Skiljedomsutredningen håller på att utreda frågan om hur tvister mellan företag ska lösas. I mitten av februari gick utredningen – tillsammans med SCB – ut i en stor enkätundersökning för att försöka få klarhet i hur många skiljeförfaranden som förekommer.
En så stor undersökning har aldrig gjorts tidigare i liknande sammanhang. Enkäten har skickats till landets alla advokater, bolagsjurister, domare och juridikprofessorer, totalt 5 500 personer. Utredningen ska använda resultat till att försöka förbättra domstolarnas förmåga att lösa näringslivets tvister.
Sedan lång tid tillbaka tar företagen i sina kontrakt ofta in en skiljeklausul. Skiljeklausulen innebär att parterna själva utser en skiljenämnd som dömer i en tvist med anledning av avtalet. Domen kan i princip inte överklagas och förhandlingarna inför skiljenämnden sker utan insyn från press och allmänhet. Parterna får själva betala kostnaderna för skiljenämnden, men förfarandet i skiljenämnd anses vara snabbt och smidigt.
I tingsrätten får parterna däremot inte själva välja domare. En av utredningens uppgifter är att överväga en sådan möjlighet. Utredningen ska också försöka göra domstolarna bättre på att lösa näringslivets tvister.
Domstolarna tar visserligen bara ut en liten avgift, men det kan ta lång tid och dessutom blir tvisten offentlig. Hittills har utredningen koncentrerat sig på åtgärder för att göra rättegången i domstolarna snabbare, effektivare och mer serviceinriktad, samt förslag som skulle höja domstolarnas kompetens när det gäller förhållanden inom näringslivet.
Dessa förslag beräknas komma till sommaren.
Det är väl känt att en tvist mellan två företag får stora ekonomiska verkningar för båda företagen. Tvisten binder kapital och hindrar företagsledningen från att ägna sig åt det som den är bäst på: att sköta företaget. Från normala affärsmässiga överväganden är en snabb uppgörelse i godo därför kanske oftast att föredra, men kan man inte komma överens kan det bli nödvändigt att dra in utomstående.
Presidenten för Hovrätten i Malmö – Bo Broomé – leder utredningen.
(Källa: Skiljedomsutredningen)