Remissvar – Till Näringsdepartementet

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om redovisning av nätverksamhet

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över förslag till föreskrifter och allmänna råd om redovisning av nätverksamhet. FAR får med anledning härav anföra följande.

FAR har noterat de omfattande rapporteringskraven av teknisk karaktär och ifrågasätter med anledning av dessa avsaknaden av definition av omfattningen av revisorns granskning. FAR förutsätter att vad som avses i förordningen är kontrollredovisning och att årsredovisningen enligt aktiebolagslagen inte skall innehålla den kompletterande informationen.

FAR har följande specifika kommentarer:

2 § Föreskrifterna skall bland annat innehålla viss information. Är den ett minimum, eller vilken är den information som bör ingå utöver detta? FAR anser att det istället bör stå ”minst”.

3 § För tiden före reformen behöver inte nyckeltal lämnas. Det innebär att det tar lång tid innan NUTEK kan gör någon jämförelse i tid. FAR anser att kravet skall skärpas till att pro forma skall anges nyckeltal i vart fall för året innan.

10 § FAR anser att kategorierna kan specificeras ytterligare. Till exempel hur redovisas nyttjanderätten av mark som ledningsgatorna står på – som ledningar eller marktillgångar? Ett annat exempel är klassificering av utrustning för mätning och mätvärdesinsamling och avräknings- och rapporteringssystem. Är dessa maskiner och inventarier eller mätare och styrutrustning?

11 § FAR bedömer att det kan krävas stora insatser av företagen för att uppfylla dessa krav. FAR ställer sig dock mycket frågande inför hur revisorn skall kunna uttala sig om dessa rapporteringskrav, och vad som skall anses vara god revisionssed.

12 § Vid upprättandet av ingångsbalans för anläggningstillgångar uppstår problem för företag som inte fört någon anläggningsbokföring. Egentligen borde alla anläggningstillgångar inventeras. Frågan är dock om detta är möjligt att praktiskt genomföra. Revisorerna torde komma att ställas inför stora praktiska problem att verifiera denna information.

Carl-Eric Bohlin

Ordförande i redovisningskommittén

Remissvar – Till Närings- och teknikutvecklingsverket

Förslag till förordning om redovisning av nätverksamhet

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över Förslag till förordning om redovisning av nätverksamhet (Ds 1995: 52). FAR får med anledning härav anföra följande.

FAR ifrågasätter den allmänt hållna beskrivningen av redovisningskraven och avsaknaden av definition av omfattningen av revisorns granskning. FAR förutsätter att vad som avses i förordningen är kontrollredovisning och att årsredovisningen enligt aktiebolagslagen inte skall innehålla den kompletterande informationen.

FAR har följande specifika kommentarer:

2 § Namnet årsredovisning kan uppfattas som vilseledande. Syftet med handlingen är att tillhandahålla regleringsmyndigheten en redovisning över nätverksamhetens ekonomiska ställning med hänsyn till de krav som ställs från myndighetens sida. FAR förstår att dessa i sin tur är ställda mot bakgrunden av att hindra korssubventionering mellan den monopolistiska verksamheten (nätdrift) och den konkurrensutsatta verksamheten (elhandel och produktion) samt kravet på skälighet av nättariffer. Ett bättre namn vore förslagsvis kontrollredovisning av nätverksamhet.

2 § andra stycket

FAR anser att det till vissa delar är oklart vad som är god redovisningssed. De uppgifter som skall lämnas är ju dessutom till exempel inte föremål för en normal granskning. Hur redovisas och granskas t.ex. nättäthet och leveranssäkerhet? Det är uppenbart att flera praktiska problem kommer att uppstå och att föreskrifter och vägledning kommer att behövas.

FAR anser att det är omöjligt att överblicka revisionens omfattning utan detaljerade föreskrifter för redovisningen och det kan ifrågasättas om revisorn verkligen är kompetent att utföra granskningen och ta ansvar för denna på alla (hittills odefinierade) granskningsområden.

6–7 §§ FAR rekommenderar att begreppen adekvata och dokumenterade grunder specificeras och definieras.

9 § andra stycket

FAR ifrågasätter varför ett undantag att upprätta ett anläggningsregister skall finnas. FAR anser att ett anläggningsregister hör till elementär bokföring för kapitalintensiv verksamhet.

12 § Utan att besitta teknisk kompetens ifrågasätter FAR om det är uppenbart vilka spänningsnivåer som avses och om det är entydigt var snitten skall dras.

16 § FAR ifrågasätter om referensen till god redovisningssed som den tillämpas av aktiebolag i alla avseenden är relevant.

Eftersom hänvisning görs till god redovisningssed som den tillämpas av aktiebolag bör det också klargöras om koncernredovisning skall upprättas.

Carl-Eric Bohlin

Ordförande i redovisningskommittén

Tillsyns- & disciplinärenden

Ny handläggningsrutin i disciplinärenden

Som bekant trädde Revisorsnämnden i funktion den 1 juli 1995. Nämnden har till uppgift att – utom annat – utöva tillsyn över revisorer och revisionsbolag samt att pröva frågor om disciplinära åtgärder. Nämnden består av åtta ledamöter. Ordföranden skall vara jurist och ha domarerfarenhet, två av ledamöterna skall vara revisorer, en godkänd revisor och en auktoriserad, samt övriga ledamöter ha erfarenhet från verksamhet som berörs av revision.

Under många år har FARs disciplinnämnd fungerat parallellt med ett statligt tillsynsorgan, fram till halvårsskiftet 1995 Kommerskollegium och numera Revisorsnämnden. Denna ordning leder i många fall till att en och samma disciplinfråga blir föremål för dubbelprövning. Detta kan givetvis i vissa fall leda till betydande olägenheter, inte minst för den anmälde. Inrättandet av Revisorsnämnden innebär enligt FAR en förstärkning av den offentliga tillsynen och torde minska behovet av en parallell disciplinverksamhet i FARs regi. Inför den nya organisation som nu gäller beträffande den statliga tillsynen av revisorer har FARs disciplinnämnd därför tagit upp till diskussion hur nämndens verksamhet bör förhålla sig till Revisorsnämnden. Disciplinnämnden har därvid – i avvaktan på eventuella stadgeändringar beträffande nämndens verksamhet – inom ramen för nuvarande stadgar beslutat följande handläggningsordning för anmälningar som kommit in efter halvårsskiftet 1995.

När en anmälan kommit in till nämnden gör sekreteraren på nämndens uppdrag en skriftlig förfrågan hos anmälaren huruvida denne vill låta nämnden överlämna anmälan till Revisorsnämnden för prövning där i stället för hos FARs disciplinnämnd. Sådan förfrågan skall dock inte göras om anmälan bedöms vara otjänlig som underlag för vidare handläggning. Inte heller skall förfrågan göras om en disciplinär prövning bedöms av särskilda skäl böra prövas av disciplinnämnden, exempelvis om uteslutning eller annan intern fråga kan komma att bli aktuell. I avvaktan på svar vilar ärendet hos disciplinnämnden. Vid jakande svar sänds handlingarna jämte svarsskrivelsen eller – i fall av muntligt svar – anteckning därom till Revisorsnämnden. Vid nekande eller, efter förelagd tid, uteblivit svar tar disciplinnämnden upp anmälan till behandling i sedvanlig ordning.

Disciplinnämnden har informerat FARs styrelse om den av nämnden beslutade handläggningsordningen.

På disciplinnämndens uppdrag: Anders Strömqvist

Redovisningsrådet

Översyn av rekommendationen om koncernredovisning

Redovisningsrådets rekommendation (RR 01) om koncernredovisning gavs ut i november 1991.

Nu har beslut fattats om en översyn av denna rekommendation. Beslutet motiveras dels av att vissa avsnitt nu måste anpassas till förändringar i redovisningslagstiftningen (Prop 1995/6:10) och dels av att man bedömer det lämpligt att göra en mer allmän översyn sedan rekommendationen nu har varit i bruk i fyra år.

RR uppmanar var och en som har erfarenhet av praktisk tillämpning av rekommendationen att skriftligen inkomma med synpunkter (både av principiell och detaljkaraktär) senast den 15 januari 1996.

Redovisningsrådet

Utkast till rekommendation om redovisning av pensionskostnad och pensionsskuld

Rådet har utgivit ett utkast till en ny rekommendation om redovisning av pensionskostnad och pensionsskuld.

Alla som tar del av det utkastet är välkomna att lämna synpunkter på hela eller delar av innehållet senast den 15 februari 1996.

En definitiv rekommendation beräknas kunna vara klar i mitten av 1996. Enligt förslaget ska rekommendationen sedan gälla från den 1 januari 1997.

IASC

Arbetet med Financial Instruments går vidare

IASC:s styrelse sammanträder 1–4 november 1995 i Sydney, Australien.

På dagordningen står bl.a. godkännandet av följande projekt:

  • En revision av IAS 12 (Income taxes), huvudsakligen i enlighet med de riktlinjer som tidigare angivits. Man har dock beslutat sig för tydligare skrivningar när det gäller en princip som redan finns i utkastet, nämligen att skatteeffekten av en transaktion eller en händelse ska redovisas på ett sätt som är konsekvent med hur själva transaktionen eller händelsen redovisas.

  • Ett utkast om Reporting Financial Information per Segment, där man arbetat tillsammans med FASB i USA och CICA i Kanada – som också ser över sina nationella standards – för att på så sätt kunna förstå varandras problem och åstadkomma en bättre harmonisering.

  • Ett utkast om Earnings per Share.

  • Ett principuttalande om Presentation of Financial Statements.

  • Projektförslag angående Discontinued Operation och Interim Reporting.

Dessutom kommer styrelsen att få motta en första rapport från den nya ”steering committee” som nu arbetar vidare med de olösta frågorna efter utgivningen av IAS 32 (Financial Instruments: Disclosure and Presentation), som vi tidigare rapporterat om i Balans (senast i nr 4/95).

IASC fäster mycket stor vikt vid det fortsatta arbetet och har därför utsett fem styrelsemedlemmar som ska ingå i den nya kommittén, som enligt planerna redan haft sitt första möte under oktober för att kunna ta ställning till de grundläggande frågorna och sedan komma med den första rapporten till styrelsen.

Övrigt

RUBICON planerar seminarier

Arbetet med projektgruppen RUBICON (Rutiner, brottsutredningar i konkurs) som Balans berättat om (senast i nr 3/95) fortsätter nu. Gruppen, där auktor revisor Åke Danielsson varit FARs representant lämnade sina förslag till regeringen i februari 1994.

RÅ, RSV och Rikspolisstyrelsen fick sedan i juni 1995 regeringens uppdrag att effektivisera rutinerna för brottsutredning i konkurs.

Sekreterare i det projektet är distriktsåklagare Lisbeth Calland och det som nu planeras är en serie på 25–30 tvådagarsseminarier som ska hållas över hela landet med början i mars.

Till dessa seminarier kommer att inbjudas företrädare för bl.a. polisen, kronofogdarna, tillsynsmyndigheterna i konkurs, åklagarna, konkursförvaltarna, de revisorer som biträder förvaltarna och skatterevisorer.

Meningen är att fördjupa samarbetet mellan alla de inblandade.

Enligt planerna är det viktigt att seminarierna får en stark lokal prägel, så att man där kan diskutera också de specifikt lokala problem som kan finnas i många distrikt.

Samarbetspartner

Internationellt samarbete

EURO DEFI EEIG is a European Economic Interest Grouping incorporated in Paris on 10th June 1991, and whose objectives are to enable members to provide a high standard personal and transborder service throughout Europe in the fields of management assistance, audit, accountancy, taxation legal work, and general trade inquiries.

In order to obtain this, the personal exchange of ideas and experience is encouraged at National and International conferences organised by EURO DEFI.

The directory and newsletters are widely circulated; the letters contains news about the network, tax and accountancy as well as legal articles.

In order to specialise in certain transborder activities, working groups are established in foreign fields:

International Tax Planning, Marketing and Communication, Audit, The joint obtaining of pan European work Developments in European law, Arbitration

The EEIG is structured in such a way that professionals from each country are grouped together in a nationalEEIG set-up, or in appropriate associations, which are then grouped together in the international EURO DEFI EEIG.

Since its creation in 1991, the network has brought together almost 200 chartered accountants and/or lawyers, with a total of more than 1200 staff distributed in 9 European countries.

EURO DEFI is not yet represented in Sweden and is presently looking for an initiative to be taken between a certain number of dynamic chartered accountants in Sweden, in order to incorporate a national EURO DEFI association which, of course, would join the international grouping of EURO DEFI.

Any accountancy firm interested in learning more of this organisation can make contact with EURO DEFI through the office by FAR or by faxing or information direct to:Chartered Accountant Marc Muller

EURO DEFI

3 A, rue Guillaume Kroll

L-1882 Luxembourg

Internasjonalt samarbeide

Tag International (The Accounting Group) söker representant i Sverige. Tag International er en samarbeidsavtale mellom uavhengige mindre og mellomstore revisjonskontorer i USA/Canada, Asia/Australia og Europa. I Norden er Tag representert med kontorer i Danmark og Norge.

Interesserte bes kontakte:

Stiansen & Co AS

v/statsautorisert revisor

Per H. Arnoldsen

Fekjan 15

N-1360 Nesbru, Norge

Telefon: 009 47 66 88 14 60

Telefax: 009 47 66 98 14 60