Jag tror att vi revisorer bör se om vårt hus och värna om de klienter vi har. Det finns stor risk att vi förlorar uppdrag i framtiden och då gäller det att ändå försöka ha kvar klienten som kund.
Auktor revisorn Per Strandin är orolig. Samtidigt är han bekymrad över att inte flera av hans kolleger delar hans oro.
– Kombinationen av att revisorsplikten eventuellt slopas för mindre bolag och att många bolag inte vill eller kan höja aktiekapitalet till 100 000 kronor gör att vi kan förlora flera ”självklara” kunder.
Han märker en allt större villrådighet hos sina klienter. Han möter allt oftare frågan hur ska jag göra?.
Per Strandin bjuder på kaffe i sin trädgård. Han har byrån hemma i Sollentuna, en vackert belägen tegelvilla med skog runt knuten.
Pappa till kunden
Han har hållit på sedan 1964. Han fick sin auktorisation tio år senare och flyttade ytterligare tio år därefter ut till villan från en större byrå. Nu är han ensam och har bestämt sig för att bara ta uppdrag i mindre bolag.
– Mina klienter ska normalt inte ha större omsättning än tio miljoner kronor eller fler än tio anställda, säger han. Man blir som en pappa för dem. Så fort de får något från skattemyndigheten eller PRV sätter de igång faxen och skickar papperen vidare med frågan ”vad ska jag göra med det här?”.
Per Strandin betonar att hans kunder definitivt är läskunniga, men att alla nya lagar, regler, förordningar och föreskrifter tar tid och kraft från deras egentliga sysselsättning och levebröd – att bedriva näringsverksamhet.
Tjata och påminna
Ta exempelvis de nya förseningsavgifterna.
– Alla har fått papperen men få kommer ihåg dem. Jag måste tjata och påminna. Förseningsavgiften hjälper mig att motivera klienten att vara ute i god tid.
Till saken hör att Per Strandin inte skickar in några handlingar, vare sig årsredovisningen till PRV eller deklarationen till skattemyndigheten. Det är klientens sak.
– Jag försöker uppfostra mina klienter att ta ansvar, tillägger Per Strandin och flinar lite.
Nu är det inte så svårt att förstå att årsredovisningen ska in i tid till PRV. Betydligt vanskligare är att ta ställning till om man ska höja aktiekapitalet eller ej. Flera av Per Strandins klienter har mindre än 100 000 kronor i aktiekapital.
– Här måste vi revisorer verkligen ställa upp, förklarar Per Strandin. Osäkerheten är mycket stor bland klienterna hur de ska göra. En del har pengarna, men vill vänta. Andra saknar kapital just idag och kan antagligen skaffa det i tid, men undrar ändå om de ska fortsätta i aktiebolagsform.
Böter, fängelse ...
Rent skatterättsligt finns det idag ingen större skillnad mellan att driva en rörelse i aktiebolagsform och att ha en enskild firma.
– I vissa fall kan enskild firma vara att föredra. Att bryta mot aktiebolagslagen kan vara mycket allvarligt och leda till både böter, fängelse eller höga skadestånd, konstaterar Per Strandin.
Men han betonar ordet ”idag”. När som helst kan skattelagstiftningen ändras så att det i vissa fall blir mer förmånligt med aktiebolag.
Och det är just den ständiga förändringen av regelverken som gör det mycket svårt för många av Per Strandins klienter att bestämma sig.
– Flera av mina klienter som har kapitalet avvaktar ändå att göra den formella höjningen in i det sista för att veta vilka skatteregler som gäller. Jag tror att PRV kommer att få en gigantisk ansamling av ärenden under 1997, säger han.
Slarv hos PRV
Till det kommer den mer personliga frågan till den enskilde näringsidkaren – om han eller hon kanske ska sätta av dubbelt så mycket pengar för att fortsätta sin verksamhet.
– Här får vi vara mycket försiktiga och verkligen lyssna in våra klienter och ta deras oro och farhågor för framtiden på allvar, säger Per Strandin. Det får inte bli så att vi försöker övertala våra klienter att höja aktiekapitalet bara för att vi ska få vara kvar som revisor. Nu har vi chansen att visa att vilken bolagsform man än har, så behöver företagarna en revisor som stöd och hjälp.
Han passar också på att ge PRV en känga.
– Jag har talat med andra revisorer, och de har samma uppfattning. PRV har börjat slarva.
Han ger ett exempel. En kollega var revisorssuppleant i tre bolag där Per var ordinarie revisor. Kollegan ville avträda som suppleant och bad Per skicka in ett brev om detta. Hans brev till PRV ledde bland annat till att Per Strandin avfördes som revisor istället för kollegan i ett av bolagen. Det fick i sin tur till följd att verket i ett brev skrev till bolaget att det saknades revisor. Det är grund för likvidation.
– Jag fick ett litet helsike att reda ut det där. Jag gissar att de är stressade på PRV och inte alltid läser breven så noga. Och ett sådant fel kan få väldiga konsekvenser.
Svårare att motivera
En annan sak som bekymrar Per Strandin är den försämrade moralen ute i samhället som påverkar hans klienter.
– När jag påpekar för en klient att ”så här kan du inte göra, det är emot lagen och det vet du” då tar många fram dagens tidning och visar: ”Titta här, höjdarna fuskar jämt.”
Per Strandin suckar och skakar på huvudet.
– Det blir faktiskt svårare och svårare att motivera klienterna till ett hederligt näringslivsleverne när de ser hur makthavarna fuskar och dessutom ofta kommer undan. Där har vi revisorer en viktig uppgift – att understryka att det måste gå rätt till.
Pär Trehörning