Balans ger här fyra exempel på uppgifter som registrerats hos PRV. De två första är tagna ur i Hasselbergs och Kehrers stickprov, de båda övriga har kommit till Balans på annat sätt.
1. Revisorn som brukar överlåta till styrelsen att ta ansvarsfrihet
Revisionsberättelsen nedan ser vid första ögonkastet manipulerad ut; meningen där den godkända revisorn ”överlåter sitt ansvar” är inskriven med annan stil.
Uppsatsförfattarna undrade om de hade råkat snubbla över en förfalskning i sitt material.
Men det var inte sådant fusk:
– Det beror på att den kommer ren från bokföringsbyrån och sedan ändrar jag när det behövs, berättar revisorn på Balans fråga.
Och den avvikande formuleringen?
– Den brukar jag alltid använda när det egna kapitalet tar slut.
2. Lekmannarevisorn som undertecknade berättelsen (med skrivmaskin) – fast det fanns en auktoriserad revisor registrerad (som inte visste om det)
En annan revisionsberättelse i undersökarnas stickprovsmaterial utmärker sig genom att använda formuleringar som i stort sett lever upp till de krav som ställs i 1944 års aktiebolagslag.
Den är undertecknad med initial och efternamn. Dock ej signatur utan maskinskrift. Någon kvalificerad revisor med det namnet finns inte registrerad hos KK.
– Nej jag är lekmannarevisor upplyser undertecknaren på Balans förfrågan.
Men det finns en auktoriserad revisor anmäld som suppleant i PRV:s register. Fast han säger först att det är fel.
– Nej, det är inte ett bolag som jag har med att göra.
När han går igenom nya utdrag från PRV (”jag brukar beställa det”) så hittar han dock sitt namn på det bolaget.
– Men det visste jag inte om.
3. Köparen som ville ha ny årsredovisning med mycket högre siffror, bytte revisor, förfalskade den nyes namnteckning och fick alltsammans registrerat
Ett litet företag byter ägare, ett enmans konsultbolag med en omsättning på under 200.000 kr. Den gamla styrelsen och revisorn (auktoriserad) upptäcker så att allt inte är som det ska och skyndar sig att se till att bli avförda ur rullorna.
En ny ägare lägger sedan – i en ny årsredovisning – till konsultarvoden på drygt 10 Mkr (företaget har inga anställda) och skickar in den med ny revisionsberättelse undertecknad av ny revisor (godkänd).
I följebrevet till PRV skriver den nye ägaren att ”jag kan bara anta att den tidigare styrelsen gjort ett misstag eller utelämnat viktig information...”
På PRV inregistreras de nya uppgifterna – utan att gamle ägaren eller revisorn underrättas.
Bolaget som inte har bytt namn köper mobiltelefoner och annat på kredit, Upplysningscentralen hör av sig, det blir polisanmälningar.
De nya ägarna är inte alls okända i sådana sammanhang sedan tidigare.
Den nye revisorn har i och för sig tillfrågats om att bli revisor i bolaget.
– Men de kom aldrig tillbaka. Och min namnteckning är förfalskad. Jag stavar inte ens mitt namn så där. Jag har polisanmält de inblandade.
4. Revisorn som inte fick vara godkänd men ändå stod kvar
En revisor får sitt godkännande upphävt av Kommerskollegium i februari 1992. Processen har sin gång och beslutet vinner laga kraft i januari 1995.
Men han utger sig fortfarande för att vara godkänd revisor och vid en kontroll i april 1995 finns hans namn dessutom fortfarande kvar i PRV:s register.
Enligt uppgifter ur registret är han då fortfarande vald revisor i 182 bolag.
Sammanställning av Bengt Holmquist