En tid av ekonomisk kris och krympande marknad ökar ofta benägenheten att konkurrera. Att företagen ser över revisionskostnaderna är inte konstigt, men gör läget kärvare för revisionsbyråerna. Ytterst demonstreras företagens syn på kostnaderna när fler begär in offert på revision. Och byråerna kan svara med att bjuda under varandra.
Balans berättar i detta nummer om konkurrenssituation och konkurrensmöjligheter med fokus på offertfrågan där problemet är tydligast.
Nu bygger reglerna på Kommerskollegiums praxis: för att inte revisorn ska frestas att göra en dålig revision om extra revisionsinsatser behöver göras, är det förbjudet att lämna ett fast takpris utan reservation.
FARs regelkommitté har också föreslagit att man måste reservera sig för oförutsedda händelser. Den vill bl.a. förbjuda offert som uppenbart understiger revisorns självkostnad.
Om denna praxis, om dessa föreslagna regler och om hur man ska förhålla sig till hela frågan är dock meningarna delade.
Balans har talat med tre revisorer, en ekonomidirektör på ett stort börsbolag, representanter för Kommerskollegium och – inte minst – Konkurrensverket.
FARs förre ordförande Olle Herolf vill att de kommersiella krafterna ska släppas fria. Varken FAR eller någon annan ska lägga sig i – så länge kvaliteten kan kontrolleras. Han tycker t.o.m. att gratis revision kan tillåtas i offertsammanhang.
Auktor revisor Clas Blix säger att det i grunden är ett misslyckande – för revisorn och företaget – när det tas in offerter. Det finns bättre sätt att hålla revisionskostnaderna nere.
Han säger liksom auktor revisor Sten Lundvall att revisorerna måste bli bättre på att beskriva produkten revision. Sten Lundvall tycker också att öppen diskussion om revisionskostnaderna är bra för branschen. Och revisorer måste ta rimligt betalt. Det är inget att hymla om.
I Atlas Copco-gruppen förekommer offertupphandling, berättar Lennart Johansson. Men i regel anser han det bättre att noga diskutera revision och kostnader med sin revisor. Han ansluter sig därmed till de intervjuade revisorernas synpunkter.
Avdelningsdirektör Henry Åkerlund på Kommerskollegium säger:
– Många hävdar att marknaden ska sätta priset på revisionen. Men marknaden ska i alla fall inte bestämma kvaliteten på den.
Mot önskemål om att begränsa konkurrensen – bl.a. i kvalitetens namn – står den nya konkurrenslag som snart träder i kraft.
Efterlevnaden ska skötas av ett konkurrensverk, som varken ger FAR eller Kommerskollegium fria händer att begränsa kommersialismen.
Inge Wennberg