I samband med att professor Kurt Grönfors med utgången av juni 1991 lämnade sin professur i sjörätt och annan transporträtt vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, överlämnades till honom en festskrift, utgiven av Norstedts juridikförlag. Ur denna festskrift återger Balans här följande av professor Knut Rodhe författade artikel.
Kurt Grönfors har i sitt författarskap spänt över stora områden. Han har inom ramen för sitt huvudintresse, transporträtten, i skrift behandlat och praktiskt medverkat till absorberingen av de nya tekniker, som nutidens datorer ställt till förfogande. Han har också gjort betydande insatser i diskussionen av ställföreträdarskapets problem. Det må därför vara befogat att i denna skrift hylla honom med vissa reflexioner över ett aktuellt område, där ställföreträdarskap och datorer möts i en ny kombination.
Denna uppsats har tillkommit under livliga diskussioner med många inom ämnesområdet sakkunniga personer. Ett särskilt tack har jag att rikta till Åsa Breding, VPC, och Vigg Troedsson, Svenska Fondhandlareföreningen.
1. Inledning
Den 8 december 1989 infördes genom aktiekontolagen (1989:827) för alla avstämningsbolag ett kontobaserat aktiesystem. Lagen tillämpades första gången kort därefter på en emission i Trygg-Hansa Holding AB. Därefter fick saken vila till dess att man i början av september 1990 förde in en handfull företag i systemet, för att sedan, när erfarenheter av systemets tillämpning gjorts, avsluta med att i detta introducera samtliga avstämningsbolag.
Kontolagens text går tillbaka på ett av en juristkommitté inom VPC upprättat förslag, som år 1986 överlämnades till regeringen. Förslaget föranledde dels en proposition 1987/88:108, vari riktlinjer för ett kontobaserat aktiesystem framlades, dels en proposition 1988/89:152 med förslag till aktiekontolag och därmed sammanhängande följdlagstiftning. Detta förslag antogs, med vissa smärre av lagutskottet i bet. 1989/90:5 föreslagna jämkningar, i slutet av år 1989 av riksdagen.
Vissa av VPCs juristkommitté framförda, med det nya systemet sammanhängande detaljförslag, vilka inte tagits med i propositionen om aktiekontolag, upptogs sedermera i propositionen 1989/90:160. Dessa förslag antogs av riksdagen i november 1990.
Aktiekontolagen kommenteras av Per Pettersson i ”Aktier utan aktiebrev”, Sthlm 1990. Den har vidare varit föremål för överläggningar vid 1990 års juristmöte under rubriken ”Værdipapirregler uden værdipapirer”, på grundval av en av Ulf Göranson utarbetad rapport med titeln ”Värdepappersrätt utan värdepapper – dynamisk utveckling på ett klassiskt rättsområde”. Denna rapport har tyvärr fått en begränsad spridning: den har på förhand tillställts aktiva deltagare i juristmötet och kommer att i sinom tid ingå i de fullständiga handlingarna från mötet. Den har emellertid med författarens begivande varit allmänt spridd i kopior i intresserade kretsar, och jag anser mig därför kunna utgå från att mina läsare haft eller kan skaffa sig tillgång till rapporten.
Jag kommer i det följande att taga upp ett antal frågor rörande det kontobaserade systemets tillämpning, delvis i anslutning till uttalanden i Göransons rapport.
Kontolagen ger inga regler om hur registreringen av överlåtelser skall kunna sammankopplas med ett förfarande, som garanterar att registreringen inte kan ske utan att en säljare får honom på grund av överlåtelsen tillkommande likvid. Jag har därför ansett mig kunna följa lagens förebild och begränsa framställningen så, att likvidproblemen utelämnas. Läsaren hänvisas på denna punkt till prop. 1988/89:152 sid. 152 ff, där ett av VPC hanterat system för likvidöverföring i samband med överlåtelse skisseras.
2. Allmänt om systemets funktion
För varje avstämningsbolag skall finnas ett avstämningsregister, som består av daglig journal och aktiekonton. Varje aktieägare skall för sina aktier i ett visst bolag ha ett eller flera aktiekonton. Aktier kan emellertid också i det nya systemet vara förvaltarregistrerade, och i så fall är det förvaltaren som skall ha ett eller flera aktiekonton för hela sitt innehav av förvaltade aktier.
Den enskilde aktieägarens förbindelser med systemet måste alltid förmedlas av ett kontoförande institut, i praktiken en bank eller ett fondkommissionsbolag. Detta institut gör anmälningar till den dagliga journalen, varefter de, ev. efter komplettering av underlaget, förs upp till aktiekontot. Anmälningar från statliga myndigheter, främst om konkurs, utmätning, betalningssäkring eller kvarstad, går direkt till VPC och till aktiekontot. Endast om åtgärden avser del av innehållet i ett konto förs anmälningen ned till den dagliga journalen, varifrån en spärr lägges i aktiekontot på det antal aktier åtgärden avser.
Till det sagda bör läggas en erinran om kontolagens föreskrift i 4 kap. 4 §: ”Om ett förhållande som skall registreras anmäls till behörigt kontoförande institut eller till värdepapperscentralen, skall den registreringsåtgärd som anmälan föranleder genast vidtas.” I princippropositionen (sid. 26) refereras den föreslagna bestämmelsen så, att anmälan skall ”omedelbart inrapporteras” för registrering i den dagliga journalen. Vi återkommer i det följande till betydelsen av denna bestämmelse, särskilt till det där använda ordet genast.
3. Gången av en överlåtelse av aktier
En aktieöverlåtelse kan komma till stånd på olika sätt. Man kan till en början tänka sig att två aktieägare träffar avtal med varandra, utan medverkan av någon kommissionär. Man kan vidare tänka sig att två fondkommissionärer utanför börsen träffar ett avtal för sina huvudmäns räkning. Man kan slutligen tänka sig att aktierna säljs på börsen genom förmedling av två fondkommissionärer.
Kontolagen är till synes skriven endast med tanke på det först nämnda av dessa alternativ. Lagen innehåller inga särskilda bestämmelser om sådana överlåtelser, som sker under medverkan av kommissionär, än mindre om sådana överlåtelser, som sker på börs. Det har sagts att detta skulle vara en så allvarlig brist, att det skulle vara nödvändigt att med det snaraste se över lagen i syfte att anpassa den till verkligheten. Enligt min mening är detta obehövligt. Lagen är i själva verket fullt användbar även i de båda sist nämnda alternativen. De påstådda bristerna i lagen beror delvis på en feltolkning av denna, delvis på de oundvikliga svårigheter, som följer av att det vid handeln över börsen rör sig om en masshantering, som måste kräva en viss tidsfördröjning.
Låt oss till en början se något närmare på innebörden i den nyss citerade föreskriften att anmälan till ett kontoförande institut skall leda till att den registreringsåtgärd anmälan föranleder genast vidtas.
Ordet genast måste tydligen sättas i relation till någon på visst sätt bestämd tidpunkt. Vid närmare eftertanke finner man, att detta måste betyda ”så snart erforderliga förutsättningar för registrering i den dagliga journalen föreligger”.
Den grundläggande förutsättningen är naturligtvis att två parter träffat ett överlåtelseavtal, avseende ett visst antal aktier av ett visst slag.
Ytterligare vissa uppgifter kan emellertid vara erforderliga innan anteckningen i den dagliga journalen kan föras vidare till aktiekontona. Om försäljningen sker genom en kommissionär måste denne, om inte aktierna är registrerade genom honom själv, taga reda på genom vilket kontoförande institut de är registrerade och se till att detta institut registrerar en fullmakt för honom att taga aktierna i anspråk. Han måste över huvud taget se till att det på hans ”kommissionskonto” – d.v.s. ett i kommissionärens namn öppnat aktiekonto, avsett för tillfällig ”parkering” av de aktier som passerar genom hans ”händer” – finns tillräckligt med aktier för att han skall kunna fylla på den dagliga journalen med vad som behövs för att de av honom till denna anmälda affärerna skall vara täckta.
Särskilda komplikationer kan uppstå, om erforderliga behörighetshandlingar måste skaffas från utlandet.
Att de nu nämnda ytterligare uppgifterna inte är tillgängliga hindrar emellertid inte att överlåtelsen anmäles till den dagliga journalen, med den prioritetsverkan som skall diskuteras i det följande. Möjligheten till efterhandskomplettering framgår av kontolagen 4 kap. 6 §, som också säger att anmälaren skall föreläggas att inom en vecka komplettera en ofullständig anmälan, vid äventyr att registreringsåtgärden eljest blir utan verkan. När komplettering har skett, ankommer det på det kontoförande institutet att taga bort den spärr, som hindrat att överlåtelsen förs upp till aktiekontona, och därmed åstadkomma att denna registrering sker.
Två parter avtalar på egen hand
Låt oss nu först se på det enklaste fallet, nämligen att två parter på egen hand träffat ett överlåtelseavtal. Det är nu dessa parters sak att se till att överlåtelsen genom säljarens kontoförande institut anmäles till den dagliga journalen.
Det räcker att säljaren gör anmälan och därvid anvisar numret på köparens konto. Enligt kontolagen 4 kap. 1 § andra meningen får nämligen säljarens kontoförande institut vidtaga en registreringsåtgärd avseende konto vid annat institut, om detta är till fördel för ägaren av de aktier som är registrerade på kontot. Anmälan går direkt till köparens konto och behöver inte passera köparens kontoförande institut. Om köparen inte förut har ett konto, måste han, genom förmedling av ett av honom valt kontoförande institut, skaffa sig ett sådant, innan transaktionen kan slutföras.
Om säljaren dröjer med sin anmälan, får köparen inte den prioritet, som säljarens anmälan skulle ge honom, med skydd mot utmätning etc. Det har diskuterats, huruvida en anmälan från köparen, som kommer först, kan ge honom denna prioritet, ehuru hans anmälan i övrigt blir liggande i avbidan på att säljaren i sinom tid kommer med sin anmälan. Mig förefaller det orimligt att förmena köparen denna möjlighet. Jag förutsätter dock, att det rör sig om ett individuellt avtal mellan två från början givna parter. Om icke, kan ju inte prioriteten fästas vid ett visst objekt. Se härom mera nedan.
I det nu diskuterade fallet uppkommer intet problem beträffande tolkningen av lagens ord ”genast” – det är parternas sak att se till att anmälan till ett kontoförande institut göres så snart som möjligt, så att detta institut skall kunna registrera åtgärden genast.
Låt oss nu variera exemplet så, att det rör sig om en överlåtelse som ombesörjes av två fondkommissionärer, som båda är kontoförande institut, genom ett individuellt avtal utanför börsen.
Jag kan inte finna att man behöver se detta fall på annat sätt än det som nyss behandlats. En skillnad är att det inte gärna kan uppkomma något glapp mellan köpeavtalet och anmälan till den dagliga journalen. De båda fondkommissionärerna är ju samtidigt representanter för de avtalsslutande parterna och kontoförande institut, och det finns ingen ursäkt för dem att dröja med anmälan till den dagliga journalen.
Överlåtelse på börsen
Så till sist det vanligaste fallet, nämligen att överlåtelse sker med hjälp av fondkommissionärer genom en transaktion på börsen. Nu anmäler sig en rad komplikationer, som gör en utförlig analys nödvändig. Jag vill här framhålla, att Göransons uppsats nästan uteslutande behandlar detta fall.
Jag börjar med ett exempel, som herr Vigg Troedsson på Svenska Fondhandlareföreningen haft vänligheten att sätta ihop åt mig.
En kommissionär har, före börsens öppning, fått in ett antal köp- och säljorder avseende ett visst slag av aktier i ett visst bolag. Inför börshandeln summerar han köporderna för sig, säg 3 000 aktier, och säljorderna för sig, säg 2 000 aktier. Han kommer då att handlägga transaktionerna beträffande 2 000 aktier såsom en inbördes affär och genom SAX-systemet på börsen köpa resterande 1 000 aktier, säg i fyra poster om vardera 250 aktier. För enkelhets skull antar vi att inga order på detta slag av aktier inkommer under dagen. Vid arbetsdagens slut tar han ur SAX-systemet fram bekräftelser på de transaktioner, som under dagen gjorts för honom inom detta system. Han får därvid veta med vilka motkommissionärer avslut gjorts.
Läget är nu det att kommissionären har framför sig en odifferentierad massa av försäljning av 3 000 aktier och köp av 3 000 aktier. Det finns ingen koppling mellan hans fyra köp på börsen och de köporder han mottagit från sina kunder.
Så återstår ”makningen” d.v.s. sammankopplingen av försäljningar och köp så att alla till vår kommissionär lämnade order blir effektuerade.
Därefter är man framme vid den tidpunkt, då anmälan till den dagliga journalen kan och skall ske ”genast”.
Makningen kan i viss mån liknas vid att man lägger ett pussel med köp och försäljningar. Hos vissa fondkommissionärer sker den maskinellt, hos andra för hand. I princip försöker man hålla en kronologisk ordning så, att tidigare inkomna order makas ihop med tidigare gjorda avslut; därigenom söker man göra en rättvis anpassning till de kursförändringar som sker under dagen. Makningen är ett helt internt förfarande, och man håller dagens makningsresultat öppet till dagens slut, för att ha möjlighet att i sista stund göra om vissa kombinationer för att få ett mer adekvat resultat. Först när kommissionären betraktar sin makning som definitiv, gör han anmälningar till den dagliga journalen.
Motkommissionären å sin sida måste göra en motsvarande makning för att kunna fullgöra sina anmälningar till den dagliga journalen.
Eftersom anmälningarna till den dagliga journalen göres efter avslutad makning, kommer tydligen ett stort antal anmälningar praktiskt taget på samma gång. Göranson uttrycker (sid. 351) detta så, att anmälningarna sker ”klumpvis”. Detta uttryck får inte missförstås. Till den dagliga journalen kommer anmälningarna i en av anmälaren godtyckligt bestämd ordning, låt vara att de kommer i en stor mängd tätt efter varandra. Något annat har väl inte heller Göranson avsett med sitt val av ordet klumpvis.
Av det sagda torde framgå, att den av Göranson (sid. 359) framförda tanken på en direkt koppling mellan SAX-systemet och VPC-systemet är helt orealistisk.
Jag har i det föregående utgått från att makningen, såsom för närvarande är vanligast, sker i ett sammanhang när dagens ”skörd” kan överblickas. Man räknar emellertid med att börshandelns internationalisering kan komma att medföra en uppdelning av dagens makning i flera perioder, anpassade till de mellan olika börsorter rådande tidsskillnaderna.
SAX-systemet arbetar blint i den meningen att de inblandade fondkommissionärerna inte kan bestämma med vem man vill göra ett avslut – man får ta de motparter systemet ger. En säljkommissionär riskerar alltså att för en viss affär få en motpart som inte orkar med likviden för affären. Eftersom likvidsystemet bygger på utväxling av aktier mot likvid, löper han visserligen inte risken att få lämna ifrån sig aktier utan att få betalt. Hans risk är ”endast” att en affär går om intet, med påföljd att han träffas av en ev. kursförlust. Gäller det en stor affär, kan han i stället välja att göra affären utanför börsen med en känd motpart, på vars betalningsförmåga han litar.
Man har sagt mig att det inte är otänkbart att SAX-systemet skall komma att jämkas så, att det kan inrymma även affärer mellan individuellt bestämda motparter. Detta ligger dock i framtiden.
Avslut blott inledning till avtal
Det är tydligt att vi när aktier säljes och köpes på börsen genom en fondkommissionär möter ett mönster för slutande av avtal, som inte riktigt stämmer överens med våra på avtalslagen grundade tankevanor. Man kan säga att avtalsslutet här försiggår i flera steg. Först kommer avslutet inom SAX-systemets ram. Men detta avslut är bara en inledning. Det finns ju ännu inga bestämda huvudmän bakom de båda fondkommissionärerna. Avslutet innebär blott att fondkommissionärerna genom ett mellan dem bindande avtal åtar sig att skaffa fram huvudmän, villiga att fullfölja den avsedda överlåtelsen. Först genom makningarna får man fram ett konkret innehåll i det avsedda överlåtelseavtalet. Men makningen är en av en parts representant ensidigt vidtagen åtgärd. Rör det sig om en inbördes affär, där endast en kommissionär medverkar, blir den av kommissionären ensidigt företagna makningen det enda ledet i överlåtelseavtalet. Det kan inte gärna komma ifråga att betrakta makningens avslutning – som ju inte ens av de makande själva betraktas såsom definitiv – såsom den tidpunkt då ett bindande överlåtelseavtal uppstår. Den enda rimliga lösningen synes mig vara att anse att ett bindande överlåtelseavtal är slutet när båda parterna anmält transaktionen till den dagliga journalen och dessa anmälningar är så fullständiga att de omedelbart kan föranleda anteckning på aktiekonton.
Vid en inbördes affär finns ingen motkommissionär att vänta på, och säljkommissionärens anmälan leder – om den är reservationslös – omedelbart till införing på aktiekonton, och därmed måste överlåtelseavtal anses slutet.
Göranson, som ju endast behandlar börsaffärer, utgår från ett helt annat synsätt. För honom är avslutet på börsen det avgörande ledet i överlåtelsen. Han yttrar (sid. 360 f) på tal om det äldre systemet: ”I och med att säljuppdraget fullgjorts, d.v.s. vid avslut, skiljs kommittenten omedelbart från sin besittning (av aktiebreven, anm. här), som dittills varit kanaliserad via kommissionären.” Och han tillägger, uppenbarligen med sikte på både det gamla och det nya systemet: ”Överlåtelseborgenärernas rätt att få tillgång till aktierna som sådana upphör i och med avslut via kommissionär.”
När han skall konfrontera denna grundläggande åskådning med kontolagens bestämmelser om registrering och av registreringen följande prioritet, möter han stora svårigheter. Det är då inte oförklarligt, att han är kritisk mot lagens utformning.
Jag finner å min sida inga svårigheter att förena kontolagens bestämmelser med den verklighet, som lagen vill styra.
Vid sådant förhållande finner jag mig inte ha anledning att gå in på någon granskning av detaljerna i Göransons framställning.
4. Störningar i gången av en överlåtelse
I det traditionella systemet kan kommissionären, i den mån han anser det behövligt, kräva att säljaren styrker sin äganderätt till de aktier han vill sälja genom att till kommissionären överlämna motsvarande aktiebrev. I det nya systemet kan kommissionären, om han är säljarens kontoförande institut, genom en förfrågan i registret förvissa sig om att säljaren är registrerad för de aktier han vill sälja, innan han handlar på grund av säljordern. Svaret på en sådan förfrågan innehåller, enligt vad jag inhämtat från VPC, också upplysning om det i den dagliga journalen skulle finnas något vilande ärende angående aktier på väg till eller från samma aktiekonto. Rimligen bör vår säljkommissionär alltid göra en sådan förfrågan för att hindra att det uppstår brist i dagens transaktionsmassa.
Det kan emellertid förekomma, att säljkommissionärens kund inte handlar för egen räkning – bakom honom kan ligga en uppdragsgivare som är den ”verklige” säljaren. I så fall ger en förfrågan hos VPC inte tillräckligt besked, och vidare undersökningar blir erforderliga.
Skulle det visa sig, att ett misstag föreligger och att en brist uppkommer i säljkommissionärens leverans, måste denna på något sätt täckas. Detta kan t.ex. ske genom att säljkommissionären gör ett motköp och debiterar säljaren merkostnaden för detta. Ofta måste man dock räkna med att en sådan åtgärd inte kan genomföras tillräckligt snabbt för att transaktionen skall kunna räddas. En annan metod skulle vara, att säljkommissionären, t.ex. från en av sina kunder, lånar det antal aktier som behövs för att täcka en upptäckt brist. Gällande lagstiftning medger emellertid inte detta; man hoppas dock på en lagändring på denna punkt.
Att märka är att en SAX-affär anses vara odelbar. Säljkommissionären kan alltså inte minska olägenheten av bristen genom att göra en delleverans, i den mån makningen skulle ge honom underlag för detta. Men om bristen upptäckes först sedan anmälan till den dagliga journalen skett, måste man nog, till åtlydnad av lagens ord, låta bristen gå ut över den transaktion, som sist anmälts till den dagliga journalen, eftersom de tidigare anmälda genom anmälningsordningen fått prioritet framför den sist anmälda. Är bristen större än vad som ryms i den sist anmälda transaktionen, får man gå vidare bakåt. Om ett flertal transaktioner anmälts efter varandra efter avslutad makning, kommer alltså bristen att i första hand träffa den transaktion, som av en slump råkat ligga ”underst” i makarens hög.
Vi kommer nu över till en annan form av störningar i gången av en överlåtelse, nämligen att det under förfarandets gång inträffar något som sätter köparens position i fara. Det gäller med andra ord att se närmare på de regler i kontolagen, som ger köparen prioritet framför intressenter på säljarsidan. Dessa regler finns i kontolagen 6 kap.
Kontolagens prioritetsregler
Det är här fråga om köparens skydd mot säljarens borgenärer, köparens skydd vid dubbelöverlåtelse och köparens skydd mot att säljaren befinnes inte ha varit ägare till den aktie han sålt.
Vi antecknar, att det i det traditionella systemet, som alltjämt gäller för alla aktier utanför VPC-systemet, genomgående har en avgörande betydelse att säljaren fått aktiebrevet i sin besittning eller, om aktien av säljaren lämnats i förvar hos tredje man, denne blivit underrättad – denuntierad – om överlåtelsen. Vi kan säga, att denuntiationen är ett surrogat för besittningsöverföring och sammanfattningsvis nöja oss med att framhålla den centrala roll som besittningsöverföringen spelar.
I det nya systemet har registreringen i den dagliga journalen och på aktiekontot övertagit besittningsöverföringens roll.
Ett undantag är dock att notera: enligt kontolagen 8 kap. gäller beträffande såväl inhemsk som utländsk förvaltarregistrering att denuntiation till förvaltaren skall ha samma rättsverkningar som om överlåtelsen hade registrerats i avstämningsregister. Detta undantag lämnar vi i det följande å sido.
Huvudreglerna har vi alltså i kontolagen 6 kap. 2–4 §§. 2 § ger en regel om köparens skydd mot säljarens borgenärer. 3 § en regel om köpares skydd vid dubbelöverlåtelse och 4 § en regel om godtrosskydd vid förvärv från annan än rätte ägaren. Enligt 5 § inträder rättsverkan av registrering då förvärvet registreras genom anteckning i den dagliga journalen, under förutsättning att förvärvet därefter även registreras genom anteckning på aktiekontot.
Det finns anledning att göra en mera ingående analys av frågan om köparens skydd mot säljarens borgenärer. Vi bryter därför ut denna fråga till närmare behandling i ett följande avsnitt.
Hur går kontolagens övriga prioritetsregler ihop med den verklighet vi tidigare beskrivit?
Ja, håller man fast vid lagens uttryckliga bestämmelser om prioritet, så går det hela mycket väl ihop. Vi har redan i det föregående pekat på att individuella avtal, slutna av parterna själva eller genom förmedling av fondkommissionärer utanför börsen, ger köparen – på de villkor som anges i kontolagen 6 kap. 3 § – skydd mot dubbelöverlåtelse, så snart avtalen anmälts till den dagliga journalen, och vidare att köparen vid brist i säljarens äganderätt på samma sätt enligt 6 kap. 4 § får ett godtrosskyddat förvärv genom anmälan till den dagliga journalen. Transaktionen är sårbar endast under den förhoppningsvis korta tid som förflyter mellan avtalsslutet och anmälan. Vid försäljning över börsen får köparen samma skydd när transaktionen efter avslutad makning anmäles till den dagliga journalen – perioden av sårbarhet varar här från tidpunkten för avslutet på börsen till tidpunkten för makningens avslutning. Att sedan registreringen på aktiekonto kan komma att få vänta några dagar på att likvidförfarandet avslutats, inverkar inte på den genom anmälan efter makningens slut vunna prioriteten.
5. Särskilt om aktieköparens skydd mot säljarens borgenärer
Göranson har i sin rapport ägnat stort utrymme åt problemet om aktieköparens skydd mot säljarens borgenärer. Vi har därför anledning att ägna detta problem en mera ingående analys, dels med utgångspunkt från det traditionella systemet, dels med utgångspunkt från det nya systemet.
Individuella avtal
Vi börjar med de av Göranson inte behandlade fallen av individuella avtal utanför börsen.
Beträffande dessa fall är till en början att konstatera, att i det äldre systemet besittningsövergången är avgörande för att köparen skall bli skyddad.
Det nya systemets grundtanke är, att anmälan till den dagliga journalen med därpå följande anteckning på aktiekontot skall ersätta besittningsövergången och ge förvärvaren skydd mot överlåtarens borgenärer.
Tyvärr har emellertid denna grundtanke inte kommit till tydligt uttryck, varken i lagtext eller i de till lagtexten fogade motivuttalandena.
Lagstiftaren har uppenbarligen föreställt sig, att systemets grundtanke skulle kunna utläsas ur kontolagen 6 kap. 2 §. Det heter här: ”Om en aktie har överlåtits och anmälan om förvärvet har registrerats, får aktien därefter inte tas i anspråk av överlåtarens borgenärer för andra rättigheter än sådana som var registrerade vid överlåtelsen.” Begrundar man denna text noga, finner man förvånande nog att där fattas en viktig sak, nämligen att aktien inte heller får tagas i anspråk av överlåtarens oprioriterade borgenärer.
Denna iakttagelse ger naturligtvis upphov till frågan: om inte registreringen skulle ge förvärvaren skydd mot överlåtarens oprioriterade borgenärer, när skulle då ett sådant skydd inträda?
Jag tillåter mig påstå, att det här föreligger ett klart redaktionsfel. Den enda med det nya systemet förenliga lösningen är att förvärvaren får skydd mot överlåtarens oprioriterade borgenärer genom att hans förvärv anmäles till den dagliga journalen och därefter registreras på aktiekontot. Det är detta som framför allt borde ha stått i kontolagen 6 kap. 2 §.
Jag utgår i fortsättningen från att det förhåller sig på detta sätt. En lagändring synes dock vara ofrånkomlig.
Det finns ytterligare ett frågetecken att sätta vid kontolagen 6 kap. 2 §. Skyddet för ”andra rättigheter” gäller endast om de var registrerade ”vid överlåtelsen”. Rättigheter som registreras senare, men innan överlåtelsen blivit registrerad, är alltså inte skyddade.
Det sagda kan belysas på följande sätt:
Dag 1: Den registrerade ägaren pantförskriver aktien.
Dag 2: Den registrerade ägaren överlåter aktien.
Dag 3: Pantförskrivningen registreras.
Dag 4: Aktien registreras på förvärvaren.
Dag 5: Överlåtaren går i konkurs.
Jag utgår, såsom ovan sagts, från att registreringen av förvärvet ger prioritet, trots att detta inte utsäges i kontolagen 6 kap. 2 §. Men lagtexten innebär nu, att pantförskrivningen, ehuru tillkommen före överlåtelsen, inte genom registreringen dag 3 blir gällande mot den nye ägaren, vars förvärv dock registreras först dag 4. Denna avvikelse från kontolagens huvudprincip säges i motiven (prop. sid. 110) vara en följd av regeln i 6 kap. 1 § att den som är antecknad på ett aktiekonto såsom ägare är behörig att förfoga över aktien. Detta synes mig vara ett dåligt argument, eftersom behörigheten att förfoga är en sak, och den sakrättsliga verkan av ett behörigt förfogande är en annan sak.
Vad än motiveringen kan vara, så måste man konstatera, att den som har panträtt i börsregistrerade aktier i dag inte kan räkna med att han har ett fullständigt godtrosskydd. Även när det gäller panträtt (och andra rättigheter) är sålunda en lagändring oundgängligen påkallad. Och ändå har belåning av börsregistrerade aktier i praktiken fortgått även efter det att kontolagen trätt i kraft. Så länge praktikens män och kvinnor tror att de såsom panthavare har godtrosskydd, så går det (nästan alltid) bra, även om tron är illa underbyggd.
Se om en lagändring i Tillägg i slutet av denna artikel.
Avtal genom fondkommissionär över börsen
Vi kan härefter övergå till de av Göranson behandlade fallen då en aktie överlåtes på börsen under medverkan av fondkommissionärer.
Såvitt gäller det äldre systemet är det en sedan länge i doktrinen mer eller mindre slentrianmässigt upprepad sats, att säljarens borgenärer mister sitt skydd redan i och med att säljarens kommissionär gjort ett avslut om försäljning av aktierna. Jag tillåter mig betvivla att denna sats är hållbar.
Den följande diskussionen har tillkommit i samarbete med docenten Bo Helander, som förklarat sig instämma i min slutsats.
Det tidigaste av mig kända uttalandet i denna fråga finns i Undén, Sakrätt, I, 1 uppl. 1927, sid. 191. Uttalandet lyder: ”Då emellertid för en tillämpning av lösöreköpsförordningen varken dennas bokstav eller syfte kan åberopas, bör sakrättsligt skydd tillkomma köparen redan med avtalet i avseende å gods i kommissionärens besittning.” (Med kommissionär avses här försäljningskommissionär.) Detta uttalande upprepas oförändrat ännu i den sista upplagan, den 10 av år 1976, sid. 124.
Något domstolsavgörande till stöd för uttalandet åberopas inte, varken i den första eller i den sista upplagan. Inte heller åberopas i den första upplagan något stöd i doktrinen.
När Undén hänvisar till att varken lösöreköpsförordningens bokstav eller syfte kan åberopas, vill han tydligen utsäga att något undantag från den bakomliggande avtalsprincipen inte är motiverat.
Man frågar sig då vad Undén kan ha menat med lösöreköpsförordningens ”bokstav eller syfte”.
Om man ser på den dåtida diskussionen rörande tolkningen av lösöreköpsförordningen finner man en benägenhet hos olika författare att läsa orden ”i säljarens vård kvarbliva” så bokstavligt, att därmed skulle avses endast de fall då egendomen kvarstannade i säljarens omedelbara besittning, medan däremot inte skulle avses de fall, då egendomen före köpet för säljarens räkning innehades av tredje man. I sistnämnda fall skulle alltså avtalsprincipen, såsom varande den bakomliggande huvudprincipen, gälla och köparen få skydd mot säljarens borgenärer redan genom avtalet. Så exempelvis Lundstedt, Om lösöreköp (1912), sid. 106. Så också Kôersner i en uppsats i TfR 1927 sid. 221. Jfr Karlgren, Säkerhetsöverlåtelse, sid. 212.
I en recension av Undén i SvJT 1928 sid. 329 ff. noterar emellertid Kôersner (sid. 344) att Undén beträffande egendom i tredje mans besittning kräver tradition i form av ett meddelande till denne om att överlåtelsen ägt rum (se Undén sid. 206). Undén synes alltså vara på väg ifrån den traditionella uppfattningen om innebörden av begreppet vård i lösöreköpsförordningen. Kôersner säger sig själv vara mycket tveksam om man, ”så länge lösöreköpsförordningen finnes, kan uppställa några krav utöver avtalet, då föremålet befinner sig utanför överlåtarens besittningsområde, men ej verkligen mottagits av medkontrahenten”. Ännu Bagge i prop. 1944:201 sid. 37 står på denna ståndpunkt. Först genom domen NJA 1949 sid. 164 kom den av Undén uttalade åsikten om behovet av meddelanden till trejde man till uttryck i rättspraxis.
När nu Undén i sin motivering för att avtalsprincipen skall tillämpas i det för oss aktuella specialfallet åberopar lösöreköpsförordningens ”bokstav” och ”syfte”, så motsäger han alltså sig själv såvitt angår förordningens bokstav – han hade ju redan i första upplagan av sitt arbete krävt tradition i form av ett meddelande till tredje man beträffande egendom i dennes besittning.
Vad lösöreköpsförordningens ”syfte” beträffar brukar det i den nu åberopade diskussionen talas om önskemålet att säljaren inte genom att framträda såsom besittare av den överlåtna egendomen skulle kunna ge sig sken av en kreditvärdighet, som han inte längre ägde. Och det låter sig väl sägas, att egendom som överlämnats till en försäljningskommissionär inte borde ge betraktaren något underlag för en bedömning av säljarens kreditvärdighet. I denna del kunde alltså en tillämpning av lösöreköpsförordningen i det föreliggande fallet framstå såsom omotiverad.
Sammanfattningsvis måste man nog konstatera, att Undéns uttalande i den nu aktuella frågan inte framstår såsom särskilt väl underbyggt. Kanske kan man våga den gissningen att motsägelsen mellan hans uttalanden beträffande lösöreköpsförordningens ”bokstav” beror på att Undén skrev sitt arbete just under den tid då det för traditionsprincipens genombrott avgörande rättsfallet (NJA 1925 sid. 130) just hade kommit och ännu ej helt trängt igenom.
I den andra och senare upplagor av Undéns arbete har tillkommit en hänvisning till Hult, Om kommissionärsavtalet (1936), sid. 204.
Något särskilt starkt stöd för Undéns åsikt kan emellertid knappast hämtas från Hult. Dennes uttalande är ett led i en intensiv polemik mot traditionsprincipen, vars tillämpning han i varje fall vill inskränka så mycket som möjligt. Hult säger sålunda, att stadgandet i kommissionslagen 53 § 2 st. utgör ett skäl mot antagandet att traditionsprincipen borde anses äga allmän giltighet i svensk rätt. Hans tanke är bl.a. den, att det vore orimligt om köparen vore skyddad mot försäljningskommissionärens borgenärer men icke mot den bakomliggande säljarens borgenärer. Enligt nutida synsätt är detta att ställa saken på huvudet.
Att märka är också, att Hults uttalanden gjordes innan skuldebrevslagen givit lagstöd åt traditionsprincipen, såvitt angår löpande skuldebrev. Hans uttalanden måste alltså läsas mot en annan bakgrund än den vi har i dag, och de måste alltså sägas ha ett begränsat värde när man undersöker vad som i dag må vara gällande rätt.
Den aktuella frågan har ytterligare berörts av Karlgren (Säkerhetsöverlåtelse sid. 217 f.), Hessler (Allmän sakrätt sid. 243), Walin (Separationsrätt sid. 31 f.), Rodhe (Sakrätt § 16 not 30), Håstad (Sakrätt, 4 uppl., sid. 191 ff., särskilt sid. 195, jfr SOU 1988:63 sid. 144), Flodhammar (SvJT 1986 sid. 29) och Sjöberg (SvJT 1986 sid. 385 ff.). De flesta av dessa författare har refererat Undéns uttalande som härskande uppfattning, ibland med instämmande; endast Flodhammar har anmält avvikande mening. Såsom stöd för den härskande uppfattningen har anförts att man, sedan försäljningskommissionären slutit köpeavtal, borde kunna betrakta honom som tredje man, som innehade godset för köparens räkning och som inte behövde denuntieras eftersom han ju såsom själv avtalsslutande var medveten om att försäljning ägt rum. En sådan förklaring innebär ju egentligen ett erkännande av traditionsprincipens tillämpning.
Endast Karlgren framför en varning – om det ansågs försvarligt att i detta fall uppgiva kravet på besittningsöverföring, skulle fråga uppkomma om att utsträcka en sådan eftergift till en del andra fall, där egendomen vid avtalstidpunkten innehades av säljarens representant – ”varmed konsekvenserna kunde bli rätt vittgående”.
Även Göranson har diskuterat det föreliggande problemet (sid. 359 ff.). Han kommer till samma slutsats som den uppfattning jag hittills betecknat såsom den härskande. Hans motivering synes emellertid vara oupplösligen förenad med hans grundläggande antaganden rörande sättet för aktiehantering vid börsförsäljning och jag finner mig därför här kunna avstå från att analysera hans motivering.
Jag är för min del – liksom även Helander – benägen att dela Karlgrens nyss återgivna skeptiska inställning.
Tvekan inför den traditionella uppfattningen
Jag vill till en början peka på att underlaget för Undéns i första upplagan av Sakrätt gjorda uttalande inte är särskilt bärkraftigt i dag – uttalandet kan knappast förklaras på annat sätt än att det är framsprunget ur en miljö, i vilken traditionsprincipen ännu inte framstod såsom fast accepterad. Och detta blir ännu tydligare då man tar del av Hults motivering för samma ståndpunkt. Det numera framförda argumentet att försäljningskommissionären kunde betraktas såsom en representant för köparen, vilken av naturliga skäl inte behövde denuntieras, är i varje fall ohistoriskt såvitt angår Undéns uttalande i första upplagan av Sakrätt och Hults före tillkomsten av skuldebrevslagen gjorda uttalande. Frågan om lösöreköpsförordningens uttryck ”vård” skall bokstavstolkas är också numera helt överspelad.
Jag tror framför allt att man numera bör fästa stor vikt vid den ståndpunkt som kom till uttryck i HDs dom NJA 1972 sid. 196. Pantförskrivna inteckningshandlingar hade av pantsättaren överlämnats till en person som ägde företräda såväl gäldenären som borgenären. ”Laga pantsättning” ansågs ej ha kommit till stånd. Detta rättsfall ger anledning till antagande, att man inte så lättsinnigt som Undén och hans efterföljare bör godtaga en försäljningskommissionär, som ju är säljarens uppdragstagare, såsom ombud för köparen och i denna egenskap innehavare av köpeobjektet för köparens räkning. Om detta är riktigt, får köparen skydd mot säljarens borgenärer först när köpeobjektet traderats till köparen själv eller någon som klart är ”på köparens sida”, t.ex. en av honom anlitad inköpskommissionär.
Ytterligare synes man böra beakta följande.
Det finns anledning att något närmare granska det nyss refererade argumentet att försäljningskommissionären, sedan ett köpeavtal slutits, borde kunna betraktas såsom en tredje man, som innehade köpeobjektet för köparens räkning, och därför inte behövde denuntieras eftersom han själv såsom avtalsslutande var medveten om att försäljning ägt rum. Det är nämligen en på skuldebrevslagens motiv stödd och i rättspraxis och doktrin allmänt accepterad uppfattning, att denuntiationen skall vara en av part avgiven viljeförklaring. Enbart den omständigheten att den, till vilken denuntiationen skall riktas, har kännedom om det faktum, som skulle framföras genom denuntiationen, räcker inte. Se Hessler, Allmän sakrätt, sid. 92, och Walin, Lagen om skuldebrev, sid. 199. Se vidare, med analys av rättspraxis och ett där upprätthållet krav på tydlighet hos denuntiationen, Håstad, Sakrätt, 4 uppl., sid. 202 ff.
Mot denna bakgrund förefaller det mig svårt att hävda, att kommissionärens kännedom – som i en diskussion vari jag deltog döptes till ”självdenuntiation” – skulle kunna utgöra ett tillräckligt sakrättsligt moment.
Om man nu mot varandra väger, å ena sidan den svaga underbyggnaden för Undéns tes, å andra sidan analogin från rättsfallet NJA 1972 sid. 196 och det erkända kravet på att en denuntiation skall vara en viljeförklaring, så saknas det såvitt jag kan förstå tillräckliga skäl att här frångå kravet på tradition i sedvanlig mening.
Nu skall betydelsen av det nyss nämnda rättsfallet inte överdrivas. Det är erkänt, t.ex. vid bankgarantier och oåterkalleliga remburser, att en uppdragstagare kan på anmodan av uppdragsgivaren göra en utfästelse till tredje man, som inte kan återkallas av uppdragsgivaren utan som definitivt binder uppdragstagaren i förhållande till tredje man. Denna princip bör, tillämpad på en överlåtelse av en aktie, varå brev utfärdats, innebära att om försäljningskommissionären på sin huvudmans anmodan avger en till köparen riktad förklaring att han innehar aktiebrevet för dennes räkning, så har köparen därmed vunnit skydd mot säljarens borgenärer.
Såvitt angår överlåtelse av aktie, varå brev utfärdats, vill jag alltså inte godtaga, att försäljningskommissionären vid avslutet automatiskt iklädes rollen av köparens ombud, men jag vill å andra sidan inte bestrida, att han genom uttrycklig förklaring kan övergå till denna roll.
Se Tillägg nedan.
Det nu sagda har emellertid ingen tillämpning på en aktieöverlåtelse inom ramen för det kontobaserade aktiesystemet. Här måste – om kontolagen tolkas på sätt jag ovan angivit – en anmälan till den dagliga journalen med därpå följande anteckning på aktiekonto vara nödvändig och tillräcklig för att köparen skall få skydd mot säljarens borgenärer, även i de fall då säljaren anlitat en kommissionär för försäljningen.
Tillägg
Till den ovan återgivna artikeln vill Knut Rodhe på grund av senare inträffade omständigheter göra följande tillägg:
1. Under rubriken ”5. Särskilt om aktieköparens skydd mot säljarens borgenärer” påpekas, att aktiekontolagen i 6 kap. 2 § innehöll ett redaktionsfel. Detta fel återkom i ett i prop. 1990/91:106 framlagt förslag till lag om penningmarknadskonton 7 kap. 3 §. Felet är numera rättat på initiativ av lagutskottet, se LU bet. 1990/91:33, särskilt sid. 7 och 35. Aktiekontolagen 6 kap. 2 § har sålunda numera följande lydelse (SFS 1991:205): ”Om en aktie har överlåtits och anmälan om förvärvet har registrerats, får aktien därefter inte tas i anspråk av överlåtarens borgenärer för andra rättigheter än sådana som var registrerade när överlåtelsen registrerades.” Motsvarande formulering finns nu också i lagen om penningmarknadskonton 7 kap. 3 § (SFS 1991:195).
2. Under samma rubrik behandlas vidare frågan om köparens skydd mot säljarens borgenärer, då aktie säljes under medverkan av en av säljaren anlitad fondkommissionär. Jag refererar den gängse uppfattningen att köparen av en aktie, varå aktiebrev utfärdats, får skydd mot säljarens borgenärer så snart kommissionären gjort ett avslut, under förutsättning att denne har brevet i sin besittning. Därefter tar jag avstånd från denna uppfattning och menar att köparen blir skyddad först då aktiebrevet överlämnats till någon som är ombud för köparen. Jag gör dock den reservationen, att köparen kan få borgenärsskydd även om aktiebrevet är kvar i försäljningskommissionärens besittning, om denne på sin huvudmans anmodan avgivit en till köparen riktad förklaring att han innehar aktiebrevet för dennes räkning.
Sedermera har Stefan Lindskog i en uppsats i Juridisk tidskrift 2 (1990/91) sid. 660 ff. analyserat det föreliggande problemet från kommissionsrättsliga utgångspunkter. Han har därvid påvisat, att försäljningskommissionären efter avslutet har en mot huvudmannens borgenärer skyddad rätt att fullfölja en med tredje man avtalad leverans och att tredje man har en rätt mot kommissionären att kräva en sådan leverans. Slutsatsen av detta blir, att köparen i realiteten får skydd mot säljarens borgenärer redan genom avslutet, även om aktiebrevet alltjämt finnes kvar hos försäljningskommissionären.
Jag finner Lindskogs argumentation övertygande, och jag anslutar mig därför, på Lindskogs skäl, till den tidigare gängse uppfattningen att köparen får skydd mot säljarens borgenärer redan i och med avslutet, även om aktiebrevet alltjämt finns kvar hos säljarens kommissionär. Jag kan göra det så mycket hellre som denna ståndpunkt väl kan förenas med min ovan nämnda reservation, att köparen kan få borgenärsskydd redan genom en till köparen riktad förklaring från kommissionären att han numera innehar aktiebrevet för dennes räkning, nämligen om man i avslutet intolkar en sådan förklaring.
Bo Helander har förklarat sig acceptera denna min förändrade ståndpunkt.
Professor emeritus Knut Rodhe var professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Stockholm 1944-70, i krediträtt från 1970. Han medverkade senast i Balans nr 2/90.