Tvåtusen FAR-ledamöter – är det för många? Göran Tidström, auktor revisor på Öhrlings Reveko och tidigare FAR-ordförande, säger att det beror på hur man räknar.
Han minns de framskrivningar som gjordes på Öhrlings i slutet av 70-talet. Allt talade för att det skulle bli ett gigantiskt överskott på auktoriserade revisorer.
I stället blev det en skriande brist – både till följd av personalomsättning och en tillväxt som inte gick att förutse.
Förlorar en generation?
– Problemet nu när vi blir så många som 2.000 FAR-ledamöter är att ordna så att vi inte tappar bort en hel generation revisorer, säger Göran Tidström. Om vi inte fortsätter nyrekrytera därför att vi tror att vi är för många så kan vi plötsligt stå där med en stor brist på de unga duktiga medarbetare som vi så väl behöver.
Göran Tidström vill varna för att branschen drabbas av förgubbning om man slutar rekrytera mer folk under en längre tid.
– På sikt är behovet av auktoriserade revisorer i och för sig självreglerande. Men vi måste aktivt fortsätta med ett dynamiskt utvecklingsarbete som ger oss nya unga auktoriserade revisorer i lämplig takt. Annars får vi en besvärande förskjutning av strukturen på byråerna.
För att komma ifrån detta krävs – åtminstone för närvarande – en ökad rörlighet på seniorsidan bland auktoriserade revisorer. Fler äldre revisorer än tidigare bör pröva på andra banor här i livet.
– Jag tror i alla händelser att situationen kräver en mycket medveten planering från revisionsbyråernas sida, säger Göran Tidström.
På väg upp igen
Klarar man av en dynamisk utveckling i en bransch som går bakåt?
– Det är både min och andras uppfattning att branschen har tappat cirka 20 procent i volym under en tvåårsperiod. Men jag upplever nu att konjunkturen har nått botten och är på väg att vända uppåt en aning. Efterfrågan ökar något både på revisions- och konsultsidan. Vi är på väg åt rätt håll.
Göran Tidström är inte speciellt orolig över hur 2.000 FAR-ledamöter ska kunna sysselsättas.
– Under 70- och 80-talen hade vi definitivt en brist på auktoriserade revisorer. Den nya situationen ger branschen möjlighet att erbjuda en mer förädlad produkt än vad som varit möjligt tidigare. Mängden auktoriserade revisorer kan också öka effektiviteten i revisionsarbetet. Med fler auktoriserade revisorer blir det lättare att leva upp till kraven på bra revisioner.
– Men samtidigt måste man på de enskilda uppdragen kunna styra personalsammansättningen så att den blir den rätta, säger Göran Tidström. Personalvalet på ett uppdrag får inte bara innebära att man tager vad man haver. Det krävs en offensiv personalvård och personalutveckling. Då måste man också ibland kunna enas med några auktoriserade revisorer om att det finns alternativ till att fortsätta i yrket. Vi måste ha balans i personalsammansättningen på varje uppdrag och på byrån som helhet.
Fler auktoriserade på uppdragen
Med balans menar Göran Tidström dock inte en återgång till situationen för fem, tio eller femton år sedan med ett relativt stort antal assistenter på alla de stora uppdragen.
– Uppdrag av någorlunda storlek kommer i snitt att rymma fler auktoriserade revisorer än tidigare, säger Göran Tidström. Det innebär att auktoriserade revisorer genomsnittligt sett måste göra fler saker själva, så att säga från ax till limpa. De kommer inte att vara lika mycket arbetsledare som förut. Auktoriserade revisorer får vara Inställda på att de uppgifter som de har nu kommer att förändras över tiden. Den klassiska bemanningsstrukturen på uppdragen förändras.
Öhrlings Reveko har fått sin beskärda del av nedgången i branschen och personalstyrkan har också minskats.
Byrån hade för två år sedan cirka 2.250 anställda, ungefär lika många som KPMG Bohlins. I dag ligger man på drygt 1.800.
Antalet auktoriserade revisorer har dock inte minskat. Över en tvåårsperiod har det faktiskt stigit från 390 till 403. Många assistenter togs in 1987/88 och har nu gjort sin praktik och blivit auktoriserade.
– Den övergripande strukturen på byrån känns inte som ett bekymmer utan snarare som en styrka nu när vi känner att konjunkturen håller på att vända, säger Göran Tidström. Jag tror att det börjar bli dags för både oss och de andra byråerna att börja rekrytera lite mera normalt underifrån. Samtidigt behöver vi se om våra hus när det gäller behovet av specialister. Tiderna kan förändras snabbt. Då gäller det att ha produktiva medarbetare till hands.
Billigare med auktoriserade revisorer
Ställer kunderna högre krav nu än förr?
– Nej, de har alltid ställt krav. Men det är fler klienter som är angelägna om att följa upp resultatet av större tidsinsatser på revisionssidan. Och då är det en fördel att ha många auktoriserade revisorer, som kan klara av många arbetsuppgifter på kortare tid och till ett inte alltför högt pris.
Blir det dyrare när auktoriserade revisorer gör en större del av uppdragen själva?
– Nej, man kan nog säga att ekvationen tid multiplicerat med pengar slutar med att det blir något billigare med auktoriserade revisorer, säger Göran Tidström. De arbetar med större erfarenhet och lite annorlunda teknik än yngre medarbetare.
Kan man säga att auktoriserade revisorer kommer att göra samma saker som tidigare gjordes av assistenter? Nej, det är en sanning med modifikation, menar Göran Tidström:
– Det är visserligen fråga om en arbetsuppgift som ska utföras men den utförs på ett annorlunda sätt, även om det är samma saker som ska verifieras. En erfaren auktoriserad revisor har en helt annan analytisk förmåga än en ung assistent. Erfarenheten gör att man slipper mycket av ”rundgång” för att fånga in kärnan i det som ska göras.
Specialisering vägen till framgång
Göran Tidström tror att det stora antalet auktoriserade revisorer gör att allt fler kommer att specialisera sig.
Den som vill bli en framgångsrik auktoriserad revisor kommer att få det allt svårare att ta sig fram enbart som generalist. För att skapa en profil åt sig själv och åt byrån måste man framstå som duktigare än genomsnittet. Det är lättare att klara genom specialisering än genom att bara vara trevlig och ”allmänduktig”.
Man kan specialisera sig på mycket: vissa branscher, ADB, prospekt, finansiella instrument osv.
– När man sedan blivit känd som en duktig specialist så kan det ryktet smitta av sig på ”allmänprofilen” och det är ju bara bra. Satsar man bara på en ren allmänprofil så får man nog räkna med att den kommer att synas ganska sent i karriären, säger Göran Tidström, som för övrigt tycker att det är synd att personfokuseringen på revisorn är så kraftig i Sverige. Det är den inte internationellt. Det hade varit enklare och bättre om själva byrån i högre grad hade fått stå som bärare av ”kvalitetsstämpeln”.
– Det är svårare i dag för unga medarbetare att försöka profilera sig genom att vara biträde till en känd allmänrevisor, säger Göran Tidström. Det var lättare förr att hitta en mentor att följa i spåren.
Det tar för lång tid att göra karriär
En väg att profilera sig i revisorskåren har alltid varit att arbeta i olika kommittéer inom FAR. Men nu när det finns så många revisorer är det inte så lätt att komma med i FAR-arbetet när man är i 35-årsåldern, ungefär som Göran Tidström själv gjorde.
– Jag ser en risk i att det helt enkelt tar för lång tid att göra karriär i revisorsyrket, säger Göran Tidström. Det är inte bra. De som strävar efter de yttersta positionerna vill komma fram tidigare. Risken finns att de i stället söker sig till näringslivet, satsar på de rätta företagen och betydligt snabbare får poster som t.ex. ekonomidirektörer i börsföretag. Det är kanske enklare än att ta sig fram till en position som välkänd revisor. Och vi i revisionsbranschen kan gå miste om den stora tillgång som dessa människor skulle kunna vara.
– Det är en utmaning för professionen och för byråerna att se till att verkligt duktiga människor kan göra en snabb karriär, säger Göran Tidström.De får inte bromsas av att det finns många äldre som har en mängd tjänsteår att peka på. Revisionsyrket kräver mångårig yrkeserfarenhet men skapa gärna utrymme för fler 35-åringar i FAR-arbetet och i ledande positioner på byråerna! Och satsa på specialisering av olika slag.
Det är Göran Tidströms recept för att hindra att branschen stelnar av förgubbning. (Risken för ”förgumning” är inte aktuell. 422 FAR-ledamöter har fyllt 50 år. Av dem är bara 34 kvinnor och de flesta av dessa uppnådde den åldern ganska nyligen.)
Inge Wennberg