FAR välkomnar den av Kommerskollegium och Finansinspektionen föreslagna översynen av regler rörande revisorernas uppgifter, ansvar och skyldigheter. Emellertid bör en sådan översyn inte inskränka sig till revisorn utan även innefatta styrelsens, verkställande direktörens, bolagsstämmans och i förekommande fall tillsynsmyndigheternas funktion. Då kontrollfunktionen i ett företag utgör en helhet som inte utan vidare kan delas upp i sina beståndsdelar måste en utredning avse alla dessa organ. I annat fall får vi en dellösning som inte på ett optimalt sätt tar hänsyn till samspelet mellan bolagsorganen. FARs styrelse har noterat att en sådan utredning har gjorts i Storbritannien genom den så kallade Cadburykommittén.
Under de senaste åren har i olika sammanhang och grad pekats på det så kallade förväntningsgapet.
Till den del det så kallade förväntningsgapet berör revisorerna har FARs styrelse ingående diskuterat denna problematik. FARs styrelses uppfattning är att det finns ett förväntningsgap mellan det antagna och det faktiska revisionsuppdraget. Detta förväntningsgap bör klarläggas och överbryggas antingen genom information till intressenterna och/eller genom en förändring av revisionsuppdragets innehåll. FARs styrelse avser att under våren göra ett uttalande i denna fråga.
Sammanfattningsvis kan således sägas att i den mån Kommerskollegiums och Finansinspektionens brev till Justitiedepartementet ger upphov till någon form utav kommittéarbete bör således uppdraget utvidgas att även omfatta andra kontrollorgan och även noga beakta att förändringar i det svenska regelsystemet måste ske i harmoni med praxis i Norden, Europa och världen i övrigt. Sverige kan inte ha ett associationsrättsligt kontrollsystem som på avgörande punkter skiljer sig från vad som gäller för de för oss viktiga export-, import- och kapitalmarknaderna.
Det kan även finnas skäl att utreda lämpligheten av en begränsning av det associationsrättsliga ansvaret för fysiska personer (styrelseledamöter, revisorer m.fl.) då man inte kan utesluta att nuvarande utveckling får den konsekvensen att de personer som skulle bli de bästa styrelseledamöterna, företagsledarna och revisorerna avstår från dessa karriärer. Vi skall inte heller bortse från de kostnadseffekter som blir följden av den premieutveckling som har noterats på försäkringssidan.
Slutligen är det FARs uppfattning att det kommittéarbete som kan föranledas av myndigheternas synpunkter och som inte direkt sammanhänger med den europeiska integrationen och de tre sittande statliga utredningarnas uppdrag, förläggs i tiden efter det utredningsarbete som är nödvändigt för införlivningen med EES-avtalet.
Staffan Gavel , Ordförande i FAR