Karl-G Giertz, ny ordförande i redaktionskommittén för Balans, ser med spänning fram emot tidningens utveckling. Bland annat vill han gärna ha en mer intensiv debatt om själva revisionstjänsten.
Auktor revisor Karl-G Giertz, Bohlins, har utsetts till ny ordförande i redaktionskommittén för Balans. Han är därmed också ny ansvarig utgivare för tidningen.
Han har varit med i redaktionskommittén i många år. Han ser med viss spänning på sitt nya uppdrag:
– Just nu pågår ett försök där vi lagt ut den redaktionella ledningen av Balans på ett företag utanför FAR. Men efter den erfarenheten tror vi att vi har mycket att vinna på att ta ”hem” Balans igen. Därför söker vi just nu en redaktör med placering på FAR.
Det är ju på FARs kansli som all kunskap samlas om vad som händer i revisorsvärlden, påpekar Karl-G Giertz. Balans sekretariat och den tekniska utrustningen finns dessutom kvar där.
Trevligt arbete
Varför Karl-G Giertz en gång började arbeta med Balans är något som han inte direkt kan svara på. Det hade väl att göra med att han förr i tiden var marknadsansvarig på Bohlins Revisionsbyrå. Han var intresserad av publicistisk verksamhet och information. Han kom in i både FARs redaktionskommitté och den tidigare informationskommittén.
– Jag har stannat kvar inte minst därför att det har varit trevligt och då för att vi har en bra kårtidning. Vi är stolta över Balans. Den innehåller kvalificerat material som många läser med eftertanke.
Det är också med undersökningar bevisat att många sparar tidningen och använder den som ”uppslagsbok”. Många utnyttjar den också i utbildningen.
– Innehållsmässigt är det inte konstigt att FARs tidskrift håller sig till de ämnesområden som är naturliga för revisorer, konstaterar Karl-G Giertz.
Det är ämnesområden som blir större.
– På marknaden i dag ser vi att revisorernas arbetsområde breddas, säger Karl-G Giertz. Det gäller bl.a. managementrådgivning beträffande ekonomistyrning och datafrågor i mycket vid bemärkelse. Sådana ämnen kan naturligen komma in mer och mer i Balans.
Andra områden där revisorerna följer med i en snabb utveckling är EG-frågor, tullproblematik, internationell handelsrätt och andra utrikeshandelsfrågor.
– Det blir naturligt att Balans ”hänger på” här – och helst ligger före, anser Karl-G Giertz.
Balans har hittills inte gått särskilt djupt in i skattefrågor. Det blir ingen ändring på den punkten nu.
– Det finns redan andra bra tidningar på skatteområdet. Om vi började behandla skattefrågor i detalj skulle vi snabbt riskera att se ut som en ren skattetidning. Däremot vill vi givetvis fortsätta med artiklar som knyter ihop sambandet mellan skatt och redovisning. Skatteområdet är alltså inte tabu. Men vi fördjupar oss inte i teknikaliteterna – lika lite som jag tror att vi kommer att gå in på datatekniken som sådan. Vi håller oss främst till principfrågor som berör revisorn.
Intensivare debatt
Karl-G Giertz skulle gärna se en intensifierad debatt i Balans om själva revisionstjänsten:
– Vad är revisionstjänsten, vad ska den innehålla och vad ställer kunder och andra intressenter för krav på oss revisorer? Det är en debatt som jag saknar. Många revisorer är väl tekniskt orienterade i dag. Det är lätt att bli teknikfixerad. Men vi borde sätta oss in i t.ex. aktieägarnas och andra intressenters situation och fråga oss: Vad skulle de vilja ha av revisorn?
Den nye ordföranden i redaktionskommittén för Balans vill fortsätta arbeta för en bibehållen hög kvalitet på tidningen.
– Vi ska värna om den bevisligen höga trovärdighet som Balans har. Den är en mycket viktig tillgång.
Ser du det som ett dilemma att ge ut en tidning som ska verka för en fri och obunden debatt samtidigt som den är ett organ för organisationen FAR? Balans prenumeranter finns ju faktiskt till närmare hälften utanför revisionsbyråerna.
Allsidigt och opartiskt
– En organisationstidning bär alltid organisationens stämpel. Det går inte att komma ifrån. Visst ska vi förmedla officiellt FAR-material. Och vi ska i Balans tillvarata FARs långsiktiga intressen. Men då ska det ges en allsidig och opartisk belysning av intresseområdena. Det viktigaste med Balans är ändå att tidningen ska vara ett forum för fri och obunden debatt. Balans får inte se ut som något inåtvänt medlemsblad.
Vilken frihet har Balans redaktör i förhållande till den av FARs styrelse utsedda redaktionskommittén?
– Den som leder det redaktionella arbetet är formellt underställd kommittén. Det står så. Men friheten är stor. Under alla år är det ganska få gånger som kommittén ingripit med synpunkter på vad som får skrivas i Balans. De gånger som jag minns har det rört sig om kvalitetsfrågor. Kvaliteten ska vi skydda.
Karl-G Giertz efterträder auktor revisor Ingvar Pramhäll, Öhrlings Reveko, som arbetat med Balans sedan starten för över 15 år sedan. Mer om Ingvar Pramhäll och om Balans tillkomst och utveckling stod att läsa i en artikel i nr 4/90, som var tidningens 150:e nummer.
Inge Wennberg