Om Sverige kommer med i EG, får revisorer arbeta var de vill. De får arbeta i flera länder, om de så önskar. Det har EG-domstolen i princip slagit fast i ett uttalande. Av uttalandet som ger revisorer rätt att bedriva verksamhet i mer än ett land torde man också kunna dra slutsatsen att revisorer får bo i ett annat land än det som de arbetar i.
Det strider mot Romfördraget att förbjuda någon att etablera sig som revisor i ett EG-land bara för att revisorn är etablerad och kvalificerad som sådan i ett annat EG-land, sa EG-domstolen i ett uttalande nyligen. Däremot är det inget som hindrar en stat från att ha viss kontroll över revisorer som kommer från andra länder.
Själva uttalandet säger ingenting direkt om revisors bosättning. Men det gör historien bakom fallet i EG domstolen.
Fråntogs auktorisationen
Det handlar om den tyske auktoriserade revisorn Claus Ramrath. Han blev 1985 auktoriserad revisor i Luxemburg och var anställd vid den tyska revisionsbyrån Treuarbeits bolag i Luxemburg.
Tre år senare kom det fram att Claus Ramrath huvudsakligen arbetade vid Treuarbeit i Düsseldorf i Tyskland. Ramrath var auktoriserad i Tyskland. Byrån var också auktoriserat revisionsbolag. Men Treuarbeit i Luxemburg efterfrågade också Ramraths tjänster. Därför åkte han dit ibland.
Med tanke på ett gällande nationellt förbud att vara anställd hos annan än i Luxemburg auktoriserad revisor – man kunde tolka det så – framhöll Ramrath att han var anställd av Treuarbeit i Luxemburg när han utförde arbete där.
1989 upphävdes Ramraths auktorisation i Luxemburg. Ett skäl var att Ramrath hade sin yrkesmässiga adress i Düsseldorf och inte ansågs ha någon verksamhet med säte i Luxemburg. Det andra skälet var att Ramraths oberoende ställning äventyrades av att han var anställd hos annan än i Luxemburg auktoriserad revisor, dvs. på en byrå i Tyskland.
Diskriminering
Beslutet att dra in auktorisationen betecknade Claus Ramrath som diskriminering. Han ansåg att det inte hade någon betydelse att han var anställd på den tyska byrån. Den var ju auktoriserad enligt samma regler som gäller i Luxemburg. Han klagade hos regeringen i Luxemburg som beslöt att hänskjuta frågan till EG-domstolen.
Domstolen slog fast att man kan vara auktoriserad i mer än ett land. Det var fel att dra in Ramraths auktorisation bara för att han var auktoriserad revisor i Tyskland och verksam även där.
Av kontrollhänsyn kan man överväga att en utländsk revisor ska ha någon sorts kontor i den stat han arbetar och att han bor där under en viss tid av året, säger domstolen. Men om revisorn är auktoriserad i en annan medlemsstat och anställd hos en auktoriserad revisor där så räcker det. Då torde det finnas tillräckligt säkerhet för att revisorn uppfyller de yrkesmässiga krav som kan ställas, säger EG-domstolen. Man kan notera att domstolen inte nämner revisorns privata vandel i sammanhanget.
Fri rörlighet
EGs princip om fri rörlighet för personer innebär att medborgare i EG-länder får resa fritt i medlemsstaterna. Men samma princip ger också rätt att ta arbete i en annan medlemsstat. Den rätten får inte förvägras någon bara för att han har ett jobb i hemlandet. Rätten får heller inte förvägras någon enbart på grund av att det bara rör sig om ett deltidsarbete i det ena landet.
Det är också fritt att utföra tjänster även om de skulle råka utföras i ett annat land än där de normalt skulle ha utförts. Ramrath har alltså full rätt att ta med sig arbete från Luxemburg hem till Tyskland.
Det är däremot inte förbjudet att ha nationella lagar för att bedöma revisorers oberoende, redbarhet o.d. Det stämmer med EGs åttonde direktiv att ha sådana regler.
EG-domstolen säger alltså inte mycket om bosättning. Men av omständigheterna framgår att revisor Ramrath bott i Tyskland och reviderat i Luxemburg. Och vice versa.
Inge Wennberg