Detta nummer av Balans inleds med en sektion reportage från FINFORUM 91. Referaten är av utrymmesskäl relativt kortfattade och den uppmärksamme läsaren ser också snart att många aktuella frågor återkommer i flera sammanhang: Goodwill, nuvärdesredovisning, EG-regler, finansieringsanalyser, fastighetsvärden, nedskrivningar... Balans kommer självklart att återvända till flera av dessa ämnen inom kort och då också ge dem en betydligt utförligare behandling.
”Ett företag ska inte behöva betala högre skatt för att få en bättre redovisning!”
Är det fel på reglerna? Eller är det fel på revisorerna? Kanske allt är OK? Men i så fall måste det väl vara något som är väldigt fel med redovisning...
Med dessa provokativa frågor i anslutning till årets tema ”Lärdomar från finansbolagskrascher och fastighetskris” öppnade FARs ordförande Olle Herolf 1991 års FINFORUM (Forum för företagens finansiella information), som vanligt arrangerat av FAR och SNS.
Han fortsatte med att göra ett tankeexperiment:
– Tänk om företagen i stället skulle tillhandahålla databaser med all information och revisorn upprättade en redovisning utifrån detta...
Efter inledningen var den första punkten på programmet korta översikter av utvecklingen på redovisningsområdet.
Auktor revisor Göran Tidström, Öhrlings Reveko berättade om det internationella läget:
– Det är först nu som internationell standard börjar bli genomarbetad och värd namnet, framhöll han.
IASC starkare
Göran Tidström menade att IASC fått en allt starkare position, medan EG befann sig i ett ”tvetydigt” läge.
– Man köper IASCs rekommendationer så länge man tycker att det är bra.
Han nämnde också att en ny debatt kring ”framework” är att vänta. Sedan gick han över till att identifiera ett antal aktuella problemområden inom internationell redovisning:
Goodwill (där Sverige numer får anses ligga väl framme tack vare Redovisningsrådets arbete).
Finansiella instrument.
Omräkning av fordringar/skulder i utländsk valuta.
Redovisning av skatter (här går utvecklingen internationellt mot full redovisning av latenta skatter).
Finansieringsanalyser.
Aktivering av räntor.
Nuvärdesbaserad redovisning.
Två andra trender som han också ville kommentera var dels det faktum att det finns en viss accept för avvikande principer inom koncernredovisningen, dels att utvecklingen tycks gå mot en frikoppling av redovisningslag från skatterätt.
– Det är en utveckling som jag personligen inte tycker är den bästa, sa Göran Tidström.
Utvecklingen och nuläge för svensk redovisningen kommenterades av Redovisningsrådets ordförande, professor Sven-Erik Johansson från Handelshögskolan i Stockholm:
”Frihet kostar frihet”
– Vi måste komma ihåg att frihet kostar frihet, sa han inledningsvis apropå det svenska närmandet till EG och den därav följande anpassningen till andra regelsystem än vårt eget.
Professor Johansson slog också fast en grundläggande princip i samband med att han redogjorde för en del aktuella projekt inom Redovisningsrådet:
– Ett företag ska inte behöva betala högre skatt för att få en bättre redovisning!
Därefter anknöt han till dagens tema och påpekade att 80-talets exempellösa fest mest av allt hade berott på dåliga prognoser.
– Men avvikelserna var hela tiden positiva och det kom att fungera som en hävstång uppåt, menade han.
Ingen förutsåg heller ett prisfall på fastigheter när 90-talet kom.
Borde kunnat förutses
– Men många av följderna borde man ha kunnat förutse genom att noga studera redovisningen, ansåg Sven-Erik Johansson.
– Hade t.ex. finansbolagen verkligen någon insyn i Hans Thulins totala affärer medan de fortsatte att låna ut väldiga summor. Hade han det ens själv?
Professor Johansson ifrågasatte också om inte en del av verksamheten till och med skulle kunna karakteriseras som ”missbruk av rätten att bilda bolag”.
I den högaktuella frågan om fastighetsvärdering menade han att ett företag alltid bör lämna motiv för en underlåtenhet att göra nedskrivningar.
– Den svåraste situationen här för alla inblandade är ju om en nedskrivning skulle allvarligt försvåra företagets möjligheter att övervintra och överleva, av slutade Sven Erik Johansson.
Bengt Holmquist och Inge Wennberg