Auktor revisor Karl-G Giertz, VD på KPMG Bohlins, är bekymrad över att antalet FAR-ledamöter snart passerar siffran 2.000. De auktoriserade revisorerna blir för många för att kunna upprätthålla den kompetens som behövs. Och han tänker då på kompetensen att kunna revidera de riktigt kvalificerade uppdragen. Vi talar om de uppdrag där minst en auktoriserad revisor är ett krav, enligt lag eller på annat sätt. Det är de företag som har mer än 200 anställda eller har mer än 34,4 miljoner i tillgångar eller är börsbolag. Det gäller dessutom de företag och organisationer som enligt bolagsordning eller stadgar ska ha auktoriserad revisor.
3,5 uppdrag per person
Dessa företag/organisationer är ganska få. Karl-G Giertz har gjort en överslagsberäkning. Den säger att det rör sig om totalt cirka 7.000.
På 2.000 FAR-ledamöter innebär det 3,5 uppdrag per person.
– Frågan är om man kan behålla sin kompetens på tre och ett halvt uppdrag, säger Karl-G Giertz.
Han svarar själv att det går inte. De auktoriserade revisorerna i Sverige är för många.
Karl-G Giertz jämför med Finland där FARs motsvarighet Föreningen CGR (av den finländska Centralhandelskammaren godkända revisorer) har cirka 400 ledamöter.
– I Finland arbetar de auktoriserade revisorerna framför allt med revision och med rådgivning som ligger mycket nära revision, säger Karl-G Giertz. De håller sig till kärnverksamheten. De har en hög kompetens och de bemöts med stor respekt. Och de är, som jag ser det, lagom många för näringslivets behov.
Man kan också gå söderut och jämföra med Danmark som har omkring 2.400 statsauktoriserade revisorer. Siffran är inte riktigt jämförbar eftersom danskarna får behålla sin titel även om de skulle gå över till någon annan verksamhet.
Men ändå. Det är skillnad. Den danska marknaden är liten. Och danska revisorer försöker verkligen hitta sysselsättningar som ligger långt utanför kärnverksamheten, menar Karl-G Giertz, som inte vill ha det så i Sverige.
Hämmande på revisionen
– Vi har blivit för många och det är inte bra. Jag tror att det verkar hämmande på yrket. Vi tvingas söka arbetsuppgifter som ligger långt utanför kärnverksamheten.
Detta sagt särskilt med tanke på revisionen i de företag som måste ha en auktoriserad revisor.
Karl-G Giertz tycker att det skulle vara mera lämpligt med cirka 1.500 FAR-ledamöter i dagens läge. Om konjunkturen vänder kan det bli lagom med cirka 1.800.
Utöver de uppdrag där det finns krav på auktoriserad revisor har vi ju den ”gemensamma marknaden” – de cirka 200.000 aktiva aktiebolag som får revideras av såväl godkända som auktoriserade revisorer.
– Här kan man naturligtvis tänka sig att de auktoriserade revisorerna konkurrerar ut de godkända, säger Karl-G Giertz. Men på de uppdrag som får skötas av godkända revisorer behöver man ofta inte ha den kompetens som de auktoriserade har. Man behöver inte ha samma slags praktik. Men arbetar man som auktoriserad revisor bara med sådana uppdrag kommer man inte att kunna upprätthålla sin kompetens. Det är ett problem.
Tröghet i utvecklingen
På Bohlins har man arbetat med att försöka hitta makroekonomiska samband som kan förklara utvecklingen i revisionsbranschen.
Man har på olika sätt granskat industrins utveckling, bankernas lånevolymer, antalet aktiebolag och andra övergripande tal för att se om utvecklingen i branschen kan relateras till några sådana siffror.
– Ser vi på antalet kvalificerade revisorer så stiger kurvan uppåt rakt igenom alla andra mer eller mindre nedåtgående tal, konstaterar Karl-G Giertz. Allt annat svänger med konjunkturerna. Men vi har inte anpassat oss. Utvecklingen på vår sida är oerhört trög.
Ta vara på de bästa
Vad händer då på Bohlins i det här läget?
– Det gäller för oss att ta vara på de bästa revisorerna och utnyttja dem i vår verksamhet. Det innebär också att vi får se fler auktoriserade revisorer sysselsatta med uppgifter som hittills utförts av andra.
Auktoriserade revisorer kommer att göra jobb som de är överkvalificerade för, eller hur?
– Ja. Eller också kan vi låta dem bredda sina kvalifikationer, exempelvis till områden där vi i dag har specialister. Men den revisionstjänst som vi utför i dag är helt annorlunda i jämförelse med den tjänst vi utförde under boomen, låt oss säga 1988. I dag är det mycket mer kvalificerade människor som producerar tjänsten.
Detta faktum ser Karl-G Giertz också som ett svar på frågan hur Bohlins har mött den ökade anbuds- och offertaktiviteten på revisionssidan.
– Vi är mycket mer stringenta och målinriktade när vi genomför revisioner, säger Karl-G Giertz. Vi måste ha mycket mer kompetenta och vana medarbetare. Vid revisionen av de komplicerade företagen måste vi vara mycket tydliga mot våra egna. Vi måste kunna säga ”du räcker inte till”, om så är fallet.
De unga måste släppas fram
Bara för att det är gott om auktoriserade revisorer så har Bohlins inte slutat tänka på de unga blivande auktoriserade revisorerna. För dem som började för två, tre år sedan får karriären inte se ut att ha sin slutstation vid foten av ett oöverstigligt berg av äldre revisorer.
– Vi måste hela tiden ge de unga den karriärplanering som de är värda, säger Karl-G Giertz. Det betyder att vi på kort sikt måste låta ett antal auktoriserade revisorer att lämna oss. Hur många är beroende av om vi får tillbaka tillväxten och det får vi nog. Frågan är när. Jag är i alla fall en aning optimistisk på den punkten. Konjunkturen håller på att vända åtminstone inom vissa branscher.
– På längre sikt kommer antalet auktoriserade revisorer troligen att anpassas till marknadens behov på ett bättre sätt. Förslaget som revisorsutredningen har lagt angående utbildning av auktoriserade revisorer bygger på en tvåstegsraket, där man först blir godkänd revisor och sedan auktoriserad, om man har magisterexamen, intresse och fallenhet för storföretagsrevision och erforderlig praktik.
Försiktig tillväxt
– Jag tror på en försiktig marknadstillväxt, säger Karl-G Giertz. Får vi det så har vi också sysselsättning för de flesta auktoriserade revisorer inom Bohlins.
Det är många som har fått sluta på Bohlins på senare tid. I maj 1991 hade byrån totalt 2.250 anställda. I november i år var siffran nere i 1.730. Bland dem som slutat finns 30–35 FAR-ledamöter. Nedskärningarna har drabbat alla kategorier av personal.
Av de auktoriserade revisorer som slutat på Bohlins är det många som helt lämnat branschen. Den tendensen stämmer också med antalet utträden ur FAR under det räkenskapsår som slutade den siste augusti i år. Det rör sig om 66 personer – den högsta siffran någonsin.
Några av de auktoriserade revisorer som slutat har fått hjälp av Bohlins med att öppna egen bokförings- och revisionsbyrå. Antalet små byråer ökar också allmänt.
Vad händer inom den närmaste framtiden?
– Tyvärr får vi nog räkna med en stor utslagning bland auktoriserade revisorer, säger Karl-G Giertz. Vi är för många i förhållande till marknaden just nu. Revisionstjänsten kommer att utföras av mer kompetent personal än tidigare. Det är i och för sig mycket bra. Vi ska inte gå tillbaka till den tid när en stor del av granskningen utfördes av assistenter.
”Pyramiden” ser ganska bra ut
När det gäller kompetensen på byråerna så menar Karl-G Giertz också att det alltid kommer att finnas ett gäng ”top shots” bland auktoriserade revisorer – det rör sig om 50–100 personer totalt i branschen. Och de människorna behövs.
Det är de revisorerna som utgör toppen i den kompetenspyramid som man så länge talat om i debatten. Det är en pyramid som helst ska se ut som just en pyramid och ingenting annat – dvs. ha en smal spets och en bred bas. Och Karl-G Giertz menar att just nu ser pyramiden riktig ut. Fördelningen av människor med olika erfarenhet och kompetens är någorlunda korrekt – om man bortser från det tråkiga och obestridliga faktum att det finns för många människor på nästan alla nivåerna.
Inge Wennberg