Kedjemodellen är ett sätt för revisionsbyråer att vara stora och små på samma gång: stora nog att klara större klienter, små nog att t.ex. upprätthålla ett starkt engagemang i den egna byråns lönsamhet.
Revisionsbranschen är inte bara större och mindre byråer. Den är också kedjor. Det finns tre rikstäckande kedjor med samverkande byråer.
Ulf Hertzman, tidigare auktoriserad revisor vid en stor byrå, är efter ett mellanspel som bankdirektör tillbaka i sin gamla bransch. Han arbetar som chef för BDO Revision AB, ett paraplybolag med syfte att ge substans och innehåll åt samarbetet mellan byråerna i BDO-kedjan. Som relativ nykomling i ”kedjevärlden” torde han kunna betrakta den med någorlunda objektiva glasögon.
BDO innehåller f.n. nio byråer. Diskussioner pågår om att ansluta fler. Hittills har ingen byrå ”raggats upp” av BDO. Alla har kommit till kedjan frivilligt.
– Kedjemodellen är intressant, säger Ulf Hertzman. I botten ligger samma grundtanke som hos storbyråerna. Det krävs en viss storlek för att tillgodose behov av utbildning m.m. Det behövs en intressant utlandskontakt, och man ska kunna svara upp mot rikstäckande klienters behov.
Men i kedjan kombineras detta med lokalt ägande av byråerna. Var och en är resultatandelsmässigt en liten enhet.
– Därmed kan alla som är på ansvarsnivå personligen påverka utvecklingen och resultatet, säger Ulf Hertzman. Det går inte på en byrå med 2.000 anställda, hur duktig man än är. Där går allt in i en stor ”påse”.
Lättare att anpassa sig
Ulf Hertzman tror också att kedjorna lättare kan anpassa sig till svängande konjunkturer. Det är lättare att bromsa upp de enheter som behöver anpassas. Det är lättare att anpassa sig till utvecklingen på varje lokal marknad. Det finns också ett naturligt tvång att anpassa sig, när det inte sitter någon i Stockholm och pytsar ut stödpengar till enheterna.
En svaghet i kedjan är risken för avhopp. Men den ska nog inte överdrivas. I en kedja måste man säkerställa att de enskilda byråerna under viss tid framåt svarar för de gemensamma kostnaderna. Då hoppar man inte av utan vidare. Den gemensamma kostnadspotten är dock inte särskilt stor.
Ett viktigt argument för kedjebildningar är möjligheterna till gemensam utbildning. BDO har ett gemensamt program för utbildningen sedan ett par år tillbaka. Intresset för utbildning är mycket stort. Det erfar Ulf Hertzman när han reser runt till de olika medlemsbyråerna.
En annan fördel med kedjor av mindre byråer är möjligheten att kunna diskutera med kvalificerade kolleger utan att behöva vända sig till konkurrenter.
Man har vidare en gemensam revisionsmetodik med handböcker byggda på material som tagits fram av den internationella partnern BDO, som är världens sjunde största internationella kedja räknat efter antalet anställda.
Olika byråkulturer
Är ”byråkulturen” densamma i de svenska BDO-enheterna eller skiljer sig byråerna åt?
– Byråerna är olika, precis som alla andra byråer är det, säger Ulf Hertzman. Det finns många plusvärden i olikheterna med den typ av organisation som vi har. De enskilda människorna blir mycket mer engagerade i den affärsmässiga delen av verksamheten. Detta har revisionsbranschen varit dålig på. Det är en sak att rent tekniskt revidera och utföra konsulttjänster. Men den affärsmässighet som revisorer kräver att deras klienter ska ha, den har de ofta inte själva. Men människorna i BDO bryr sig om detta.
– Det är också många i BDO som tänkt igenom hur både den egna byrån och samarbetet ska fungera, säger Ulf Hertzman. Jag tror inte att den genomsnittlige revisorn på de större byråerna tänker lika mycket på hur verksamheten bör bedrivas. Det är lättare att ”åka med” i en stor organisation och låta andra sköta affärerna. Å andra sidan skulle det inte fungera om ett par tusen människor lade sig i ekonomin.
I övrigt menar Ulf Hertzman att det i stort inte är så väsentliga skillnader mellan kedjebyråer och andra. Utbildning, teknik, kvalitetsstöd, information och PR sysslar alla med.
Han tycker att det är synd att de största byråerna blivit så få och så stora.
– Det hade varit mer intressant, mer berikande och kanske bättre för kåren att ha tio byråer i någon slags mellanstorlek. Men det är inte mycket att göra åt. Det är omvärlden och inte vi som styr.
BDO-byråerna har närmare 300 anställda. De har cirka 80 auktoriserade eller godkända revisorer. De andra två rikstäckande kedjorna. SVEREV och Revisorsringen, har ungefär 60 respektive 40 kvalificerade revisorer.
Från Hagström & Sillén
Ulf Hertzman var fram till 1988 auktoriserad revisor och regionchef hos Hagström & Sillén i Göteborg. När mandatperioden som regionchef gick ut nappade han på ett anbud att bli vice VD vid Skaraborgsbanken, som då var en självständig och börsnoterad affärsbank. Detta förändrades sedermera och Ulf Hertzmans ansvarsområde minskade till följd av den fusion som skedde.
I höstas pratade Ulf Hertzman med Sten-Erik Feinstein, BDO-kedjans grundare. Samtalet ledde så småningom till att han tackade ja till chefskapet på BDO Revision AB.
Att detta paraplybolag finns är inte på något sätt en signal som varslar om någon sorts fusion mellan BDO-byråerna. Bolaget har funnits i flera år. Den tidigare chefen har emellertid kallats till andra uppgifter. Han heter Branko Salaj och är kroat till börden. Uppmärksamma TV-tittare har kunnat beskåda honom i rollen som informationsminister i Kroatiens regering.
Ulf Hertzman har för avsikt att återta sin tidigare auktorisation. Han ska alltså delvis också arbeta med revision. Det är enligt Kommerskollegiums regler en förutsättning för att han ska kunna formellt tillträda som VD för BDO Revision AB.
Inge Wennberg