Balans fortsätter att ha ett högt läsvärde för sina prenumeranter. IMU-Testologen genomförde i december 1993 en undersökning för vår räkning. En liknande undersökning gjordes också sommaren 1989 och en jämförelse visar på små skillnader, möjligen kan man påstå att Balans förtroende hos läsarna blivit ytterligare något större på de snart fem år som gått sedan förra undersökningstillfället.
Här presenterar vi några fakta ur materialet. I de fall där frågorna och metodiken är direkt jämförliga år 1989 års värden inom parentes:
Balans räckvidd är 81 procent (80). Det betyder att så många av prenumeranterna läser ett genomsnittligt nummer av tidningen. Några exempel på de undersökta personernas läsning av andra tidskrifter: Veckans Affärer 26 (35) och Affärsvärlden 20 (30).
54 procent (58) läser Balans hemma, vilket också är en hög siffra, 68 procent (46) läser Balans i minst en halvtimme och 83 procent (71) sparar tidningen i minst ett år.
Så långt tid och mängd. Hur är det med innehållet i tidningen?
De områden som är viktiga för prenumeranterna är följande:
* Redovisning 93 procent (89)
* Aktuella frågor 91 procent (85)
* Revision 88 (82)
* Skatter 83 (83)
* Revisorns roll 80 (75)
* Småföretagens problem 77 (ej med)
Om man ser till hur läsekretsen tycker att Balans behandlar olika ämnen så blir topplistan i stället så här (procent av de läsare som ansåg ämnet viktigt som också tycker att tidningen skriver mycket eller ganska bra om det):
* Revision 86 procent (88)
* Redovisning 83 procent (78)
* Revisorns roll 85 procent (82)
* Revisionsbranschen 76 procent (76)
* FARs verksamhet 72 procent (70)
* Aktuella frågor 65 procent (66)
I ärlighetens namn ska det påpekas att det inte är så många prenumeranter som tycker att Balans bevakar skattefrågor eller småföretag lika bra. Det ena kan till nöds försvaras med att Balans enligt statuterna inte ska vara någon specialiserad skattetidning, det andra är vi medvetna om och ska försöka bättra oss.
Man kan också konstatera att de flesta förändringar tycks ligga inom felmarginalen. Det gäller också den tredje huvudavdelningen, frågor om läsekretsens attityder till tidningen.
Svaren på frågorna om Balans är saklig, förtroendeingivande, har hög kvalitet på artiklarna och känns aktuell visar nämligen oförändrat att 90–93 procent tycker att de helt eller delvis instämmer i påståendena.
Så långt en bild av en tidning som inte behöver förändras eller utvecklas?
Nej, det vore en farlig slutsats. Låt oss därför nyansera bilden lite genom att citera en del svar på frågan: Är det något ämnesområde eller inslag som ni saknar i tidningen Balans?
– Mer inslag av artiklar från eller om icke-revisorer (auktoriserad revisor)
– Låt byråerna utmana varandra så det blir lite spänning i tidningen. Idag är den bottentråkig. (godkänd revisor)
– Humor (revisorsassistent)
– Kliv ner från en hel del teoretiserande och beskriv situationen som de befinner sig i. (”övrig” prenumerant).
Det dröjer möjligen fem år till nästa undersökning. Men naturligtvis lyssnar vi med intresse på alla synpunkter och förslag från läsarna. Det är bara att ringa, skriva eller faxa till redaktionen. Endast i samspel med sina läsare kan en tidning utvecklas och bli ännu bättre...
Bengt Holmquist , chefredaktör