Björn Edgren har två ”tjusiga” titlar – bankdirektör och före detta advokat.
– Men egentligen säger de inte så mycket, suckar han och ser ut över Strömmen från sitt rum på Skandinaviska Enskilda Banken i Stockholm. Både en advokat och en bankdirektör kan ju hålla på med nästan vad som helst.
På advokatfirman Vinge höll Björn Edgren på med affärs- och obeståndsjuridik för mindre och medelstora företag, förde processer i domstol och bilade tvister som skiljeman.
I augusti 1992 fick han sätta f.d. före titeln advokat och blev bankdirektör på SEB. Hans nya arbetsuppgifter skiljer sig väsentligt från de tidigare, även om han på SEB också sysslar med projekt som rör obestånd, tillsammans med kreditärenden.
Han har en stor, om än ej förbehållslös, respekt för revisorskåren.
– Ibland tycker jag kåren ger sken av att om man är auktoriserad revisor, då är man fullkomlig. Revisorerna har varit lite för skickliga att försvara sig mot angrepp. Det är klart att företrädare för alla yrkesgrupper har rätt att ifrågasätta kritik mot sina medlemmar, men FAR har så att säga bitit sig i tummen och nonchalerat den skärskådan som trots allt har förekommit de senaste åren.
Och det kan i längden skada förtroendet.
Det så kallade förväntningsgapet kan enligt Björn Edgren vara ett symtom. Dialogen mellan styrelsen, omvärlden och revisorerna har inte fungerat så som den borde ha gjort.
– Det är faktiskt revisorn som ska förklara vad revision är, inte omvärlden, tillägger han med eftertryck. Han jämför med advokatkåren som enligt honom på ett tydligare sätt har insett att det inte alltid är till fördel att försvara allting som samfundets medlemmar haft för sig.
Samarbetet har ökat
Samarbetet mellan de båda yrkesrollerna har ökat under Björn Edgrens 25 år som advokat. Samtidigt har konkurrensen skärpts, inte minst inom skatteområdet där revisorerna har gått in på den juridiska sidan och juristerna på den siffermässiga.
– Jag tror att en växelverkan mellan ökat samarbete och växande konkurrens är bra för förståelsen av yrkesrollerna, förklarar han. Båda har ”tjänat” på det.
Enligt lag ska företag av en viss storlek ha en auktoriserad revisor. Men det finns inte samma krav när det gäller advokater.
– Jag tror att det skulle bli väl dyrt för företagarna som lite till mans måste vara ”jurist” och ”revisor”. Och många revisorer säger att så fort det handlar om avtal och lagar, föreslår de klienten att konsultera en jurist. Men jag och andra vet att det finns revisionsbyråer som sätter upp såväl konsortialavtal som försäljningsavtal för aktier. Bara för att ta ett par exempel.
Björn Edgren tänker länge när jag frågar om han tycker att det är förkastligt.
– Det är svårt att svara på, säger han till slut. Rent principiellt är det kanske fel, man ska ju verka inom det område man har kompetens och uppdrag för. Men egentligen är det inte så mycket att bråka om. Herregud, 99,9 procent av alla avtal görs upp utan jurister. Du sluter ett avtal när du betalar biljetten för att åka tunnelbana, du ingår ett avtal när du köper en liter mjölk och så vidare.
Advokaterna och revisorerna har för övrigt etiska regler som påminner om varandra och där branschen bevakar och ”straffar” de egna. I stort är Björn Edgren nöjd med de bestämmelser som gäller idag.
Den egna kåren dömer hårdare
– Jag vågar påstå att den egna kåren dömer hårdare än en utomstående instans skulle göra. Man är mycket medveten om sitt ansvar och värnar om sin förmåga att hålla branschen ”ren”.
Kanske är revisorsförordningen lite väl hård på viss punkter, exempelvis förbudet att driva affärsverksamhet vid sidan av den egna revisionsverksamheten.
– Jag tror att man förlorar en hel del kunskaper och ekonomisk kompetens på grund av att revisorer inte kan sitta i bolagsstyrelser, förklarar Björn Edgren. Det gäller naturligtvis inte de bolag där revisorn eller hans kompanjoner har ett revisionsuppdrag. Men i andra fall borde de kunna vara styrelseledamöter.
Men han är tveksam. Kanske borde revisorernas förbud istället överföras på advokaterna. Då skulle advokatrollen bli mer renodlad. Advokattiteln rymmer dock idag så olikartade verksamheter att precisionen i yrkesangivelsen har tappats bort. Samma sak gäller för övrigt revisorer.
– Men det skulle bli en oerhörd reaktion från advokatsidan om en sådan regel infördes, avslutar han.
”En revisor som på uppdrag av en konkursförvaltare eller en åklagare har utrett exempelvis vissa bokföringsbrister och sammanfattat sina iakttagelser i ett revisorsutlåtande torde inte ha några svårigheter att upptäcka ett bokföringsbrott i sin normala revisorsroll.” (Rubicon)
Pär Trehörning