Den internationella harmoniseringen av redovisningsregler lämnar mycket övrigt att önska. Men till och med i USA går trenden mot att ta bort de mest komplexa reglerna. Här är ett axplock av ämnen som diskuterades vid Finforums seminarium om internationell harmonisering.
Auktor revisorerna Carl-Eric Bohlin och Olof Cederberg presenterade i ett seminarium vid Finforum goda skäl för en harmonisering av redovisningsreglerna.
– Harmoniseringen underlättar bl.a. investeringsbeslut och skapar jämförbara förutsättningar vid förvärv av företag, sade Carl-Eric Bohlin. Det blir också lättare för företagen att följa konkurrenternas agerande.
Minskade kostnader
Harmonisering av reglerna minskar också kostnaderna för företagen. Företag som går in på amerikansk börs måste t.ex. varje år sammanställa en särskild ”annual report” till Securities & Exchange Commission (SEC). Det är ett bastant och dyrt dokument. Företagen måste också följa lokala amerikanska regler. De tvingas framställa en hybrid av sin egen årsredovisning som anpassas till amerikanska förhållanden och förses med en amerikansk notapparat.
På ett stort antal marknader världen över gäller speciella, ofta komplicerade regler.
– För viktiga länder som Storbritannien och USA vore det särskilt önskvärt med en harmonisering så att primärdokument kan användas i större omfattning, sade Carl-Eric Bohlin.
Vid seminariet gick man också igenom EGs fjärde och sjunde direktiv. Det fjärde direktivet, som reglerar redovisning och revision i enskilda bolag, har t.ex. ett flertal olika modeller för balans- och resultaträkningar.
Det sjunde direktivet om koncernredovisning är inte infört i tre av EG-länderna. Och i de övriga är det inte obligatoriskt.
Kan säljas direkt
Carl-Eric Bohlin informerade om SECs nya Rule 144 a. Den handlar om s.k. private placements, d.v.s. försäljning till en privat investerare. Värdepapper som såldes den vägen måste tidigare behållas i minst två år innan de kunde säljas vidare till kvalificerade institutionella placerare. Eller också fick man notera dem publikt vilket krävde att den ovannämnda dyra årsrapporten till SEC skulle upprättas. Enligt den nya regeln kan papperen nu säljas vidare omedelbart.
– Man ser en trend som går ifrån de alltför komplexa regelverken, sade Carl-Eric Bohlin. Man måste göra det enklare för bolagen att investera i andra länder.
I USA vrider sig bolagen i vånda just nu. Det handlar om s.k. post employment benefits, d.v.s. åtaganden för sjukvård m.m. som amerikanska företag får göra för sina anställda. Dessa poster ska nu sättas in i redovisningen. Det handlar om belopp i storleksordningen 200–400 miljarder dollar. Man får ta det hela över 20 år – eller direkt. Det här kommer att gälla 1993 för amerikanska och 1995 för utländska åtaganden.
Inge Wennberg