Det har nyligen träffats en överenskommelse mellan Europeiska kommissionen och den europeiska revisorsorganisationen Fédération des Experts Comptables Européens (FEE) att FEE och dess medlemsorganisationer, däribland FAR, ska svara för ett omfattande informationsarbete i samband med introduktionen av den gemensamma europeiska valutan Euron. Projektet startar i december 1996 för att efterhand leverera information i olika former från vintern/våren 1997. Vid styrelsens beslut om FARs deltagande i projektet tillsattes en genomförandegrupp som för närvarande består av Göran Tidström, Leif Lundfors och Lars-Gunnar Larsson.
Naturlig roll för revisorerna
Med sin naturliga position i företagen och i samhället har revisorsyrket fyra viktiga roller i arbetet med att införa den gemensamma europeiska valutan.
Den första är att bidra till att det skapas ändamålsenliga redovisningsrutiner för övergången både för externa och för interna rapporteringsändamål och diskutera dessa med normgivande nationella organ och om nödvändigt med den internationella normgivaren på redovisningsområdet IASC.
Den andra blir att med skattebetalarperspektiv undersöka påverkan av förändringen med hänsyn till de olika skattesystemen i medlemsländerna.
Den tredje rollen är att vara den källa varifrån både privata och offentliga företag och institutioner kan få råd vid det praktiska införandet av nödvändiga förändringar som påverkar redovisning inklusive administrativa system, revision, skatter, prissättning, hantering av kontanter och transaktioner på kapitalmarknaden.
Den fjärde blir att hålla den Europeiska kommissionen underrättad om praktiska problem som kan behöva åtgärder från Kommissionen för att lindras eller lösas.
Informationsarbetet
Informationsinsamling och -utbyte skall ske på bred front och inkludera kontakter med de nationella offentliga myndigheter och organ som ansvarar för införandet av den gemensamma valutan. Vidare planeras enkäter och undersökningar bland utvalda företag och organisationer rörande de frågor och problem de ser kring den gemensamma valutan och den tid som bedöms behövas för att lösa dem.
Informationsgivningen skall ske kontinuerligt genom nyhetsbrev, broschyrer, åtgärdslistor och fallstudier tillgängliga på fem språk samt via CD Rom och Internetsidor. Vidare planeras nationella liksom europeiska seminarier och konferenser.
Informationen kommer att läggas upp så att den beaktar att förhållandena för företag och organisationer kommer att vara olika beroende på om ett medlemsland kommer med i valutasamarbetet från början eller på ett senare stadium eller har för avsikt att, i varje fall i början, stå utanför samarbetet. Även riktad information om den gemensamma valutans påverkan på specifika delar av ekonomin planeras. För närvarande förutses denna målinriktade information gälla till exempel detaljhandel och distribution, mindre och medelstora företag och offentlig sektor.
Det övergripande syftet med informationsarbetet är att det skall öka medvetenheten om de olika frågorna och säkerställa att uppkommande frågor identifieras så att de kan behandlas och lösas på lämpligt sätt.
Central databas
Ett viktigt inslag i överenskommelsen mellan Kommissionen och FEE är att FEE skall skapa en central databas med relevanta uppgifter, som skall spridas regelbundet på CD Rom och via Internet. Informationen kommer att vara tillgänglig på originalspråket med sammanfattning på engelska i vissa fall.
Databasen skall innehålla frågor och problem som behöver uppmärksammas och möjliga lösningar på dem inom områdena redovisning inklusive administrativa system, revision, skatter, prissättning, hantering av kontanter och transaktioner på kapitalmarknaden. En viktig ambition är att informationen skall vara inriktad på praktiska frågor och redovisa erfarenheter och lösningar från olika håll. En annan är att den skall vara så heltäckande som möjligt. Särskild uppmärksamhet skall ägnas åt de mindre och medelstora företagens behov. Databasen kommer att omfatta samtliga länder i Unionen och de länder som närmast söker medlemskap.
Auktor revisor Lars-Gunnar Larsson är teknisk sekreterare på FAR sedan juni 1996.