Som merit för auktorisation behandlar Kommerskollegium den nya licentiatutbildningen i Linköping ”enligt gängse regler”. Det betyder att den del som är ren utbildning aldrig kan räknas.
Kan den nya licentiatutbildningen i Linköping räknas in i de fem års praktik på revisionsbyrå som krävs för den som söker auktorisation?
– Vi bedömer den saken efter gängse regler, säger Henry Åkerlund, chef för Kommerskollegiums (KK) revisorssektion.
Nya krav på intyg?
Reglerna innebär att KK kräver intyg om allsidig praktik från revisionsbyrå. Intyget ska sluta med att byrån rekommenderar att den sökande blir auktoriserad. I princip accepterar KK alla sådana intyg.
Parallellt med utbildningen praktiserar de studerande i Linköping också på revisionsbyrå. Men frågan är om de hinner göra det på heltid.
– Jag tror att revisionsbyrån intygar hur det förhåller sig med den saken. Men vi får kanske ställa särskilda krav på de här intygen. Vi får begära komplettering om det inte framgår att vederbörande jobbat heltid.
Rent teoretiskt kan man tänka sig att det redan tidigare skrivits intyg om praktik för personer som faktiskt studerat en del av tiden. Rent teoretiskt kan de ha gjort helt andra saker än revision. Det är svårt att kolla. Det hela bygger på förtroende.
Det måste alltså finnas papper på praktik som totalt motsvarar fem års heltid.
Kan inte någon del av det som ingår i studierna på universitet räknas som praktik?
– Vi skiljer mellan utbildning och praktik, säger Henry Åkerlund. Själva utbildningen kan aldrig räknas. Men licentiatarbetet på slutet kan ju vara så likt en kvalificerad utredning av det slag som en assistent gör på en revisionsbyrå. Då jämställer vi det med praktik om revisionsbyrån intygar att det förhåller sig så. Då har vi nått vårt syfte. Då finns det ingen anledning att ställa till problem.
Henry Åkerlund tror inte att några studerande förlorar på att gå på den nya utbildningen i Linköping:
Blir belönade
– De får kanske vänta ett eller två år längre på auktorisation. Men jag tror att de belönas på annat sätt, t.ex. genom lönesättningen. De får möjlighet till en helt annan karriär på revisionsbyrån.
Henry Åkerlund betonar att KK inte vill sätta några käppar i hjulet för dem som vill gå på utbildningen i Linköping.
– Vi kan inte ta ställning till den akademiska nivån på utbildningen. Men jag tror att den kan vara nyttig för revisorskåren.