När Patent- och registreringsverkets bolagsavdelning (PRV Bolag), samlade ett par hundra personer till etik- och moralseminarium i Sundsvall 2–3 oktober, inledde verkets generaldirektör Carl-Anders Ifvarsson.

Han berättade hur man nu får in 95 procent av alla årsredovisningar (mer om det i reportaget på följande sidor) och han fortsatte:

– Nu hoppas och tror vi att moral och etik kan vara ”nästa miljöfråga”, d.v.s. bli aktuell för många. Det handlar om insikten att etik skapar långsiktig lönsamhet och att marknaden nu börjar ställa sådana krav.

Rikspolischefen Sten Heckscher (som ju tidigare varit PRV-chef) talade sedan om det ”multi-moraliska” samhället och de nya värderingar det för med sig. Här behövs både lagar och normer utanför lagen.

Staten är inget företag

Han pekade också på en farlig modern bild av AB Sverige, av samhället som koncern:

– Staten är ingen koncern, det är en rättsordning, sa han apropå offentliga chefer som tror att de är företagsledare.

Heckscher lovade sedan ökade insatser i kampen mot ekobrotten:

– Ni har hört den förut, sa han, men ni ska inte le åt det. Nu har vi fått bort de motsättningar mellan polis och åklagare, som låg som en våt filt över det här området tidigare.

– Jag kan redan nu lova att det kommer att bli fler åtal för ekobrott än tidigare, meddelade rikspolischefen.

Hovrättslagman Thorsten Cars, ansvarig för Institutet mot mutor, var näste talare och han betonade att lagens regler mot korruption och bestickning syftar till att skydda arbetsgivarens legitima intresse av lojal personal.

För marknadens skull

– Reglerna behövs för att marknaden ska fungera på ett riktigt sätt.

Sverige är inte ännu inte lika korrumperat som många andra länder, men inom Institutet mot mutor har man en känsla av det tilltar:

– Vi ser en alltmer aggressiv marknadsföring med allt mindre nogräknade metoder, sa Thorsten Cars. Ta till exempel de presenter som inköpare kan välja på i olika kataloger. Där frågas om presenten ska skickas till företaget eller hem till inköparen. Tydligare kan det inte sägas.

På samtalsledaren Ulf Wickboms fråga bekräftade Thorsten Cars också att flygbolagens bonusprogram mycket väl kan vara otillåtna – men att det ofta är svårt att bevisa och komma åt eventuella olagligheter.

När drevet går

Yrsa Stenius, författare, journalist, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, talade om vad som händer när ”drevet” går i massmedia:

– Vi måste erkänna att det finns problem, sa hon. Journalismens mekanismer kan plötsligt driva journalistiken vidare i tangentens riktning i en gruppdynamik som hetsar deltagarna till att bli en blodtörstig skara.

Yrsa Stenius betonade att det är svårt att alltid se och definiera vad som är god moral men att det är viktigt att ett samhälle har en god moralisk procedur, som t.ex. att inte döma någon ohörd.

Hon menade också att det bereder ut sig en ”tabloidisering” i media, d.v.s. att det som traditionellt varit kvällstidningarnas dramaturgi tar över även i andra media, framför allt i TV:

– Konkurrensen kan lika gärna verka mot en större likriktning, svarade Stenius när Ulf Wickbom avslutningsvis frågade henne om varför allt fler media inte betytt större mångfald.

Gustaf Douglas, bl.a. huvudägare i Latour och Securitas och känd debattör i näringslivsfrågor inledde sitt avsnitt med att betona vikten att hela tiden vara på sin vakt:

Det sluttande planet

– Det är inte lätt att se lutningen i ett sluttande plan från början. Perspektivet förskjuts så att man inte märker att man förflyttar sig.

Douglas sammanfattade sitt budskap i tio budord (se föregående sida). och han sa sig vara övertygad om att människor i ett hederligt företag får ett bättre liv:

– Men det tar tid ...

Riksdagsledamot Barbro Westerholm (fp) talade om politikernas väg tillbaka till att bli föredömen:

– Om inte vi visar någon respekt för lagen, varför skulle då medborgarna följa den?

Välviljans hyckleri

Hon gick genom en lång lista med frågeställningar, t.ex. det hon kallade ”välviljans hyckleri”:

– Det är det som inträffar när politiker är för fega eller inte orkar tala klartext om svåra beslut. Man väjer för de problem som uppstår när pengarna tagit slut och man inger folk falska förhoppningar för att det är lättare så.

Första dagen avslutades med en betraktelse av prästen Lars Collmar på temat ”David och Batseba” ur Gamla testamentet.

Andra dagens förmiddag dominerades av professor Per Thorell som under rubriken ”Rättvisande bild” bl.a. utvecklade den skarpa kritik mot nya årsredovisningslagen som han tidigare också framfört i sin prisbelönade artikel i Balans (nummer 11/95).

– Man har startat med reglerna i stället för med verkligheten, sa Thorell och beklagade bristen på starka normgivare på redovisningsområdet.

– Nu blir det juridik av redovisningen och det var det ingen som hade tänkt sig från början ...

Mötet avslutades med miniseminarier kring PRV:s verksamhet. Där framgick bl.a. att kreditupplysningsbranschen kan uppleva verkets nya service med s.k. företagsbevis som en konkurrens från staten.

Gustaf Douglas tio budord

1.

Företaget ska ha en enda moral. (Det får inte finnas motstridiga budskap, och det måste t.o.m. vara skärptare högre upp i hierarkin. Det kan betyda att man måste lämna vissa marknader.)

2.

En befordrad fuskare föder tio nya. (Vi ser mer till handlingarna än till orden.)

3.

Det hederliga företaget fordrar en hederlig chef.

4.

Etikansvaret måste decentraliseras till alla ansvarsområden.

5.

God etik fordrar ständigt underhåll. (Slår man sig till ro är risken för återfall mycket stor. Dessutom förändras världen hela tiden.)

6.

Moraliserande är ingen väg till god moral. (Det goda föredömet gäller.)

7.

Perspektiv utifrån och från skilda utgångspunkter hindrar det smygande förfallet. (En uppgift för t.ex. styrelse och revisorer att påpeka att ”kejsaren inte har några kläder”.

8.

Skilj på omoral och ogillande. (Det är svårt men nödvändigt att hålla isär detta.)

9.

Omoralen började inte igår och den kommer att finnas kvar långt efter dagens predikande.

10.

Självaktningen hos individen är alltid den sista spärren. (Det är viktigt att etiken är en del av yrkeskunnandet i varje moment – påbud uppifrån hjälper inte.)

Bengt Holmquist