Auktoriserade revisionsbyråer får vara med och konkurrera om ungefär 100 nya miljoner i arvoden. Så blir det om förslaget från utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet går igenom.
Riksrevisionsverket (RRV) läggs ner den 1 juli nästa år och ersätts av en bantad statlig revisionsmyndighet. Den nya myndigheten ska få konkurrera på marknadsmässiga villkor med auktoriserade revisionsbolag om uppdragen att revidera statens olika myndigheter.
Sammanlagt rör det sig om cirka 100 milj kr i revisionsarvoden att tävla om.
Så kan det gå om förslaget från utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet (USV) genomförs. Förslaget omfattar i princip alla myndigheter som ger olika slags stöd åt myndigheterna och regeringskansliet. Hit hör förutom RRV också statskontoret, statens arbetsgivarverk (SAV), statens löne- och pensionsverk (SPV), statens institut för personalutveckling (SIPU), försvarets civilförvaltning (FCF) och länsstyrelsernas organisationsnämnd (LON). Alla dessa ska upphöra den 1 juli 1992. De ersätts då av en servicemyndighet, en arbetsgivarorganisation, ett konsultföretag, en revisionsmyndighet och en stabsmyndighet.
Remisstiden för förslaget gick ut den 20 september och en proposition är planerad att läggas i februari nästa år.
RRV är i sitt remissvar starkt kritiska till utredningens underlag och slutsatser.
Förslaget betonar vikten av en starkt, obunden och opartisk revision. Detta är särskilt viktigt eftersom myndigheterna nu får större befogenheter att själva bestämma hur de ska driva sin verksamhet och den förut så detaljerade budget- och regelstyrningen byts ut mot modern resultatstyrning.
Den nya myndigheten som ersätter RRV görs mer oberoende. Den får därför t.ex. inte stå till tjänst med ekonomisystem eller formellt besluta om reglerna för vad som är god revisorssed och god revisionssed i statsförvaltningen. Revisionsmyndigheten ska i princip bara arbeta med renodlad redovisnings- och förvaltningsrevision för regeringens räkning. Revisionsmyndigheten beräknas få ungefär 225 anställda mot RRVs nuvarande 360. Det är dock svårt att exakt säga hur mycket personal som behövs. För den nya revisionsmyndigheten liksom för de andra nya organisationerna rekommenderas att starta med minsta möjliga ”kostym” och sedan anpassa den till efterfrågan.
Utredningen vill helt klart ha ett system där upphandling av revision sker i konkurrens mellan revisionsmyndigheten och privata revisionsbolag. Man hänvisar till rapporter från både RRV och statskontoret som visar att entreprenadupphandling och anbudsförfarande ger stora vinster.
Monopol behövs inte
Revisionsmyndigheten antas kunna konkurrera med pris och kvalitet på ett sådant sätt att den inte behöver något monopol på revision i staten.
Det är tänkt att revisionsmyndigheten och auktoriserade revisionsbolag ska konkurrera genom att lämna fasta priser på revisionsuppdragen. Revisorerna ska dock kunna ta mer betalt om det vid granskningen avslöjas något som kräver fördjupade insatser. En sådan klausul är nödvändig om de auktoriserade revisorerna ska kunna vara med och bjuda på uppdragen. Auktoriserade revisorer får inte binda sig vid orubbliga takpriser. Det har Kommerskollegium slagit fast i ett tillsynsärende.
– Upphandling i konkurrens kan tillföra revisionen av statliga myndigheter metoder, erfarenheter och kompetens från andra områden samt öka revisionens kostnadseffektivitet, skriver utredaren Bengt Åke Berg.
Uttalanden om ansvarsfrihet
I dag görs inga uttalanden om ansvarsfrihet inom statlig revision. Men utredningen vill att ansvaret för statliga myndigheters styrelser och verkschefer klargörs. Revisorerna bör sedan avstyrka eller tillstyrka ansvarsfrihet. Regeringen ska uttryckligen ta ställning till årsredovisningen och besluta i frågan om ansvarsfrihet. Revisionsberättelsen ska, som den tidigare revisionsutredningen också föreslagit, lämnas till regeringen och inte som nu till den myndighet som revideras.
Inge Wennberg