Karl Johan Pettersen svarar på frågan om revision genom att säga vilken nytta han anser sig ha av revisionen.
Pettersen är norrman. Och han ”tog sats” från Danmark när han 1969 startade sitt bolag Calectro i Göteborg.
Calectro är ett handelsföretag. Det säljer elektronisk styrutrustning för värme, kyla, värmekablar, ventilation, fläktar och pumpar, rökdetektorsystem för ventilation, branddörrar m. m., gasdetektorsystem för garage, övervakningssystem för kyl och frys och en rad andra olika elektroniska komponenter.
Företaget är numera organiserat med ett holdingbolag, ett bolag som äger företagets fastighet och så själva Calectro där all verksamhet bedrivs.
Det finns elva anställda och man omsätter i år nära 40 milj kr.
Karl Johan Pettersen är VD och ensam ägare. Styrelsen består av honom själv och två ledamöter bosatta i London. Pettersen sitter å sin sida också i styrelsen för ett företag i Vårgårda och ett i Göteborg samt i ett engelskt bolag.
Bytte revisor
Kontakten med sin nuvarande revisor fick han genom en god vän som är försäkringsmäklare.
Vännen rekommenderade auktor revisor Per Gillmert på Förenade Revisorer i Göteborg och Karl Johan Pettersen följde det rådet.
Dessförinnan hade företaget haft en godkänd revisor.
– I och med att jag under en period hade en anställd VD ansåg min gode vän att det var bättre med en auktoriserad revisor, säger Karl Johan Pettersen.
Det är viktigt för Pettersen att veta att siffrorna stämmer och att företaget mår bra.
– Att ge de beskeden är för mig det som revisorn ska användas till. Samtidigt är det bra att han säger till när jag håller på att göra fel. Med ett helägt bolag händer det lätt att man så att säga balanserar på gränsen. Då vill jag ha en klapp på axeln så att jag kan göra rätt hela tiden.
Mycket rådgivning
Utöver ren revision anlitar Karl Johan Pettersen sin revisor för konsultation i relativt stor omfattning.
Det gäller ofta skattefrågor och bolagsrättsliga frågor. Per Gillmert hjälpte till bl.a. med att skapa den nuvarande bolagsorganisationen som infördes 1993.
– Jag har nyligen också använt Per Gillmert för att rekrytera en ny medarbetare. Jag använder honom till ganska många olika saker. Det är bra med en utomstående som inte är inblandad i själva rörelsen. Själv kan man bli ganska blind för det man gör. Då är det bra att någon annan kan se på företaget med nya ögon. Det är därför man har en styrelse och en revisor. Jag behöver ”bollplank”.
Att anställa någon för att sköta de uppgifter som revisorn kan göra som konsult är inte att tänka på i Calectro. Det skulle bli både fel och för mycket.
Ingen budget
– För driften av företaget har jag ganska enkla grundregler, säger Karl Johan Pettersen. Det som köps in ska säljas lite dyrare. Så att vi tjänar pengar. Konstigare är det inte. Bl.a. därför har vi ingen budget.
I stället har man säljmål.
– I andra styrelser har jag märkt att de som har en utgiftsbudget nästan alltid får den uppfylld. Men intäktsbudgeten kan variera våldsamt i förhållande till utfallet.
Har du diskuterat budgetfrågan med din revisor?
– Nej, det är väl inte mycket att prata om. Jag har nog lagt fram min syn. Det firms säkert många som finner det konstigt att ett företag fungerar utan budget. Vi har å andra sidan en mycket hård likviditetsstyrning. Om vi behöver investera i marknadsföring, maskiner eller något annat så tittar vi främst på vår likviditet.
Bidrar revisorn till effektiviteten i företaget?
– Ja, det tycker jag. Behöver vi hjälp med bokförings- och konteringsproblem så ringer vi genast. Men när det gäller kärnverksamheten frågar jag inte revisorn. Då frågar jag bara mig själv.
Valuta för pengarna
Tycker du att det är dyrt att anlita revisorn?
– Det är en väldigt stor spridning på de olika räkningarna. Dyrt eller inte – det är något väldigt subjektivt. Det är alltid svårt att veta vad man betalar för. Det är viktigt att ha ett så gott samarbete så att man alltid kan ifrågasätta en räkning och få en förklaring.
Men du godtar alltså kraven och anser dig få valuta för pengarna?
– Ja. Särskilt på senare tid. Vi har använt Per Gillmert väldigt mycket, speciellt förra året när vi ombildade våra bolag. Det är svårt att jämföra olika revisorskostnader. Men utnyttjar vi en tjänst så ska vi också betala för den. När det gäller ”spetstjänster” är det alltid bättre att anlita en specialist än att anställa någon.
Karl Johan Pettersen säger att Calectro brukar betala omkring 120.000 kr om året till revisionsbyrån (utom förra året som var extraordinärt).
– Jag vet att det finns revisorer som tar mindre betalt. Jag kan inte se på fakturan vad som är revision och vad som är rådgivning. Jag följer det inte så noga. Jag litar på Per Gillmert så mycket att jag inte tror att han överdebiterar. Jag får den hjälp och de råd jag vill ha och med den snabbhet som krävs.
4–6 träffar om året
Karl Johan Pettersen använder inte revisorn när han går till banken. Han går nämligen väldigt sällan dit. Han har finansierat tillväxten med egna pengar. Det första och enda lånet gäller företagets fastighet och har naturligtvis denna som säkerhet.
Är det något du inte är nöjd med när det gäller revisorn?
– Nej, jag kan inte komma på något. Det är bra att ha en auktoriserad revisor. Det ger trygghet gentemot myndigheterna.
Karl Johan Pettersen träffar normalt sin revisor 4-6 gånger om året. Därtill kommer telefonsamtal vid behov.
Rättvisande resultat
Förutom Pettersen är två personer på företaget inblandade i ekonomifunktionen på Calectro.
Det är dels den man som nyligen anställts med revisorns hjälp och som på sikt ska bli ekonomichef, dels en kvinna som sköter bokföringen. Det är en manuell inmatning i datorn som sker. Det hela följs upp med en fysisk lagerinventering varje månad.
– På det viset kan vi varje månad vara säkra på att vi har ett rättvisande resultat, säger Karl Johan Pettersen.
Behöver revisionen för sin egen skull
Det pågår f.n. en diskussion om revisionsplikten i mindre företag. Kan du tänka dig att revisionstvånget avskaffas?
– Jag tycker att jag bör ha en revisionskontroll – för min egen skull. Jag tänker på myndigheternas krav. Genom revisionen får jag en kontroll av att det som gjorts under året är bokföringsmässigt riktigt. Jag vet att siffrorna som kommer ut vid årsskiftet är riktiga. Jag har just det resultat som står där. Utan revision skulle det vara väldigt lätt att – speciellt när det gäller balansräkningen – lura sig själv. Någon form av revision behövs definitivt. Det behöver jag som företagsledare. Och kostnaden är försvinnande liten ur det perspektivet.
Inge Wennberg