Det finns en risk att beslutsfattarna i näringslivet inte känner tillräckligt stöd från dagens ekonomer och revisorer. En tänkbar följd av detta vore att man skapar en ny yrkesgrupp i stället, skriver IREVs verkställande direktör.
Är ekonomiska kunskaper en god affär? Och är det verkligen så att man måste ha sådana kunskaper för att nå framgång och lönsamhet i affärslivet?
Eller är det som utbildningsinstituten påstår för att kunna tjäna pengar på en allmän rädsla för att halka efter i konkurrensen?
Frågorna är naturliga och väl värda att ställa, men jag vill bestämt hävda att goda ekonomiska kunskaper och god ekonomisk utbildning idag är ett viktigt konkurrensmedel och ett sätt att utveckla sitt företag och hela sin personal.
Traditionellt sett har goda ekonomiska kunskaper krävts av befattningshavare inom det ekonomiska ämnesområdet som ekonomer, revisorer och ekonomikonsulter.
Idag är behovet av ekonomiska kunskaper betydligt större inom nästan alla yrkesgrupper och på alla medarbetarnivåer. Medarbetare inom olika funktioner och på alla nivåer i företag eller förvaltningar förutsätts ha en större ekonomisk medvetenhet än tidigare. Framförallt ställs krav på goda ekonomiska kunskaper hos chefer och ledare med resultat- eller budgetansvar.
Faran är att styrelse och företagsledning känner att de inte får det stöd de behöver av ekonomerna och av revisorerna (i det senare fallet i deras konsultroll). I farans riktning ligger då att man slutar efterfråga dessa tjänster och inriktar sig på att skapa nya affärsekonomiska specialister med den efterfrågade kompetensen.
Samhällets och näringslivets syn på vilken typ av ekonomiska kunskaper och information som ekonomer, revisorer och ekonomikonsulter skall förmedla har också förändrats. De skall på olika sätt stödja organisationen så att den lyckas i sin verksamhet och i sina affärer. De skall se till att medarbetarna har rätt ekonomisk information i rätt tid. Medarbetarna skall också ges kunskaper så att de kan tolka informationen rätt. Att ge rätt information och att tolka den rätt är dock i första hand ett ansvarsområde för företagets eller förvaltningens ekonomer. Revisorer granskar om själva redovisningen och bokslutet är riktiga. Myndigheternas, aktieägarnas, kreditgivarnas och leverantörernas behov av ekonomisk information om företaget eller förvaltningen skall också tillfredsställas.
Det ekonomiska ämnesområdet fördjupas och anpassas också till olika funktioner inom ett företag eller en förvaltning. Man talar idag om produktions-, marknads-, inköps-, dator-, personal- och utbildningsekonomi.
Nya krav på kunskaper
Vilka nya krav och förväntningar ställer ledningen, styrelsen och företagets eller förvaltningens intressenter på ekonomer, revisorer och ekonomikonsulter? De skall bl.a. ha aktuell kunskap
– om bra och effektiv revisionsmetodik (revisorer),
– om nya beskattningsregler
– om nya redovisningsrekommendationer,
– om nya finansiella instrument och placeringsformer,
– om ekonomiska styrsystem som affärs- och verksamhetsstöd,
– om ADB och systemutveckling.
De skall också kunna kontrollera och utveckla bra och kostnadseffektiva system för hantering av ekonomiska data och information. Revisorer granskar den interna kontrollen i företaget och kan även ge goda råd hur den kan förbättras. Revisorn, ekonomen och ekonomikonsulten kan ge grundläggande rådgivning i ADB, men för utveckling av komplicerade ADB-system behövs ofta hjälp av specialister. De utvecklade systemen skall på bästa sätt stödja verksamheten eller företagets affärer.
Ledningens förlängda arm
Revisorer, ekonomer och ekonomikonsulter är duktiga på att sammanställa ekonomisk information, att göra ekonomiska utredningar och analyser. Numera förväntas ekonomerna också vara företagsledningens förlängda arm eller en aktiv medlem i företagets eller verksamhetens ledningsgrupp. Revisorn och ekonomikonsulten kan anlitas som rådgivare. Revisorer får dock inte delta i ledningen av affärsverksamheten och inte heller vara med och fatta beslut som rör företaget. Ekonomer och ekonomikonsulter skall med utgångspunkt från sina ekonomiska kunskaper medverka eller bidra till förverkligandet av organisationens långsiktiga mål och affärsidé. Revisorerna kontrollerar att styrelse och VD har följt bolagsordningen.
Ekonomer och ekonomikonsulter skall också på ett pedagogiskt sätt kunna överföra sina ekonomiska kunskaper till medarbetare på alla nivåer inom företaget eller förvaltningen. Revisorerna skall framför allt kunna förmedla sina ekonomiska kunskaper till företagsledningen i företaget.
Ekonomi för chefer...
Krav på goda ekonomiska kunskaper ställs numera även på andra än befattningshavare inom det ekonomiska ämnesområdet. Ansvaret för olika verksamheter och affärssegment delegeras och mer eller mindre självständiga resultatenheter bildas. Det handlar om att utveckla och frigöra mänskliga resurser och kunskaper beträffande ett affärsmässigt, marknads- och resultatorienterat sätt att arbeta på nästan alla ansvarsnivåer inom en koncern, ett företag eller en förvaltning. Det gäller att skapa intäkter och att tjäna pengar. Pengar så att företaget eller verksamheten kan överleva, så att det blir roligt att arbeta, så att man får råd att utvecklas.
Även om chefen/ledaren inte har ett resultatansvar finns ofta ett budgetansvar för avdelningen, funktionen eller projektet inom företaget eller förvaltningen.
Sammanfattningsvis: ett ekonomiskt ansvar i form av resultat-, budget- eller projektansvar kräver goda ekonomiska kunskaper.
...och för medarbetare
Förändrade eller ökade krav på ekonomiska kunskaper bland ekonomer, revisorer och ekonomikonsulter samt ledare och chefer ger också större krav och förväntningar på ekonomikunskaper på alla medarbetarnivåer i ett företag eller i en förvaltning. Förstår man vissa ekonomiska samband i en organisation ser man lättare sin egen delaktighet eller sitt eget bidrag till företagets eller förvaltningens totala ekonomi.
Har man kunskaper om ekonomiska metoder och begrepp så är det lättare att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av olika handlingsalternativ. Slutligen, för att kunna genomföra och förverkliga företagets eller förvaltningens strategier, affärsidé, kort- och långsiktiga mål måste man ha ekonomiskt medveten personal inom alla funktioner och på alla nivåer inom företaget eller förvaltningen.
Nya möjligheter för ekonomer
Den traditionella företagsekonomin har fördjupats och utvecklats till att bli alltmer funktionsinriktad och verksamhetsinriktad. När man idag talar om marknads-, produktions-, inköps-, data-, personal- och utbildningsekonomi skapar detta nya arbetsmöjligheter för både ekonomer och övriga funktionsspecialister.
Ekonomerna behöver utveckla sina funktions- och verksamhetsövergripande kunskaper.
Funktionsspecialister i övrigt har behov av att utveckla sina ekonomiska och företagsövergripande kunskaper.
Nödvändigt för företaget
Behovet av ekonomiska kunskaper och ekonomisk utbildning har aldrig varit så stort som idag.
För att understryka och vidareutveckla företagsekonomins affärsstödjande funktion införs ibland nya ekonomiska begrepp eller utbildning i t.ex. affärsekonomi.
Ekonomisk kunskap och ekonomisk utbildning är idag helt enkelt en förutsättning och en nödvändighet för att kunna realisera företagets eller verksamhetens strategier, affärsidé, kort- eller långsiktiga mål.
Detta ställer också helt eller delvis nya krav på utbildningsarrangörerna inom det ekonomiska ämnesområdet:
– höga krav på aktualitet i sin utbildning,
– en mer affärsorienterad syn på det ekonomiska ämnesområdet,
– kunna utveckla ekonomutbildning för nya målgrupper,
– hur kan vår ekonomiutbildning, förutom att ge nya ekonomiska kunskaper medverka till att förbättra företagets eller förvaltningens ekonomiska resultat och effektivitet?
– förbereda genom utbildning de ekonomiska befattningshavarna för nya roller som rådgivare, informatörer och utbildare i ekonomiska frågor,
– att utbilda i nya ekonomspecialiteter som t.ex. marknads-, personal- och utbildningsekonomi.
Ekonomisk kunskap och utbildning anpassad efter dessa nya krav medverkar till att öka konkurrenskraften och lönsamheten i näringslivet och offentlig förvaltning överhuvudtaget.
Peder Skarstedt är ny VD för IREV.