Ekon lic Bo Lagerström ställer i denna artikel frågan: Är det dags för successiv vinstavräkning i entreprenadföretagens externa finansiella rapportering? Personligen menar han att många faktorer talar för att genomföra ett sådant byte av principer.

Ingressens fråga är i högsta grad aktuell och svaret är att det finns goda förutsättningar för att införa någon form av resultatredovisning baserad på successiv vinstavräkning. Det finns dock ett antal väsentliga förutsättningar som måste vara uppfyllda för att externt förmedlade driftsresultat skall vara meningsfulla. I artikeln redovisas konklusionerna från ett forskningsarbete som särskilt adresserat frågan om successiv vinstavräkning i svenska entreprenadföretag.

Bakgrund

Extern rapportering av svenska bygg- och anläggningsföretags resultat kännetecknas som bekant av en mycket försiktig syn på resultatens hemtagning, dvs. att resultaten bokförs i affärsredovisningen. Detta medför att externa analytiker har svårt att erhålla en objektiv bild av hur exempelvis ett byggföretag egentligen har gått under en nära förfluten period. De resultat som förmedlas externt är oftast beroende av hur många projekt som avlämnats till beställare under en specifik period, inte av hur resultatet upparbetas genom produktionen. Förhållandet medför att det är besvärligt att jämföra olika entreprenadföretag med avseende på bl.a. finansiella nyckeltal.

Inledningsvis redogörs mycket kort för de övergripande utgångspunkter som används som grund i den följande diskussionen. Därefter behandlas kortfattat intäktsredovisningens principer, olika regleringsorgans syn på tillämpningen av successiv vinstavräkning och vissa praktiska erfarenheter från arbetet med olika entreprenadföretag. Artikeln avslutas med en sammanfattning och några implikationer för framtiden.

Utgångspunkter

Den övergripande utgångspunkten är att betrakta redovisning utifrån ett beslutsorienterat perspektiv som en del i ett ekonomiskt informationssystem. Innebörden är därför att den externa finansiella rapporteringen betraktas som en av flera källor till information, framförallt för kapitalmarknadens aktörer. Valet av ett beslutsorienterat perspektiv medför här att redovisningsdatans kvalitet (för beslutsfattande) blir det väsentliga. Relevans och tillförlitlighet utgör således nyckelkoncept där relevans bl.a. avser att information kommer i tid och har värde vid utvärdering av handlingsalternativ, medan tillförlitlighet bl.a. avser att information verkligen representerar det som avses och inte någonting annat. Det är dock alltid fråga om en balans mellan relevans och tillförlitlighet eftersom egenskaperna normalt står i ett motsatsförhållande till varandra på grund av att en beslutssituation oftast är tidsbegränsad. En annan utgångspunkt har även varit att användarna av redovisningsdata måste förväntas ha en hög kompetens för att inte de som lämnar datan skall belastas med alltför stora krav på utbildning av användarna.

Principer för intäkternas redovisning

En genomgång av redovisningsteoretiska grunder, vilka talar för successiv vinstavräkning, visar att matchning av intäkter och kostnader, med räkenskapsåret som periodavgränsning, bör vara möjligt i fallet med pågående arbeten. En grundläggande förutsättning är dock först och främst att vi har en entydig föreställning om vad en intäkt skall anses vara. En intäkt definieras här som en ökning av det egna kapitalet hos ett företag, en ökning vilken är intimt kopplad till utfallet av genomförd transaktion med utomstående part. Intäkten kan således föreställas som utfallet av en process där 1) händelsen att ett objekt produceras medför 2) att objektet byts ut mot pengar, en fordran på pengar eller ett väsentligt annorlunda objekt med ett definierbart marknadsvärde.

Tre fundamentala redovisningsprinciper är framträdande vid intäkternas redovisning: Realisationsprincipen, Försiktighetsprincipen, samt Matchningsprincipen.

Realisationsprincipen vilken är den mest grundläggande i sammanhanget, innebär att det fordras att tre huvudsakliga kriterier uppfylls för att en intäkt skall vara realiserad eller realiserbar. Kriterierna är: mätbarhet, inträffad händelse, samt väsentlig del utförd i intjänandeprocessen. Mätbarheten avser att det monetära utfallet av ett utbyte av objekt kan mätas på ett säkert sätt. Inträffad händelse avser att transaktioner med utomstående part kan säkerställas. Utförd del i intjänandeprocessen avser att parterna i utbytet av objekt har fullgjort så stor del av sina åtaganden att transaktionens utfall kan mätas på ett tillförlitligt sätt och att det även kan göras troligt att intäkten kan uppbäras.

Försiktighetsprincipen utgör i detta sammanhang ett ”potentiellt problem” och innebär att vinster inte anteciperas, på grund av ett osäkerhetsresonemang, medan hotande förluster däremot redovisas när de är sannolika. Realisations- och försiktighetsprinciperna står således till viss del mot varandra och kan ge en snedvriden bild av faktiska förhållanden. Matchningsprincipen utgör till sist ett viktigt fundament för successiv vinstavräkning då grundföreställningen är att de kostnader som har skapat en periods intäkter också skall ställas mot dessa intäkter. Matchning har diskuterats under lång tid och den kritik som har riktats mot matchning har främst tagit fasta på den godtycklighet som kan vara framträdande vid kostnadsallokering. Kritiken har dock inte varit direkt riktad mot matchningens eventuella informationsvärde. Här är det till sist fråga om vad var och en lägger ned för möda på allokeringen som bestämmer om matchningen blir acceptabel eller inte. För att matchning mellan intäkter och kostnader skall vara möjlig fordras det sammanfattningsvis att intäkterna säkert kan fastställas och att kostnaderna kan hänföras till objektet på ett riktigt och fullständigt sätt.

En händelse som vanligen beaktar de tre kriterierna för realisering vid samma tidpunkt är kontantförsäljning. Vid pågående arbeten kan det dock hävdas att:

  • mätbarhet säkerställs via kontrakt,

  • inträffad händelse, dvs. genomförd transaktion med utomstående part, kan säkerställas genom kontrakt,

  • väsentlig del utförts i intjänandeprocessen kan säkerställas genom löpande kostnadsredovisning.

Kriterier innebär att pågående arbeten teoretiskt sett kan vinstavräknas successivt när kriterierna för realisering kan säkerställas. Problem kan dock förutses på grund av försiktighetsprincipen och att kostnadernas fördelning till objekten kanske inte alltid blir riktig och fullständig. Värdet av matchning av intäkter och kostnader vill jag dock påstå vara närmast ostridigt.

Resultatredovisning med utgångspunkt i kostnadsredovisning

Matchning av intäkter och kostnader har ovan föreslagits vara teoretiskt möjligt för pågående arbeten, dvs. projekt under löpande produktion. Nu är det så att redovisningsnormerande organisationer i vår nära omgivning, USA, Storbritannien, samt den internationella organisationen IASC valt att förespråka successiv vinstavräkning i den externa finansiella rapporteringen vid bl.a. entreprenadprojekt. De standards och rekommendationer som analyserats närmare är följande:

IASC

IAS 11 Construction Contracts,

USA

ARB 45 Long-Term Construction-Type Contracts, utgiven av AICPA SOP 81-1, utgiven av AICPA (se SFAS 56), SEC Regulation S-X5-02, utgiven av SEC,

Storbritannien

SSAP 9 (Revised) Stocks and Work in progress, utgiven av ASC,

Norge

Norsk Regnskaps Standard 2, Langsiktige til virkningskontrakter (prosjekter), utgiven av NRS,

Danmark

Regnskabsvejledning 6, Entrepriserkontrakter, utgiven av FSR.

Genomgången av dessa standards och rekommendationer har indikerat ett antal potentiella problemområden i samband med successiv vinstavräkning vilka mycket kortfattat redovisas nedan. Framställningen gör inte anspråk på att vara heltäckande utan syftar till att visa vad regleringsorganen har haft för syn på centrala frågeställningar vid tillämpning av successiv vinstavräkning. Centrala områden har visat sig vara följande:

  • Rekommendationernas tillämpningsområde,

  • Arbetets löptid,

  • Uppdelning och sammanläggning av kontrakterade arbeten,

  • Definitioner av kontraktsintäkter och kontraktskostnader,

  • Redovisning av effekter på grund av förändrade bedömningar,

  • Redovisning av förluster i pågående arbeten,

  • Krav på möjligheter för mätningar och tillförlitligheten i dessa,

  • Färdigställandemåttets definition.

Tillämpningsområdet för rekommendationerna avser i huvudsak bygg- och anläggningsarbeten men regleringsorganen utesluter inte analoga tillämpningar i andra typer av pågående arbeten.

Arbetets löptid har konstaterats sakna egentligt inflytande på valet av redovisningsmetod. Skälet är att flertalet regleringsorgan uttalar att det är viktigare att se till det enskilda projektets storlek i förhållande till företagets totala omsättning och resultat.

Uppdelning och sammanläggning av projekt har uppfattats ha betydelse för kontrollen över upparbetning och täckningsbidragsnivåer i de enskilda projekten. Innebörden är att hanteringstekniken också kan ha effekter på kontrollen över avräknade resultatandelar.

Definitioner av kontraktsintäkter och kontraktskostnader avser frågor om vad som skall tillåtas ingå i de upparbetade kostnaderna och intäkterna. Generellt sett lämnar regleringsorganen inga uttömmande anvisningar utan det har lämnats till praxis att utforma innehållet i posterna.

De resultateffekter som är hänförliga till förändrade förutsättningar har flertalet regleringsorgan valt att betrakta som normala händelser inom en entreprenadrörelse. Innebörden är att man anser att de skall redovisas som rörelseposter. Särredovisning anses endast påkallad om effekterna uppgår till materiella belopp. Vad som skall anses vara materiellt har också lämnats till praxis att fastställa. Samtliga regleringsorgan anser också att förluster är nödvändiga att kostnadsbokföra omedelbart med anledning av försiktighetsprincipen.

Krav på mätmöjligheter och deras tillförlitlighet har inte utvecklats i särskilt hög grad av något regleringsorgan. Vissa minimikrav som avser företagens kalkyl-, redovisnings- och uppföljningssystem har dock identifierats. Kraven innebär i stort sett endast att företagen måste ha system för kalkylering, redovisning och uppföljning. Dessa system förutsätts ha kapacitet att på ett representativt sätt återge upparbetningen i varje enskilt projekt så att ett färdigställandemått kan fastställas.

Regleringsorganen har till sist valt att behandla frågan om valet av definition av färdigställandemåttet så att flera olika definitioner lämnats öppna att tillämpa. I princip tycks vilken definition som helst vara tillämplig under förutsättning att den är ändamålsenlig och att den tillämpas konsekvent för likartade projekt.

Nämnda standards och rekommendationer har mycket gemensamt vilket delvis kan förklaras med att IASC har haft inflytande på den norska standarden och den danska rekommendationen. Det mest iögonfallande är dock att de tidigare redovisade redovisningsteoretiska grunderna för matchning, inom en period som avgränsas av räkenskapsåret, erhållit genomslag i rekommendationstexterna. Detta indikerar att matchning är en redovisningsprincip som inte enbart har ett teoretiskt värde utan också har möjligheter till praktisk användning.

Finns det kapacitet för successiv vinstavräkning?

Vi har ovan sett att det finns centrala frågeställningar i den praktiska tillämpningen vilka är av intresse att iaktta hur de hanteras av våra egna stora entreprenadföretag. En dylik iakttagelse kan ge värdefull information om dessa företags möjligheter att byta princip för resultatredovisning i den externa finansiella rapporteringen. Nedan redovisas vissa väsentliga iakttagelser från tre svenska börsnoterade byggföretag.

Tillämpningsområde och löptid

Avseende tillämpningsområde och arbetets löptid tillämpar företagen internt successiv vinstavräkning i så gott som samtliga projekt och löptiden tillmäts inte någon betydelse för avräkningen. Projekttyp och löptid spelar således inte någon roll för metodens tillämpning i de undersökta företagen. Detta innebär att företagen har omfattande praktisk erfarenhet av metoden och att man har en konsekvent tillämpningsmetodik.

Det senare är viktigt då en grund härigenom lagts för att möjliggöra bedömningar på ett konsekvent sätt. Slutsatsen är att företagens stora erfarenheter av metoden inom olika projekttyper kan ligga till grund för ett brett tillämpningsområde för successiv vinstavräkning, även i kortare projekt.

Uppdelning och sammanläggning

Undersökningen har visat att företagens kalkyl-, redovisnings- och uppföljningssystem har stora möjligheter till detaljerad litterering (kodning) av enskilda kostnader. Detta innebär att man har kapacitet att hålla enskilda projekt särredovisade på mycket detaljerad nivå. Slutsatsen som dragits är att företagens hantering idag, där enskilda beställningar behandlas som enskilda redovisningsenheter, är ändamålsenlig genom littereringskapaciteten.

Kontraktsintäkter

Kontraktsintäkterna erhåller ett ringa intresse i företagen då intäktstyperna är få till antalet och att uppföljningen av dem inte ger särskilt mycket information för intern styrningen. Ett lysande undantag är dock internräntan som används som ett styrmedel för projektens likviditet. Normalt är faktureringen inte kopplad till själva upparbetningen vilket förklarar intresset för räntesituationen. Även indexdebiteringar enligt avtal följs upp när dessa tillämpas (vanligen vid längre projekt). Slutsatsen är att företagens ringa intresse för intäkternas beståndsdelar vid uppföljningen troligen inte har någon inverkan på driftsresultatets trovärdighet då det utgår från kostnadssidan.

Kontraktskostnader

Kontraktskostnaderna erhåller till skillnad från intäkterna ett stort intresse. Kostnaderna förs som huvudprincip direkt till det enskilda projektet. Utöver sedvanliga direkta kostnader påförs ett projekt även kalkylmässig finansieringskostnad och värdeminskning genom internränta respektive maskinhyror. Hanteringen kännetecknas av att kostnaderna i mycket stor utsträckning hänförs till de projekt som de avser.

Detta innebär att matchningen av avtalad kontraktssumma kan göras utifrån ett färdigställandemått som i hög grad baseras på samtliga kostnader hänförliga till det enskilda projektet. Slutsatsen är att företagens hantering av projektkostnaderna är ändamålsenlig med avseende på dess uppföljning och beräkningen av ett färdigställandemått.

Förändrade förutsättningar

Förändrade förutsättningar i projekten under produktionen utgör inget ovanligt och de hanteras normalt inom ramen för det system för uppföljning som man tillämpar. Vid formaliserade möten svarar projektansvariga för utfall och de ger sin syn på förändrade förutsättningar vilka kan tillföras projektkalkylerna. De resultateffekter som förändringar kan ge upphov till redovisas normalt i den period som de upptäcks vilket står i överensstämmelse med vad regleringsorganen givit uttryck för. Den svaghet som här kan iakttas är att införandet av förändringarna i projektkalkylen är beroende av de projektansvariga själva.

Förluster

Sannolika förluster i pågående arbeten anteciperas till 100 procent av samtliga företag vilket pekar på en försiktig syn på hanteringen av förlustrisker. Grunden för denna syn bottnar enligt företagen i en generell kunskap om att projekt som går dåligt normalt tenderar att gå sämre medan projekt som går bra ofta tenderar att gå bättre. Reserveringsarbetet är förenat med vissa svårigheter då förlusterna normalt är hänförliga till mantimmarna vilka kan ge kumulativa effekter i bl.a. maskinhyror, personalomkostnader etc. Företagen har dock hjälpsystem som kan simulera dylika effekter. Företagens hantering av förlustrisker är sammanfattningsvis av den karaktären att den i ett externt perspektiv framstår som tillförlitlig.

Mättekniska aspekter

De mättekniska aspekter som avser mätmöjligheter och tillförlitligheten i mätningarna av upparbetade kostnader utgör en mycket central fråga vid tillämpningen av successiv vinstavräkning. Av denna anledning redovisas en del iakttagelser mer i detalj för att tydligare underbygga de slutsatser som avslutar artikeln. Avsnittet tar upp systemteknisk kapacitet, mätmöjligheter samt fastställandet av färdigställandegraden.

Systemteknisk kapacitet

Undersökningen har visat att företagen har mycket väl anpassade systemkonstruktioner vilket innebär att de har omfattande kapacitet att göra detaljerade littereringar av nedlagda resurser. Konsekvensen är att redovisningen av nedlagda kostnader kan göras individuellt anpassad till olika moment i projekten. Företagen i undersökningen har samtliga ett s.k. Byggstyrprogram som spelar en avgörande roll för tillämpningen av successiv- vinstavräkning. Programmen är olika strukturerade men de hanterar enskilda projekt som separata enheter med ett antal moment eller aktiviteter. I aktiviteterna ingår olika resurser som material och timmar. Nyckelorden är således aktivitet och resurs med vilka företagens kalkylatorer kan bygga upp ett projekt på resursnivå. Den färdiga produktionskalkylen fungerar sedan som en budget och den kan omformuleras till en tidsplan. Vid uppföljning används sedan produktionskalkylen och redovisade utfallsvärden i en modul där varje aktivitet kan granskas på en mycket detaljerad nivå. Slutsatsen är att byggprogrammen har sådan kapacitet att varje projekt kan erhålla en bra struktur där planerade och nedlagda kostnader kan hänföras till olika projektdelar efter behov.

Rutinen för uppföljning som följs i företagen ger högre kontrollnivåer vissa möjligheter till insyn i de enskilda projektens driftsresultat och projektens förutsättningar. Rutinen kan dock inte garantera att korrekta driftsresultat rapporteras eftersom det är de resultatansvariga personerna på projektnivå som har den största kunskapen om förutsättningarna. Visst utrymme finns således för godtycklighet vilket skulle kunna störa bilden av ett trovärdigt driftsresultat. Med utgångspunkt i de befintliga systemen och de uppföljningsrutiner som företagen har är det dock en rimlig tolkning att de har god kapacitet vad avser tekniska hjälpmedel, erfarenhet och kompetens att beräkna och kontrollera successivt avräknade resultat i sina projekt.

Krav på möjligheter till mätningar och dess tillförlitlighet

Jag har valt att dela in frågan om mätmöjligheter i fem områden där den överordnade frågan avser om företagens system klarar av att ge en representativ bild av upparbetningen i projekten. Företagen har själva uppfattningen att systemen har denna kapacitet vilket grundar sig i möjligheterna att kunna hänföra rätt kostnader till rätt projekt och projektdel i redovisningen. Möjligheterna till detta finns i littereringsplanerna som ger god flexibilitet via underlitterering, aktivitetskodning och exakta resursbeteckningar. Kapacitet finns således men det är de enskilda individerna som avgör om valet av konton i projektberedning är gott nog för redovisningen och uppföljningen.

En andra fråga avser systemens anpassning till verksamheten. Företagens system för projekthanteringen utgörs i huvudsak av byggstyrprogrammen vilka är väl anpassade till entreprenadverksamheten. Det har inte noterats något som tyder på några avgörande systemtekniska brister i programmens funktioner. Problemen avser istället den uppföljning som är individberoende där manuella justeringar fordras etc. Detta problem torde dock vara av kortsiktig karaktär då medarbetare som upprepade gånger drabbas av ”oväntade resultatförändringar” knappast kan erhålla fortsatt förtroende.

Återföring av erfarenheter, tillämpning av driftsplaner och teknisk samt ekonomisk prövning utgör en tredje fråga med bäring på trovärdigheten i kalkyler och driftsresultat. Återföring av erfarenhetsdata från tidigare projekt är på det stora hela beroende av att enskilda individer anser sig behöva stöd från tidigare projekt. Behovet tycks vara störst i den inledande fasen när anbudskalkyler formuleras på grund av att det ofta är kort om tid för anbudsförfarandet. När sedan produktionskalkyler skapas förlitar man sig inte särskilt mycket på tidigare projekt då de ofta skiljer sig åt på många sätt. Användningen av driftsplaner under produktionen utgör ett väsentligt instrument för kontrollen över aktiviteter och resurser. Företagens system har samtliga kapacitet att ge driftsplaner med liten arbetsinsats, men planerna används inte alltid vilket är hänförligt till projektens varierande storlek. Tillämpningen är således avhängig enskilda projektansvarigas beslut. Teknisk och ekonomisk prövning görs kontinuerligt i varje projekt redan från starten och detta är väsentligt för att inte onödiga överraskningar skall uppkomma. Prövningarna är dock beroende av enskilda medarbetares kompetens och engagemang.

Uppföljning och beaktande av nya omständigheter avser en fjärde fråga där uppföljningen är kopplad till produktionskalkylen, medan nya omständigheter avser kompletteringar till både produktionskalkyl och redovisningens utfallsdata. Bra uppföljningsunderlag är fullständigt beroende av att medarbetare skapar produktionskalkyler som representerar den fysiska verkligheten på ett funktionellt sätt. Innebörden av detta är att konteringen av nedlagda kostnader kan sammanställas så att produktionskalkylen kan jämföras med det redovisade utfallet på ett meningsfullt sätt. Uppföljningen är naturligtvis även starkt beroende av att kompletteringar görs så att nedlagda men ej förbrukade resurser och vice versa beaktas. Problemet med att ta hänsyn till förändrade förutsättningar är en fråga som är helt relaterad till prognosgenomgångarna och de enskilda medarbetarnas kompetens och engagemang. Personliga incitament som avviker från företagets bästa kan t.ex. medföra att rapporterade driftsresultat signifikant förbättras eller försämras. Företagen har dock uttryckt en medvetenhet om förhållandet men betraktar det inte som särskilt riskfyllt sett ur ett materialitetsperspektiv.

En femte fråga av central karaktär avser om den information som systemen lämnar om projekten uppfattas som relevant och tillförlitlig av företagen själva. Frågan är positivt besvarad med hänvisning till systemens förmåga till en bred och ändamålsenlig kontosammansättning i produktionskalkylen och de goda möjligheter till litterering som systemen erbjuder. Problemen är istället hänförliga till de som utför konteringsarbetet eller väljer konton. Förutsättningarna för att redovisningsdata och uppföljningsunderlag skall kunna ha både relevans och tillförlitlighet finns med andra ord.

Färdigställandegraden

Företagens definition av färdigställandegraden har visat sig vara identisk liksom deras uppföljning av måttets relevans. Innebörden är därför att företagens beräkningar av driftsresultatet i enskilda projekt utgår från ett gemensamt synsätt vilket ligger till grund för en konsekvent och likartad beräkning. Definitionen som tillämpas i samtliga fall och för alla projekttyper utgår ifrån justerade nedlagda kostnader i relation till justerade kalkylerade kostnader. Definitionen måste anses som väl anpassad till bygg- och anläggningsentreprenader.

Sammanfattning och konklusioner

Det har ovan noterats att neutrala driftsresultat är beroende av enskilda medarbetare i flera moment i projekthanteringen. De mest framträdande momenten har varit den förberedande och uppföljande fasen samt redovisningen av nedlagda kostnader. Den förberedande fasen är viktig därför att valet av konton styr redovisningen och därigenom även uppföljningens kvalitet. Redovisningen är självklart avgörande för om kalkylerna skall kunna följas upp på ett meningsfullt sätt och ge information om upparbetningen. Uppföljningen är slutligen avgörande för om ett relevant och tillförlitligt färdigställandemått skall kunna beräknas. I dessa tre moment finns risk för potentiella felkällor hänförliga till företagens medarbetare. Särskilt känsligt har driftsresultatet uppfattats vara för störningar i den uppföljande fasen där det finns risk för att kortsiktiga överväganden tillåts inverka på periodens resultat. De huvudsakliga osäkerhetsfaktorerna som utgör begränsande förutsättningar för införande av successiv vinstavräkning kan sammanfattas i följande:

  • Valet av detaljeringsgrad i projektkalkyler och budgeter,

  • Valet av detaljeringsgrad i konteringen av nedlagda kostnader,

  • Uppföljningsarbetet där högre kontrollnivåer i det kortare perspektivet saknar kraftfulla möjligheter till oberoende kontroll av rapporterade värden,

  • Uppföljningens utfall och dess informationsvärde är beroende av ett stort antal människor med olika erfarenheter, engagemang och kompetens,

  • Stort beroende av projektansvariga att förändrade förutsättningar tillåts få genomslag i rätt periods driftsresultat.

Med anledning av dessa osäkerhetsmoment kan man fråga sig om det finns ett stöd hos entreprenadföretagen att byta redovisningsprincip avseende intäkternas redovisning. Det kan även hävdas att företagen som informationsgivare inte omedelbart har något att vinna på ett principbyte.

Något som däremot talar för ett principbyte är att det konstaterats att företagens interna hantering av bygg- och anläggningsprojekt är väl strukturerad och att man har väl anpassade system för kalkylering, budgetering, redovisning, uppföljning och prognos. Systemen har bl.a. konstaterats ha en flexibilitet som möjliggör en god hantering av ett stort antal projekt. Till detta skall också läggas företagens stora erfarenhet av successiv vinstavräkning i den interna hanteringen. Företagen har således kapacitet, kunskap och erfarenhet av tillämpning av metoden vilket innebär att ett byte av princip inte kan förväntas leda till några större problem för litet större företag. Personligen anser jag att allt detta talar för ett relativt snabbt införande av ett krav på successiv vinstavräkning i den externa finansiella rapporteringen. Företag som bedöms ha tekniska hjälpmedel och rik erfarenhet av metoden borde kunna övergå till en mer informationsgivande resultatrapportering. Ett starkt argument för detta, utöver teoretiska skäl och internationella rekommendationer, är att företagen själva lägger ned omfattande resurser på sina system för kontroll över projekten. Just detta att företagen själva behöver informationen pekar på dess värde. Redovisningsdata som genom matchning sprider visst ljus över entreprenadverksamhetens egentliga resultat erfordras av företagen men delges inte kapitalmarknaden. Förhållandet framstår som skevt och föga ändamålsenligt. Då möjligheter och behov finns för att införa successiv vinstavräkning för litet större entreprenadföretag är det därför min ståndpunkt att det är dags för successiv vinstavräkning i någon form i den externa finansiella rapporteringen.

En blick framåt

Ett intrikat problem som inte tagits upp här är de skattemässiga konsekvenserna av ett principbyte. Frågan avser i korthet hur successivt avräknade resultat skall beskattas och vilka följderna kan bli av detta liksom om framtagna förluster skall vara skattemässigt avdragsgilla. Frågeställningen ligger utanför det redovisningsteoretiska området men har ändå inverkan på hur attraktiv successiv vinstavräkning kan bli som redovisningsmetod. En möjlig väg är att tillämpa olika metoder i de juridiska enheterna och i koncernen eftersom den senare inte utgör ett skattesubjekt. Tillsvidare får vi dock avvakta den nya årsredovisningslagen, för närvarande endast lagrådsremiss hos Lagrådet, och de konsekvenser som förslaget om ändringar av reglerna för värdering av omsättningstillgångar kan komma att få.

Frågan om successiv vinstavräkning i extern finansiell rapportering utgör ett aktuellt ämne som rymmer flera intressanta och inte alldeles enkla problemområden. Ovan har jag försökt åskådliggöra vissa teoretiska argument som talar för redovisningsmetoden, liksom vissa iakttagelser avseende intern projekthantering och dess praktiska implikationer för ett eventuellt principbyte. Idag diskuteras möjligen frågan endast seriöst inom bygg- och anläggningsföretagen, byggentreprenörernas egen förening och inom Redovisningsrådet.

Det skulle därför vara av stort värde om en bredare diskussion mellan fler intressenter kunde komma till stånd om grundförutsättningar, villkor och former för en eventuell svensk rekommendation i ämnet. Skälet till detta är naturligtvis att det finns många företag utanför bygg- och anläggningsbranschen som har projekt och kontrakt som redovisningsmässigt överensstämmer med byggföretagens pågående arbeten.

Ekon. Lic. Bo Lagerström är verksam vid Öhrlings Coopers & Lybrands affärsutredningar.

Litteratur

Bo Lagerström, ”Successiv resultatavräkning av pågående arbeten. Fallstudier i tre byggföretag ”, Akad.avhandling, Linköping, Studies in Science and Technology, 1995.