Det har varit premiär för ”Forum för offentlig redovisning och revision”, ett FAR-arrangemang i samarbete med RRV. Premiär är rätta ordet eftersom evenemanget torde återkomma varje år. Detta ”Offentligt forum” lockade 270 deltagare, långt över förväntningarna. Dessutom leder initiativet till nya kontaktytor för revisorer – och kanske till ett gemensamt nytt redovisningsråd för såväl den privata som de kommunala och statliga sektorerna.
– När FARs biträdande generalsekreterare Margareta Damberg och jag drog igång det här så var vi skeptiska till om det skulle lyckas. Detta forum har överträffat våra vildaste förväntningar. Det har kommit så många deltagare. Och jag noterar med stor tillfredsställelse att det går att etablera samverkan mellan offentlig och privat sektor inom redovisning och revision.
Detta sa auktor revisor Reidar Peters, ordförande i FARs kommitté för offentlig verksamhet, när konferensen avslutades.
Växande område för FAR
Forum för offentlig redovisning och revision hölls på Sheraton i Stockholm den 19 januari. På programmet stod anföranden av RRVs generaldirektör Ingemar Mundebo och kommunförbundets ordförande Joakim Ollén, en paneldebatt och sex olika seminarier.
FARs ordförande Staffan Gavel öppnade evenemanget och betonade att offentlig redovisning och revision är ett starkt växande område för FAR. Han förutskickade en ny konferens 1994.
– Jag tror att detta forum blir en värdefull brygga mellan näringsliv och offentlig förvaltning, sa han.
Han konstaterade att det finns ett redovisningsråd för börsbolag och att ett motsvarande råd nyligen också bildats inom RRV. Till det lade han de här personliga reflektionerna:
– Redovisningsprinciperna i näringsliv och offentlig förvaltning är i grunden desamma. Samordning och enhetlighet är en naturlig grund för att utveckla praxis inom redovisning. Därför skulle jag gärna se att man undersöker möjligheterna till ett gemensamt redovisningsråd för såväl näringsliv som kommuner, landsting och stat.
Staffan Gavel skisserade ett gemensamt kansli – med sektioner för specialfrågor – för detta nya redovisningsråd.
– Jag ser betydande fördelar med en sådan organisation, fortsatte han. Vi får ett enhetligt ansvar för normgivningen. Vi får en tydlighet mot alla intressenter – det blir tydligt vem som står för normgivningen. Jag tror att vi har ett problem på den punkten i dag. Att samutnyttja expertis och ha ett gemensamt kansli ger klara kostnadsfördelar. Jag välkomnar en förutsättningslös diskussion i frågan. Oklarhet om normgivning skapar oreda.
Inge Wennberg