FASB
FASB har under sommaren publicerat ett antal nya FAS och även om ingen av dessa nya standards är direkt upphetsande kan det ändå finnas anledning att kortfattat indikera innehållet. Samtliga standards har tidigare kortfattat refererats som ”Exposure drafts” i Balans 6–7 1993.
FAS 114 – Accounting by Creditors for Impairment of a Loan
Denna redovisningsstandard behandlar ett mycket aktuellt ämne; nämligen en kreditgivares redovisning av vissa osäkra lånefordringar. Rekommendationen gäller alla typer av långivare och lån men dock inte större grupper av homogena smålån (läs kreditkortsfordringar o.dyl.) som värderas kollektivt, lånefordringar som marknadsvärderas eller som värderas till det lägsta av anskaffningsvärde och marknadsvärde (dvs. noterade obligationslån), leasingskulder eller sådana skuldebrev som behandlas i FAS 115 (se nedan). Rekommendationen gäller även alla typer av lån vars villkor omförhandlas i samband med en omläggning av ett problembolags upplåning.
Kortfattat innebär rekommendationen att aktuella osäkra lånefordringar värderas av långivaren till nuvärdet av förväntade kassaflöden diskonterade till effektiv låneränta eller, som en förenkling, lånens marknadsvärde, eller till marknadsvärdet av den pantsatta tillgången om lånen är säkrade genom en pant och det är sannolikt att panten kommer att utnyttjas.
FAS 114 gäller från och med räkenskapsår som påbörjas efter 1994-12-15 och ersätter i tillämpliga delar FAS 5 och 15. Tidigare tillämpning uppmuntras.
FAS 115 – Accounting for Certain Investments in Debt and Equity Security
Denna redovisningsstandard behandlar redovisning och rapportering av investeringar i aktier med lätt tillgängliga marknadsvärden och alla investeringar i skuldebrev. Dessa investeringar skall delas upp i tre kategorier och redovisas på följande sätt:
– Skuldebrev vilka bolag har avsikten och förmågan att behålla till förfallodagen skall klassificeras som ”held-to-maturity securities” och värderas till anskaffningsvärde (minus erhålla betalningar)
– Skuldebrev eller aktier vilka är anskaffade och innehas med avsikt att säljas inom en snar framtid klassificeras som ”trading securities” och värderas till marknadsvärde. Orealiserade vinster och förluster redovisas i resultaträkningen;
– Resterande skuldebrev eller aktier klassificeras som ”available-for-sale securities” och värderas till marknadsvärde. Orealiserade vinster och förluster redovisas dock inte över resultaträkningen utan redovisas som en separat post under eget kapital.
Det bör observeras att denna rekommendation inte berör investeringar i aktier som ”equity”-redovisas eller som avser konsoliderat dotterbolag. Inte heller berör den osäkrade lån.
Rekommendationen gäller för räkenskapsår som påbörjas efter 1993-12-15 men kan tillämpas tidigare, dock ej retroaktivt för ett företags räkenskapsår som föregår första tillämpningsåret.
FAS 116 – Accounting for Contributions Received and Contributions Made
Som framgår av titeln behandlar rekommendationen givandet och mottagandet av bidrag. Primärt är detta en fråga för ideella verksamheter (Not-for-profit Organizations) men kan naturligtvis även vara aktuellt för vanliga bolag. Det kan exempelvis gälla bidrag från andra koncernbolag o.dyl. Dock gäller inte rekommendationen bidrag från myndigheter.
Mycket kortfattat innebär rekommendationen att erhållna bidrag skall redovisas som en intäkt och värderas till bidragets ”fair value”. Lämnade bidrag skall redovisas som en kostnad och även denna värderas till bidragets ”fair value”.
Rekommendationen gäller för räkenskapsår som påbörjas efter 1994-12-15. Mindre organisationer har ytterligare ett år på sig. Tidigare tillämpning uppmuntras.
FAS 117 – Financial Statements of Not-for-Profit Organizations
Denna rekommendation fastställer standards för årsredovisningar för ideella organisationer. Dessa redovisningar skall bestå av balansräkning (”statement of financial position”), resultaträkning (”statement of activities”) och en rapport angående cash flow. Eget kapital, intäkter, kostnader, vinster och förluster skall delas upp i tre olika slag beroende på hur hårt de är bundna av donatorers villkor – bundna för alltid (”permanentely”), för viss tid eller inte alls. Utkastet föreslås gälla årsredovisningar för räkenskapsår som påbörjas efter 1994-12-15. Liksom för föregående rekommendation har mindre organisationer ytterligare ett år på sig. Som vanligt uppmuntras tidigare tillämpning.
FAS Interpretation 40 – Interpretation of FAS 12, 60, 97 and 113
Detta klarläggande gäller framför allt ömsesidiga livförsäkringsbolag samt andra företag för vilka särskilda regler gäller. Sådana företag ger ut redovisningar enligt särskilda bestämmelser som skiljer sig från allmänt vedertagna redovisningsprinciper. I så fall får man inte, som nu ofta sker, ange att dessa redovisningar baseras på sådana principer. Detta klarläggande gäller för räkenskapsår som påbörjas efter 1994-12-15, i vissa fall efter 1992-12-15. Tidigare tillämpning uppmuntras.
IASC
A – Omarbetade standards
IASC har nu slutgiltigt godkänt omarbetade versioner av de 10 standards som på grund av IASCs projekt för jämförbarhet och förbättringar skulle omarbetas.
De mest betydelsefulla förändringarna jämfört med nuvarande Standards är:
IAS 2 Varulager – LIFO behålles, men enbart som ett tillåtet alternativ;
IAS 8 Klassificeringen som extraordinärt begränsas väsentligt;
– Justering för grundläggande fel i tidigare redovisningar (”Fundamental errors”) bör helst föras direkt mot ingående balanserat resultat (som alternativt tillåts redovisning som särskild post i årets resultaträkning).
IAS 9 Huvudregeln är att utvecklingskostnader skall kostnadsföras direkt men aktivering kommer att krävas om vissa kriteria är uppfyllda. I så fall skall dessa poster skrivas av över högst fem år;
IAS 11 och 18 Proportionell avräkning av vinst på pågående arbeten kommer att bli tvingande för långa kontrakt;
IAS 16 Uppskrivning över anskaffningsvärde är tillåten men grunden för nya värdet måste följas upp regelbundet, åtminstone vart tredje till femte år (gäller även beträffande gjorda nedskrivningar). Avskrivningar av anläggningstillgångar skall alltid göras och ändamålsenligheten av använda metoder måste likaledes kontrolleras regelbundet;
IAS 19 Pensioner – Huvudregeln är att dessa skall redovisas i den utsträckning de verkligen intjänats (”Accrued benefit valuation method”). Alternativt kan redovisning enligt förväntad intjänandegrad ske (”projected benefit valuation method”). Andra åldersförmåner är pensioner omfattas inte av denna rekommendation;
IAS 21 Kriterierna för redovisning som hedge kommer att bli mer rigorösa;
– Omräkning av resultaträkningen måste göras med snittkursen. Användandet av bokslutskurs kommer inte längre att vara tillåtet;
– Ackumulerade omräkningsdifferenser måste redovisas separat inom eget kapital;
IAS 22 Definitionen av samgående har blivit snävare och innebär att sådana sällan kommer att förekomma. Om det trots allt händer, skall poolingmetoden användas;
– Goodwill måste aktiveras och avskrivas över en maximal tidsperiod om 5 år om inte en längre period (ej längre än 20 år) kan motiveras och förklaras; och,
IAS 23 Lånekostnader – Huvudregeln är att de skall kostnadsföras men under vissa förutsättningar är aktivering tillåten.
B – Pågående omarbetningar av standards
Detta gäller närmast
IAS 12 – Income taxes
IAS 14-Financial information by segment
C – Nya projekt
1. IASC har nyligen publicerat ett första förslag till principer för beräkning av vinst per aktie. Intresserade ombedes kommentera förslaget, inklusive om de anser att det föreligger behov av en Internationell standard på detta område. Först efter denna inledande genomgång avser man att lägga fram ett definitivt utkast till en standard.
2. I en press release från augusti 1993 meddelar IASC att man även överväger att ta fram riktlinjer för redovisning av jordbruksproduktion m.m. (såväl åkerbruk som skogsbruk och boskapsskötsel) samt ”utvinningsverksamhet” (gruvbrytning och dylikt). För närvarande finns få anvisningar för redovisning på dessa verksamhetsområden trots att ofta de har stor betydelse i många utvecklingsländer eller nyligen industrialiserade länder. En del av de med dessa områden förknippade frågorna har dock hittills inte ingått i IASC verksamhet och man vill därför först ta fram förslag till olika projekt på jordbruksområdet för närmare övervägande av IASCs styrelse.
Carl-Otto Lagerberg