– Vi behöver utbildning där vi får öva oss i att vara myrslokar. Vi ska ner med nosen, rota runt och vara aktiva. Inte sitta som fågelungar och bli matade, berättar Christer Olander, ny ordförande i FARs utbildningsbolag IREV för Inge Wennberg.
Christer Olander, auktor revisor vid TRG Revision i Kalmar, har utsetts till ny styrelseordförande i IREV, Institutet för Revisorsutbildning. Han har lång erfarenhet som lärare inom IREV på skatte- och revisionskurser på olika nivåer. Ordförande i FARs Smålandskrets är han också.
IREV är ett dotterbolag till FAR, samägt med Svenska Revisorsamfundet SRS, som äger en fjärdedel. Den nye ordföranden ser optimistiskt på framtiden för IREV trots att företaget kan notera en rätt så kraftig tillbakagång de senaste åren.
Krympande bransch
Förändringen beror bl.a. på att hela revisionsbranschen krymper i dag. Antalet revisorer att utbilda blir färre. De stora revisionsbyråerna driver också utbildning i egen regi. Det gäller då den s.k. basutbildningen, som sker i tre steg under de fem år av revisionspraktik som föregår auktorisation. Basutbildningen är obligatorisk för inträde i FAR.
Christer Olander tror att IREV kan få tillbaka en hel del av den utbildning som ligger ute på storbyråerna. Varför? Jo, eftersom branschen stagnerar blir det färre nyanställda på byråerna och därmed färre deltagare i basutbildningen. Då kan det bli billigare för byråerna att skicka personalen till IREV i stället för att ordna egen utbildning för ett fåtal.
Men IREV sysslar inte bara med basutbildning utan också med vidareutbildning av äldre revisorer, som behöver specialisera, fördjupa och datera upp sina kunskaper. Vidareutbildning av auktoriserade revisorer ska enligt ett principuttalande från FAR omfatta minst 120 timmar per treårsperiod.
– Vidareutbildningen är mycket viktig, säger Christer Olander. Inte minst genom att den kan ge ett mycket fruktbärande erfarenhetsutbyte mellan revisorer på olika byråer.
En kunskapsbransch
Trots de dåliga tiderna så finns det en framtid för IREV, menar Christer Olander:
– Revisorer arbetar i en kunskapsbransch och kunskaperna måste hela tiden hållas fräscha. Det kommer hela tiden nya regler om revision, revisorer, redovisning och skatter. På det internationella området får vi också ett allt större behov av att skaffa oss vidgade kunskaper.
Christer Olander tror på ett rikt utbud av kurser efter grundutbildningen. Men vidareutbildning ska inte vara generell utan mera specialiserad och inriktad på utbyte av erfarenheter:
– Vi behöver en utbildning där vi får öva oss i att vara som myrslokar. Vi ska ner med nosen, rota runt i en massa saker och vara aktiva. Inte sitta som fågelungar i ett bo och bli matade med utbildning. Deltagarna ska känna och hålla sig igång. De ska uppleva utbildningen som meningsfull, känna att den verkligen berör dem.
På en kurs som Christer Olander själv arbetar med får eleverna ta med åskådningsmaterial från den egna verksamheten. Utbildningen placeras mitt i deras egen vardag.
– Har man då en grupp på 25 personer som kan bidra med egna erfarenheter så blir det väldigt spännande, engagerande och verkligt, säger Christer Olander. När det är magistern själv som hittat på exemplen så ser det inte ut som i verkligheten. Då är det lätt att slå dövörat till. Alla deltagare ska vara aktiva. Lärarna ska främst ses som resuspersoner.
Mer att göra utomlands
Christer Olander pekar vidare på hur de stora företagen expanderar, inte minst i Östeuropa och Asien. När svenska företag etablerar sig i t.ex. Kina så måste också revisorerna hänga med.
– Sverige är ett litet land men vi har förhållandevis många stora företag. Och de startar verksamheter utomlands. Revisionen där kan ske genom de internationella revisionskedjorna. Men här hemma måste vi i alla fall lära oss hantera detta – både praktiskt och teoretiskt – inte minst inom de nya geografiska affärsområden som öppnats. Min egen byrås internationella partner hade t.ex. för fem år sedan inte en enda människa i Östeuropa. Nu har vi 500. Och det är många nya regelverk som man ska försöka förstå.
Därtill kommer integrationen i Europa – och hur den påverkas av vad som händer i såväl Japan som inom North American Free Trade Association, NAFTA (USA, Kanada, Mexiko).
– Allt detta måste vi vara med och ha förståelse för, säger Christer Olander. Det påverkar stora och små företag. Förändringarna kommer att genomsyra hela samhället och givetvis också revisionen i företag av olika storlek.
Revisorn som människa
Christer Olander talar också för mera personlighetsutveckling bland revisorer. De måste kunna mer än bara yrkesämnena revision, redovisning och skatter:
– Vi vill betona människan i revisorn, säger Christer Olander. Också i revisorn finns en människa som behöver lite sport, kultur och andra infallsvinklar för att bli en bred människa som kan prata med och lyssna på företagare, styrelser och andra. Den gamla trista revisorstypen finns inte kvar i någon större utsträckning. Dagens revisor ska vara en social och receptiv människa. Man har bl.a. utrustats med en mun och två öron. Man ska kunna lyssna på vad kunderna säger – och även hjälpa dem att uttrycka saker som de kanske inte alltid klarar av själva.
Av stor betydelse för IREV och kvaliteten på utbildningen är att de duktigaste revisorerna ställer upp som lärare/resurspersoner. Det gör de verkligen också i väldigt stor utsträckning.
– Det är viktigt att auktoriteterna inom revision är med därför att det är ytterst sällan som det finns ett enda svar på de frågor som en revisor behöver hantera, säger Christer Olander. Det finns sällan en absolut sanning. Men man måste fatta beslut. Med duktiga revisorer som lärare är chansen större att nå fram till riktiga beslut, vilket ju eleverna är där för att lära sig.
Intresset för kommunala sidan ökar
Intresset för vissa kurser väntas öka ganska snabbt. Det gäller inte minst revision på den kommunala sidan. Där sker många bolagiseringar. Stora nya enheter bildas och medför nya revisionsuppdrag.
– Här finns ett stort utbildningsbehov, säger Christer Olander. De kommunala sammanhangen är lite speciella och det gäller att ha respekt för uppgiften också i sådana revisioner.
Christer Olander vill också att frågan om ”förväntningsgapet” även i fortsättningen behandlas i utbildningen. Det gäller att tala om vad revision är – så att inte omvärlden tror att det är något helt annat.
IREV kommer också att fortsätta satsa på större temadagar såsom t.ex. Revisorsdagen i Göteborg i vintras.
– Dessa temadagar kan organiseras ganska snabbt, säger Christer Olander, och de kan därmed ge mycket aktuell utbildning.
Fakta
IREV (Institutet för Revisorsutbildning) startade 1982 när FAR och SRS slog samman sina båda utbildningsavdelningar och bildade ett samägt utbildningsbolag. Antal anställda: 12 personer. Antal kurser och temadagar 1992/93: 70 stycken. Ämnesområden: revision, redovisning, ekonomisk styrning och analys, skatter, kommunikation och ledning, språk. Antal kursdeltagare 1992/våren 1993: ca 3.500 personer. Styrelse 1993:
Inge Wennberg