De hoppade av från det som då var Sveriges fjärde största revisionsbyrå – och som inte finns längre. Sommaren 1989 öppnade de en egen mindre byrå. Nu vet de att de gjorde rätt.
Andersson & Co är ett professionellt företag som kombinerar de stora revisionsbyråernas fördelar med de mindre byråernas smidighet, vilket är viktigt med hänsyn till den föränderliga tid vi lever i.
Andersson & Co’s ledning är även lyhörd för ”åsikter och synpunkter angående företagets verksamhet samt för sina medarbetares behov.”
Det här är ett sammanfattande ”betyg” på en revisionsbyrå. Det är formulerat av Helene Olsson, studerande på kursen i småföretagsekonomi vid högskolan i Växjö. Under tre terminers examensarbete har hon följt revisionsbyrån.
Hon kommer fram till att endast vissa ”finjusteringar” behöver göras av organisationen hos Andersson & Co.
Det är klart att de slickar i sig dessa vackra ord hos Anderssons. Men de studerar också vilka justeringar, som Helene Olssons rapporter indikerar. Mer om det senare.
Högt i tak
Men först åker vi till Växjö: I ett industriområde vid motortrafikleden genom staden har en modern halvcirkelformad enplansbyggnad, exteriört dominerad av mörka glasrutor och plåt, anslutits till gaveln på en industrilokal. Därinne i nybygget arbetar revisionsbyrån. Medarbetarna sitter i rum med glasväggar och praktiska skjutdörrar i halvcirkelns yttre. I dess inre ryms en stor konferenslokal, som också är fikarum. Där är det fem, sex meter upp till taket.
– Ja, det är högt i tak hos oss, säger Andersson själv.
Han heter Ragnar i förnamn och har tillsammans med medarbetare startat eget efter 24 år på en annan och större revisionsbyrå.
Revisionsbyrån Ragnar Andersson & Co AB är något så ovanligt som en nystartad och ändå inte helt liten byrå.
På kontoret i Växjö finns 13 medarbetare. På ett kontor i Karlshamn arbetar fem personer och i Lund en.
Byrån startade den 1 juli 1989. Kärnan består av avhoppare från gamla Sparev – den sparbanksägda byrån som skulle bli så stor men till slut blev noll och intet. Innan den föll sönder och samman var den Sveriges fjärde största revisionsbyrå.
Civilingenjör i ledningen
Andersson & Co ägs av auktor revisorerna Ragnar Andersson, Olle Blomén och Roger Bringhed samt civilingenjören Olof Gustavsson. Eftersom auktoriserade revisionsbyråer inte får ägas av civilingenjörer har dock Olof Gustavsson inga aktier. Han har konvertibler, som kan bytas först om han blir auktoriserad revisor.
Byrån har totalt fyra auktoriserade och tre godkända revisorer.
Att bryta upp från Sparev var ett känsligt kapitel. De anställda visste ingenting om att de fyra nuvarande ägarna under två år pratat med Sparevs koncernledning om förändringar.
När de till sist såg som enda utväg att säga upp sig, blev de anställda mycket oroliga. Då fick de veta vad som var på gång, och alla som ville erbjöds att följa med till den nya byrån.
Ägarna visste inte hur marknaden skulle reagera. De trodde dock delvis på det som ligger i affärskonceptet: att klienterna i stor utsträckning följer personerna och inte byrån.
Det var många som ville arbeta i den nya byrån. Det gav i början en viss överkapacitet. Men i dag är den kapaciteten plus tre nya medarbetare fullt intecknade.
– Visst var vi lite oroliga när vi sa upp oss, säger Ragnar Andersson. Men vi kände att vi hade fullt stöd från sparbankerna i vår region och från många små och medelstora företag. Nu har många nya kunder tillkommit och vi har fått en bredare marknadsbas.
Ingen utländsk partner
Varken revisorerna eller kunderna behövde Sparevs centralstyre och administration. De behövde inte heller några internationella revisionsmodeller från Grant Thornton, den utländska kedja som Sparev anslöt sig till. Andersson & Co har ingen internationell partner. Man måste inte vara ”worldwide” för att driva revisionsbyrå.
– Men man kan ändå ha egna handböcker, säger Olle Blomén och visar upp fyra pärmar, som är Anderssons egenhändigt framtagna manualer.
Andersson & Co har genomgått tre viktiga utvecklingsfaser under sina första år. Under 1989/90 gällde det överlevnad. 1990/91 var datoriseringens år. Och nu pågår kunskapsutvecklingens. I framtiden blir ökad kunskap, rekrytering och konsolidering huvudmålen.
Byrån hyr sina lokaler. Man har lånat en hel del pengar men håller nu på att minska skuldbördan. Investeringarna i starten har kostat totalt 2,2 milj kr. Datorinvesteringen som i huvudsak gjordes under 1990/91 och gick på en halv miljon, var självfinansierad.
I nysatsningen har byråns civilingenjör spelat en stor roll.
– Olof passar bra in i bilden med sitt kunnande om industriell ekonomi, säger Roger Bringhed. Han gör bl.a. alla slag av ekonomisk planering åt våra kunder. Han har en helt annan möjlighet att jobba koncentrerat med sådant än vi revisorer har och är en värdefull och integrerad del av revisionen.
Minskar bekymren
Dessutom har han internt en mycket viktig roll. Han har svarat för den egna datoriseringen men är också den som har kontroll över företagets likviditetsflöde, kontorsorganisation och andra viktiga funktioner.
Detta är mycket bra för de andra i byråns ägarkrets. De kan ägna sig åt produktionen utan att behöva bekymra sig så mycket.
Olof Gustavsson torde med sin bakgrund som industriell industriekonom inte ha så svårt att komplettera sin utbildning och bli auktoriserad revisor. Å andra sidan kan man kanske tänka sig att utvecklingen går mot att bestämmelserna tillåter civilingenjörer med ekonomisk inriktning att äga aktier i revisionsbyråer.
Att civilingenjörer har viktiga roller på revisionsbyråer är inte så vanligt ännu. Men det finns tecken på att det kan bli så. Den licentiatutbildning i revision som finns i Linköping och sponsras av ett antal större byråer, står öppen också för civilingenjörer. Ett annat tecken är omdaningen av Svenska Civilekonomföreningen. Den har blivit en yrkesorganisation för alla som sysslar med ekonomistyrning och ledarskapsfrågor, och tar numera också in bl.a. civilingenjörer som medlemmar.
Hos Andersson & Co är i alla fall Olof Gustavsson sakligt sett likvärdig med de andra delägarna. Så ser man det själv på byrån.
Korta vägar
Andersson & Co ser stora fördelar med en mindre byrå. Det är korta avstånd mellan medarbetarna. Alla känner alla. Ledningen och den yttersta beslutsrätten finns på nära håll och är inte bunden av någon central policy. Informationsvägarna är korta. Infrastrukturen är enkel. Informationssystemet kräver inte lika mycket av planering, eftertanke, organisation och investeringar.
Uppdragsstocken är mer homogen än hos de större byråerna. Dessa har precis som den lilla byrån många små uppdrag men deras största uppdrag är mångfalt större.
– Detta kräver fler typer av revisionskultur än på en liten byrå, tror Olle Blomén.
Olle Blomén är klädd i vad somliga kallar fritidsbyxor. Han har en tröja i blått och grönt. Hos Andersson & Co kan man gå ganska långt i att anpassa klädseln efter omständigheterna. Olle Blomén minns en gång när han kom till en klient klädd i jeans och t-shirt. Det var 30 grader varmt och han hade inga strumpor i seglardojorna heller. Klienten sa:
– Ja, nu ser jag att jag har valt rätt revisor.
Finansbolag
Andersson & Co’s största uppdrag är ett företag med 3–400 milj kr i omsättning. På det behövs fem medarbetare under kortare eller längre tid. På övriga uppdrag, undantaget de som kommer en gång om året för deklarationens skall har man minst två medarbetare.
Förutom små och medelstora företag har Andersson & Co fortfarande många uppdrag i finansbolag och banker. Man har uppdrag som huvudmannavald revisor i ett antal sparbanker men också 7–8 förordnanden från Finansinspektionen, bl.a. i några större regionala finansbolag.
Andersson & Co’s arbetsområde är sydöstra Sverige. Kontoren har de allra flesta av sina klienter inom en radie av 8–10 mil. Men det finns också enstaka uppdrag i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Revisionsbyrån har ett belöningssystem som ger alla anställda samma vinstandel. Bara arbetstiden påverkar detta. En halvtidsanställd har en halv andel.
– Bortsett från den marknadsmässiga lönen ger vi alla lika andelar, säger Olle Blomén.
Det är dock ingen vanlig jämlikhetsideologi som ligger bakom systemet med vinstandelarna. Belöningarna är affärsmässiga. De är moroten som kan öka arbetsvilja och lojalitet.
Kontakt med kolleger
Andersson & Co är numera den största auktoriserade revisionsbyrån med huvudkontor i Växjö. De byråer i samma storleksordning som funnits tidigare har gått upp i Bohlins, TRG och Ernst & Young.
Förhållandet till kollegerna i branschen är gott, tycker man hos Andersson & Co. Ragnar Andersson är styrelsemedlem i en nystartad FAR-krets i regionen.
Behöver man prata med revisorer från andra byråer?
– Javisst, säger Olle Blomén. Inte minst därför att vi revisorer inte längre lever i den ganska skyddade värld som vi hade för kanske tio år sedan. Nu börjar en smärtsam verklighet göra sig påmind. Omvärlden får upp ögonen för vem revisorn är. Det ställs krav, både orealistiska och befogade. Jag upplever i kontakter med revisorer från både större och mindre byråer att alla är ungefär lika ”nakna” och kämpar för att förbättra sig. Det är nyttigt att erkänna för varandra att det finns mer att göra. Det behövs en dialog, där ingen klappar sig på bröstet och säger att vi är bäst i världen. Det gör inte vi heller.
Andersson & Co anser sig också ha stor nytta av FAR och produkter som Balans, FAR/SRS Info, böcker från förlagsverksamheten m.m.
I det praktiska revisionsarbetet använder man inte FARs datorprogram Revision III för att ta fram arbetsprogram. I stället har man med hjälp av ordbehandlingsprogrammet Word Perfect skapat egna mallar för arbetsprogram. In i dessa plockar man ofta granskningsåtgärder från FARs åtgärdsbank Revision II. Den har man själv lagt in i Word Perfect på byråns datorer.
– Revision II är ett bra stöd för vår egen granskningsmetodik, säger Ragnar Andersson. Men vi får inte vara låsta till centralt formulerade åtgärder. Man måste vara fri i sin bedömning och jobba med det som är väsentligt i det enskilda fallet.
Utbildning i Österrike
För utbildning använder Andersson & Co bl.a. IREV (Institutet för Revisorsutbildning) och SRF (Sveriges Redovisningkonsulters Förbund, ”de har mycket hög klass på sina kurser”) samt det egna externa nätverket i form av skattejurister m.fl.
Nyligen ordnade man en intern utbildningsinsats i form av en resa till Österrike med hela personalen. De åkte dit i en konferensbuss utrustad med bord, overhead-utrustning, blädderblock och allt. Nere på kursorten körde man två utbildningspass om dagen, kl 7–10.30 och kl. 16–19. Alla påstås ha varit mycket morgonpigga.
– Resan gav mycket fina effekter och har stärkt vår sammanhållning, säger Roger Bringhed.
Andersson & Co har prognosticerat en omsättning på 9,0 milj kr för året 1991/92. Målet för 92/93 och 93/94 är en årlig tillväxt på 12–13 procent. I år är cirka 70 procent av arbetade timmar inklusive administrativ tid faktureringsdugliga. Om två år är målet att vara upp i 75 procent.
Men lågkonjunkturen har också drabbat Andersson & Co. Byrån har förlorat en del uppdrag genom obestånd hos klienter.
– Man måste numera akta sig för att jobba upp stora pågående arbeten utan att ta betalt, säger Ragnar Andersson. Men i de dåliga tiderna säljer vi mera av ekonomisk planering, starta-eget-kalkyler och sådant. Vi gör också konkursutredningar åt advokater.
Volymmässigt täcks dock allt kundbortfall mer än väl av nya uppdrag.
– Visst verkar framtiden kärv, säger Olle Blomén. Men om det fortsätter som hittills kommer vi ändå att behöva nyanställa.
Att hjälpa kunderna i svåra tider ger både inkomster och räddar företag. Olof Gustavsson har räddat åtminstone två företag genom att gå in och se på deras kalkylsystem.
– Den typen av framgångar bär vi med oss hem med värme i hjärtat, säger Olle Blomén.
Det här ska bli bättre
Vissa finjusteringar behöver göras av organisationen hos Andersson & Co. En sammanställning av Helene Olsson byggd på intervjuer med medarbetarna på företaget pekar på vissa punkter, som Olle Blomén kommenterar här:
* Omständlig beslutsprocess med fyra man i ledningen. ”Vid ett par tillfällen har beslut om större investeringar tagit lång tid. Det har berott på att vi har inväntat resultat- och likviditetsutfall. En nystartad revisionsbyrå bör inte riskexponera sig mer än nödvändigt.”
* Flummig ansvarsfördelning. ”Reaktionen fick oss att haja till eftersom vi trodde att ansvarsfördelningen var känd bland våra medarbetare. Revisorsjobbet kräver att man ägnar en stor del av sin tid åt aktivt kundarbete oavsett vilken funktion man har i bolaget. Därför har vi delat upp ansvaret så att byrån leds på ett professionellt sätt. Att döma av reaktionerna i stort har vi lyckats i allt väsentligt. Men vi måste i ännu högre grad se till att alla är medvetna om vem som sköter vad.”
* Personliga budgetmål utan personligt inflytande. ”Vi budgeterar årets produktion på individnivå månad för månad med tidigare års prestationer som grund. Från och med 91/92 informeras varje anställd månad för månad om budget och utfall. Vi är öppna för synpunkter.”
* Mer information efterlyses om företagets utveckling. ”I samband med den senaste utbildningsveckan i januari har samtliga anställda fått den senaste årsredovisningen samt en jämförelse med 16 andra byråer. Produktionsutfallet redovisas månad för månad. De anställdas intresse är mycket positivt för Andersson & Co. Vi strävar efter maximal öppenhet.”
* Dåliga utbildningsplaner. ”Vi påbörjade 1991 en långsiktig planering av utbildningen för alla anställda. För yngre medarbetare, som kommer direkt från högskolan, följer vi med vissa smärre tillägg utbildningsplanen för blivande auktoriserade revisorer. Enkätsvaren medför sannolikt att varje medarbetare får föreslå sin egen utbildning inom budgeterade ramar. Vi kommer att vara mycket generösa. Kunskapsinvesteringar har hög prioritet hos Andersson & Co. Helene Olsson har också analyserat andra större och mindre byråers utbildningsplanering. I den jämförelsen är vi konkurrenskraftiga.”
* Ingen handledning efter utbildningen. ”Eftersom enkäten nyss har genomförts har vi inte hunnit bearbeta alla svar. På något sätt ska vi försöka effektivisera tillämpningen av förvärvade kunskaper på hemmaplan.”
Det här är bra
Detta var minusposterna, där justeringar behövs. På plussidan syns i Helene Olssons intervjuer bl.a.:
Alla vill göra ett bra jobb och känner kvalitetskraven.
Alla känner en stor frihet.
Stämningen inom byrån är god.
Det finns en öppenhet i byrån.
Konkurrensläget upplevs som gott.
Alla anställda har i Helene Olssons undersökning fått bedöma sex faktorer inom företaget efter en femgradig skala för att ge en bild av revisionsbyråns profil. Där får företagskulturen det högsta betyget: 4,33. Lägsta siffran får organisationsstrukturen. Men den är ändå så hög som 3,92. Övriga faktorer är nyckelkompetens (4,13), personal och personalidé (4,04), ledning (3,98) och styr- och belöningssystem (3,94).
Vill öka produktiviteten
I undersökningen finns också jämförelser med de ekonomiska förhållandena hos 17 olika revisionsbyråer, ungefär hälften relativt stora. Siffrorna gäller räkenskapsåret 1989/90 eller 1990.
Där kan man se att omsättningen per anställd är ungefär lika hög hos Andersson & Co som hos Bohlins och Öhrlings Reveko. Lönen per anställd hos Andersson & Co är något lägre än hos de två största.
Omkostnaderna i förhållande till omsättningen visar på små marginaler hos de flesta byråer. Siffran är 0,95 eller högre för 14 av de 17 undersökta byråerna. Andersson & Co ligger på 0,94.
Olle Blomén säger:
– På några års sikt kommer byrån att öka omsättningen per anställd genom ytterligare förbättringar av produktiviteten. Vi ska minska rörelsekostnaderna relaterade till omsättningen och höja soliditeten till 30 procent.
Inge Wennberg