Institutet för revisorsutbildning har fått en ny VD och nu arbetar man på att skärpa verksamhetens profil. IREV ska synas bättre och har satt upp nya mål på både kort och lång sikt.

Det räcker inte med att hålla hög kvalitet, vi måste också kunna erbjuda rätt kvalitet.

Det säger Peder Skarstedt, som sedan ett halvår tillbaka är VD för IREV, ägt av Föreningen Auktoriserade Revisorer (75 procent) och Svenska Revisorsamfundet (25 procent).

IREV – Institutet för revisorsutbildning som det egentligen heter – är på väg att profileras om. 90-talet har redan inneburit dramatiskt förändrade betingelser för stora delar av vårt samhälle. Förändringarna i omvärlden sker snabbt.

Ett exempel: sannolikt leder EG-samarbetet till en harmonisering av revisorsbranschen och kårerna till EGs förutsättningar och villkor. Gemenskapens regelsystem utvecklas hela tiden och det kommer bl.a. att leda till ökade utbildningsbehov.

– För enskilda företag blir det allt viktigare att vara lyhörd för förändringar i omvärlden och att satsa på att utveckla företagets totala kompetens. Det är helt enkelt en god investering, menar Skarstedt.

(De tankarna utvecklar han vidare i en separat artikel i anslutning till denna intervju.)

Utveckling och förändring

Utveckling och förändring är alltså de nyckelord som Peder Skarstedt tidsenligt satt upp som ledstjärnor för sin organisation. Det är de grova penseldragen, men han och hans medarbetare har också utarbetat mer detaljerade planer för hur verksamheten ska utvecklas för att bättre möta marknadens behov.

– Vi satsar främst på att utveckla, fördjupa och i vissa fall förnya utbildningen inom redovisnings-, ekonomistyrnings- och skatteområdet. Dessutom ska vi i större utsträckning kunna erbjuda företagsinterna utbildningar där vi skräddarsyr kurser utifrån varje företags specifika behov.

Revisionsutbildningskompetens gör IREV unikt

Ägarna, revisorerna och deras assistenter, är naturligtvis både utgångspunkten och förutsättningen för verksamheten:

IREV vänder sig därför i första hand till revisorer och anställda på revisionsbyråer och det är just kompetensen på revisionsutbildningsområdet som gör utbildningsinstitutet unikt jämfört med andra.

– Vi har en bra bas att stå på och strävar efter att på sikt bli det kompletta utbildningsföretaget inom revisionsbranschen och dessutom det marknadsledande inom ämnesområdena revision och ekonomi.

För detta är ytterligare en sida av det nya offensiva IREV som med Peder Skarstedt vid rodret ska möta kunder och konkurrenter. Genom att aktivt vända sig till alla som arbetar med ekonomi breddar IREV sin kundkrets.

Det innebär att IREVs kursdeltagare kan vara både revisorer och ekonomer från näringslivet. De båda grupperna får ett intressant och utvecklande utbyte av erfarenheter och kunskap sinsemellan. Förståelsen för den andres arbete och kravsituationer ökar också.

Korsbefruktning

IREV hoppas att med denna korsbefruktning ytterligare öka utbytet för kursdeltagarna.

– I första hand är vi givetvis fortfarande inriktade på att tillgodose behovet av bas- och vidareutbildning för revisorerna och deras assistenter, men det vore oklokt att inte låta andra målgrupper ta till vara den kunskap som finns.

Övriga målgrupper kan preciseras så här:

1. Näringslivets och den offentliga förvaltningens ekonomer och skatteexperter.

2. Internrevisorer.

3. Revisionsbranschens administrativa personal och chefer.

Det handlar både om att i någon mån bredda och förändra ämnesinnehållet i IREVs kurser så att man fortfarande i första hand mot revisionsbranschen också kan erbjuda utbildning inom områden som personlig utveckling, konsultativ säljteknik, ledarutbildning och affärsutveckling. Även juridik- och språkutbildning finns med på listan, liksom utbildning för sekreterare och administratörer

Höstens kurskatalog har, liksom utbildningsföretaget, fått en något förändrad profil. Men Peder Skarstedt lovar att både IREV och katalogen ska utvecklas ytterligare inför 1992.

– Vi arbetar tillsammans för att värdera verksamheten och se över hur den kan utvecklas. Jag tycker att det är viktigt att det arbetet får ta tid. Det är ju ingen idé att ändra bara för ändringens skull, det ska leda framåt också.

Peder Skarstedt är noga med att föra fram sina 14 medarbetare och deras långa erfarenhet av just IREVs kunder och sätt att arbeta. Trots sin relativa ungdom – 35 år – har han ändå varit med så länge att han vet att förändringar måste vara noga genomtänkta och väl förankrade på alla håll i organisationen om de ska slå väl ut.

Bred erfarenhet av företagsledning

Sin syn på ledarskapet har Peder bland annat utvecklat på Svenska Managementgruppen, där han var anställd, som konsult och utbildare inom områdena företagsledning och ekonomi och som ”chef att hyra”, innan han kom till IREV. Dessförinnan har han arbetat som ekonomikonsult och i chefsbefattningar i företag inom bank- och finanssektorn. En gedigen bakgrund alltså. I botten har Peder en jägmästarutbildning men det tycker han inte hör hit.

– Nej, då är det viktigare för IREV att jag ofta haft med revisorer att göra i olika sammanhang. Jag har imponerats över att det är en så kompetent yrkeskår. Revisorer verkar generellt sett vara mer intresserade av att vidareutbilda sig än andra yrkesgrupper jag stött på.

Kvalitet viktigt nyckelord

Vissa ord och uttryck återkommer flera gånger när han talar om verksamheten. Det är nyckel- eller ledord för det framtida IREV. Ett av dessa är aktualitet, ett annat kvalitet.

– Vi måste vänja oss vid att se till flera olika sorters kvalitet. Vi skiljer till exempel på teknisk kvalitet – vad kunden får – och servicekvalitet – hur kunden får tjänsten.

Genom att noga dela upp, kvalitetsbegreppet blir det möjligt för Peder och hans medarbetare att målmedvetet och kontinuerligt se över kvaliteten i utbildningsverksamheten.

Han tycker också att det är viktigt att IREV gör mer för att synas. Konkurrensen mellan de utbildningsinstitut som vänder sig till näringslivet har hårdnat. Det gäller att hitta rätt kanal för marknadsföring och att synas i rätt sammanhang.

– Ett sätt att synas som vi vill ta vara på är att personligen besöka kunder och ägargrupper. Ett personligt bemötande är en viktigt del i all bra service.

Inga-Lill Grönlund är frilansjournalist. Hon medarbetade senast i Balans nr 6–7/91.