fogas till fusionsplanen.

För granskning vid absorption av helägt dotterbolag gäller följande:

14 kap. 23 §:

Fusionsplanen skall granskas av de auktoriserade eller godkända revisorerna i moder- och dotterbolaget. Granskningen skall vara så omfattande och ingående som god revisionssed kräver. Vid granskningen gäller bestämmelserna i 8 §.

Revisorerna skall för vart och ett av bolagen lämna skriftligt yttrande över sin granskning. I yttrandet skall revisorerna särskilt ange om de vid sin granskning har funnit att fusionen medför någon fara för att borgenärerna i moderbolaget inte skall få sina fordringar betalda.

Revisorernas yttranden skall fogas till fusionsplanen.

Inriktning och omfattning

I 14 kap. 7 § anges att granskningen skall vara så omfattande och ingående som god revisionssed kräver. För varje bolag skall revisorerna avge skriftligt yttrande över sin granskning.

Granskningen av en fusionsplan enligt 7 § skall utmynna i ett uttalande av revisorerna huruvida fusionsvederlaget och grunderna för dess fördelning har bestämts på ett sakligt och korrekt sätt. Vid absorption skall även anges om revisorerna vid sin granskning funnit att fusionen medför fara för att borgenärerna i det övertagande bolaget inte skall få sina fordringar betalda, och vid kombination huruvida de överlåtande bolagens sammanlagda verkliga värde för det övertagande bolaget uppgår till minst aktiekapitalet i detta.

Utöver granskning av att innehållet i fusionsplanen uppfyller aktiebolagslagens krav kan följande granskningsåtgärder aktualiseras vid granskningen av fusionsplanen:

  • Kritisk prövning av avgivna värderingsutlåtanden samt intervjuer med företagsledningarna i bolagen.

  • Inhämtande av juridiska utlåtanden.

  • Inhämtande av bekräftelser på för värderingarna väsentliga faktorer och justeringsposter.

  • Analys och bedömning av viktigare samband.

Företagsvärderingar baseras på framtidsbedömningar. Detta innebär att värderingsunderlagen som ligger till grund för bestämmande av fusionsvederlaget i regel innehåller betydande moment av osäkerhet. Revisorns åtgärder består främst av:

  • Rimlighetsbedömning av de uppgifter i underlag/värderingsintyg som styrelserna haft för att fastställa utbytesförhållandet mellan aktierna i bolagen. Revisorns granskning av prognoser och andra framtidsbedömningar i värderingarna begränsas till prövning av att de beräkningsmodeller som tillämpats framtagits med rimlig omsorg med avseende på metodik. Det krävs inte av revisorn att han särskilt skall granska och bedöma de förutsättningar varpå framtidsbedömningarna baserats.

  • Rimlighetsbedömning av att de justeringar av bolagens värden som styrelserna kan ha vidtagit vid en samlad bedömning överensstämmer med revisorns kunskap om bolaget.

Vid absorption av helägt dotterbolag, då det förenklade fusionsförfarandet enligt reglerna i 22 § tillämpas, skall något fusionsvederlag inte lämnas. Utöver granskning av att innehållet i fusionsplanen uppfyller aktiebolagslagens krav kan granskningen begränsas till en samlad bedömning av fusionsplanen baserad på revisorns kunskap om bolaget. Revisorsgranskningen skall enligt 23 § innefatta en bedömning om fusionen medför någon fara för att borgenärerna i moderbolaget inte skall få sina fordringar betalda.

I författningskommentaren till 14 kap. 7 § kommenteras revisorns uttalande huruvida fusionen medför fara för att borgenärerna i det övertagande bolaget inte skall få sina fordringar betalda på följande sätt (prop. sid. 184): ”Enligt andra stycket skall revisorerna särskilt ange om de vid sin granskning har funnit att fusionen medför fara för att borgenärerna inte skall få sina fordringar betalda. Bestämmelsen har tillkommit med hänsyn till utformningen av reglerna om borgenärsskydd (se 13 och 16 §§). Därvid måste revisorerna givetvis beakta samtliga deltagande bolags ekonomiska ställning och de risker som fusionen kan innebära för olika berörda borgenärsgrupper.”

Av promemoria ”Kallelse på borgenärer vid fusion enligt aktiebolagslagen” upprättad inom Justitiedepartementet inför en hearing om borgenärsskyddet vid fusion den 16 juni 1993, framgår att någon omfattande granskning med utgångspunkt i borgenärernas intresse inte är avsedd.

Revisorernas uttalande avser fordringar som uppkommit före yttrandets avgivande.

Bedömningen om fusionen medför fara kan begränsas till att översiktligt bedöma fusionens effekter vad avser det övertagande bolagets likviditet och soliditet. Enbart det faktum att det övertagande bolagets soliditet blir lägre behöver inte innebära att det övertagande bolagets borgenärers möjligheter att få betalt försämras. Till exempel kan följande faktorer bedömas:

  • fusionens påverkan på nyckeltal som t.ex. kassa- och balanslikviditet, skuldsättningsgrad

  • förekomst av obeståndsindicier

  • enskilda faktorer i det överlåtande bolagets risksituation som kan komma att äventyra det övertagande bolagets ställning.

I fusionsplanen skall i vissa fall ingå uppgifter motsvarande delårsrapport. Dessa skall granskas och rapporteras i enlighet med FARs rekommendation om översiktlig granskning av halvårs- och andra delårsrapporter till vilken hänvisas.

Revisorsyttrandet

I revisorsyttrandet skall enligt 7 § återges information som finns i fusionsplanen; dvs.

  • vilken eller vilka metoder som använts vid värderingen av bolagens tillgångar och skulder

  • resultatet av de tillämpade metoderna samt

  • vilken vikt som tillmätts dem vid den samlade bedömningen av värdet på vart och ett av bolagen

  • särskilda svårigheter att uppskatta värdet av egendomen.

Yttrandet skall även omfatta ett uttalande beträffande de använda värderingsmetodernas lämplighet.

I de situationer då revisorn har något att erinra är det av särskild vikt att detta klart framgår av yttrandet.

Granskningen av fusionsplanen skall utmynna i ett skyndsamt yttrande grundat på bedömningar av i många fall synnerligen komplexa förhållanden. Mot denna bakgrund är det lämpligt att revisorerna i yttrandet återger de för värdebestämningen väsentliga omständigheter som anges i fusionsplanen. Ett exempel på yttrande utifrån ett konstruerat exempel framgår nedan.

Vid absorption tillkommer uttalande om revisorerna vid sin granskning funnit att fusionen medför fara för att borgenärerna i det övertagande bolaget inte skall få sina fordringar betalda. Vid kombination skall i stället anges huruvida de överlåtande bolagens sammanlagda verkliga värde för det övertagande bolaget uppgår till minst aktiekapitalet i detta.

I yttrande i samband med absorption av helägt dotterbolag anges i 23 § att revisorerna särskilt skall ange om de vid sin granskning funnit att fusionen medför någon fara för att borgenärerna i moderbolaget inte skall få sina fordringar betalda. I exempel 1 nedan lämnas förslag på yttrande i de situationer då revisorn inte har något att erinra.

Förhållanden som kan medföra fara för att borgenärerna inte skall få sina fordringar betalda skall framgå av fusionsplanen. Revisorsyttrandet kan i dessa fall utformas i enlighet med exempel 2 nedan. Ett sådant uttalande får till konsekvens att samtliga borgenärer skall kallas.

Förslag till revisorsyttrande avseende absorption – konstruerat exempel

REVISORSYTTRANDE

Fusionsplanen

Styrelserna för AB A och AB B har den ........undertecknat en fusionsplan.

Som framgår av fusionsplanen är AB A det övertagande bolaget medan AB B’s tillgångar och skulder avses övertagas av AB A.

Vederlaget till aktieägarna i AB B utgår uteslutande i form av aktier i AB A.

Som framgår av fusionsplanen har utbytesförhållandet fastställts till 1:1, så att varje aktie i AB B på nominellt 100 kronor ger rätt till 1 aktie i AB A på nominellt 100 kronor. Vid detta utbytesförhållande blir aktiekapitalet i AB A efter fusionen följande:

* Aktiekapital i AB A före fusionen

1.200.000

* Vederlag till aktieägarna i AB B med aktier i AB A i förhållande 1:1

300.000

Aktiekapital efter fusionen

1.500.000

Värderingen av bolagens tillgångar och skulder har skett med utgångspunkt från bolagens avkastningsförmåga, varvid följande värdeintervall framkommit (tkr):

AB A: 3.500–3.700

AB B:    900–1.000

Vid värdebestämningen har, som framgår av fusionsplanen, styrelserna särskilt beaktat följande omständigheter:

  • Den genomsnittliga intjäningsförmågan i AB A har de senaste tre åren varit väsentligt högre än i AB B. Enligt marknadsbedömningar förutses en vinstuppgång för AB A de närmaste åren.

  • AB B’s risksituation, i form av branschens cykliska resultatutveckling. Enligt de branschanalyser som redovisas i fusionsplanen förväntas en stagnerande marknadsutveckling för AB B.

Baserat på dessa faktorer framkommer följande beräkning för att fastställa utbytesförhållandet mellan bolagen:

Bedömning

AB A

AB B

Det nya bolaget

Eget kapital enl. årsredovisning 19X1

2.600

900

3.500

Värderat mervärde avseende intjäningsförmåga

1.000

-

1.000

Värde

3.600

900

4.500

Aktiekapital före fusionen

1.200

300

1.500

Värde per aktie

300

300

300

Vi har granskat ovannämnda fusionsplan. Granskningen har utförts enligt rekommendation utfärdad av Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR. I enlighet härmed har i fusionsplanen intagna framtidsbedömningar granskats endast i begränsad omfattning.

Vi har inget att erinra mot tillämpade värderingsmetoder.

Det har inte framkommit något som tyder på att fusionsvederlaget och grunderna för dess fördelning inte bestämts på ett sakligt och korrekt sätt eller att fusionsplanen i övrigt inte uppfyller aktiebolagslagens krav.

Det har heller inte framkommit något som tyder på att fusionen medför fara för att borgenärerna i AB A (det övertagande bolaget) inte skall få de i fusionsplanen upptagna fordringarna betalda.1

Datum

Revisor(er)i AB A:

Auktoriserad(e) revisor(er)

Revisor(er) i AB B:

Auktoriserad(e) revisor(er)

Vid yttrande i samband med kombination ersätts uttalandet om fara med: ”De överlåtande bolagens sammanlagda verkliga värde för det övertagande bolaget uppgår till minst aktiekapitalet i detta”.

Förslag till revisorsyttrande avseende absorption av helägt dotterbolag

Exempel 1

REVISORSYTTRANDE

Vi har granskat en av styrelserna för AB A och AB B den ........ undertecknad fusionsplan. Granskningen har utförts enligt rekommendation från Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.

Vi har inte något att erinra mot fusionsplanen.

Det har inte framkommit något som tyder på att fusionen medför någon fara för att borgenärerna i AB A (moderbolaget) inte skall få sina fordringar betalda.

Datum

Revisor(er) i AB A:

Auktoriserad(e) revisor(er)

Revisor(er) i AB B:

Auktoriserad(e) revisor(er)

Exempel 2

REVISORSYTTRANDE

Vi har granskat en av styrelserna för AB A och AB B den ........ undertecknad fusionsplan. Granskningen har utförts enligt rekommendation från Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.

Vi har inte något att erinra mot fusionsplanen.

Som framgår av fusionsplanen föreligger förhållanden som tyder på att fusionen kan medföra fara för att borgenärerna i AB A (moderbolaget) inte skall få sina fordringar betalda.

Datum

Revisor(er) i AB A:

Auktoriserad(e) revisor(er)

Revisor(er) i AB B:

Auktoriserad(e) revisor(er)