Är det svårt att vara revisor i företag som konkurrerar med varandra? Balans har talat med auktor revisor Erik Rydström. Han är revisor i ett antal företag och organisationer i den grafiska branschen.
Att vara revisor i flera företag som konkurrerar med varandra – det är fullt tillåtet enligt FARs yrkesregler.
Med tanke på antalet företag och organisationer, som vill eller måste ha kvalificerade revisorer, är det också närapå en matematisk nödvändighet att sådana situationer uppstår. Det finns ju inte så många auktoriserade eller godkända revisorer i förhållande till antalet företag och organisationer.
Både faror och fördelar
Det innebär naturligtvis både faror och fördelar att vara revisor i konkurrerande företag.
Auktor revisor Erik Rydström på Enskilda Revisionsbyrån (SVEREV) i Stockholm är en av dem som har många uppdrag i konkurrerande företag.
I hans fall gäller det den grafiska branschen. Som mest har han haft uppdrag i ett tiotal tryckeriföretag. I dag är det något färre genom att några av uppdragen fördelats på andra medarbetare på byrån.
Dessutom anlitas han av ett stort antal av den grafiska branschens arbetsgivar- och andra intresseorganisationer. Här rör det sig om mer än ett tiotal uppdrag.
Risk på landet
– Det fungerar bra, säger Erik Rydström. I alla fall i Stockholm. Däremot kan jag tänka mig att klienter ser en risk med det här på mindre orter i landet.
Själv har han en enda gång stött på problemet att en person inte ville ha honom som revisor därför att han hade uppdrag i konkurrerande företag.
– Han var kanske inte riktigt införstådd med att vi har tystnadsplikt och att vi, enligt min uppfattning, är duktiga på att hantera sådana här situationer.
De eventuella problemen med att vara revisor i konkurrerande företag ligger knappast i den lagstadgade revisionen.
– Nej, det skulle i så fall vara i den konsultativa verksamheten, säger Erik Rydström.
Där gäller precis samma höga krav på god revisorssed som för den rena revisionen.
Måste se upp
– Det innebär naturligtvis att revisorn måste se upp noga. Om du kommer på en hemlig affärsidé hos någon klient kan du inte springa iväg med den till ett konkurrerande företag. Där tycker de naturligtvis under en tid att du är världens bästa revisor – ända tills de upptäcker varifrån affärsidén egentligen kommer.
– Men utifrån de seriöst arbetande revisorernas synpunkt kan detta inte vara något problem, betonar Erik Rydström. Att sedan en klient ifrågasätter om man verkligen kan vara revisor i flera konkurrerande företag – det är en annan sak.
Vad kan det bero på att klienter faktiskt gör det?
– I det här sammanhanget som i så många andra kring revisorsyrket vet folk ofta inte riktigt vilka spelregler som gäller. Vi är väldigt dåliga på att informera.
Erik Rydström tänker främst på informationen om tystnadsplikten som garanti för att revisorn inte går till klienternas konkurrenter med hemligheter.
Blir specialist
Det finns förstås en mycket positiv sida med att revisorn har många företag i samma bransch: han blir specialist.
– Det är så de allra flesta upplever det, säger Erik Rydström. I vårt fall med den grafiska industrin vet man att vi kan det här med tryckpressar och annan teknik. Vi känner också till branschens problem generellt sett.
Det är givetvis bra med kunskap om branschen, många klienter sätter värde på det och revisorn kan i sin rådgivning förmedla sina erfarenheter av branschen. Jag frågar honom om det någonstans går en gräns för vilka erfarenheter som får förmedlas.
– Självklart. Är det så att en klient inte tror att jag kan hantera problemställningen så ska jag inte ta uppdraget. På samma sätt ska jag avstå från uppdraget om jag själv känner att jag inte kan hantera situationen. Jobbet kan gå till någon annan här på byrån om man generellt sett fortfarande önskar kunskap, som i vårt fall, om den grafiska branschen, eller också till någon annan byrå.
Måste hålla tyst
– Anta att du i en rådgivningssituation själv presenterar en affärslösning som är mycket bra för ett företag i den grafiska branschen, säger jag. Lite senare ser du, som specialist på grafiska företag, att lösningen kan vara användbar i ett annat grafiskt företag. Vad gör du?
Han svarar att fallet teoretiskt är tänkbart men att han måste hålla inne med informationen.
Erik Rydström betonar vikten av att tala om för klienterna att man är revisor i flera företag som konkurrerar i samma bransch. Den informationen får inte komma in bakvägen i efterhand.
– Jag talar om för klienterna att vi har många grafiska företag som vi arbetar med säger Erik Rydström. Det kan, i ett inledningsskede, innebära att jag också ska tala om att jag måste ta speciella hänsyn som jag inte skulle behöva ta annars.
Ovanligt i storföretag
Erik Rydströms grafiska klienter är små och medelstora företag med en omsättning från 10–15 miljoner upp till 50–60 miljoner.
Jag undrar om det är vanligt att stora företag har revisorer som har uppdrag i konkurrerande företag.
– Ja, jättar i vissa branscher är nog inte så lyckliga över att ha samma revisor som konkurrenterna, säger Erik Rydström.
Man kan se på börsbolagen. Man kan räkna bort de fall där ägarförhållandena är sådana att det kan vara naturligt att ha samma revisor i två företag i samma bransch.
– Man kan också räkna bort de fall där auktoriserade revisorer sitter på uppdrag i ett par, tre banker eller försäkringsbolag, fortsätter han. Revisorsuppdraget kan då i en del fall bero på att revisorn är förordnad av bank- eller försäkringsinspektionen. Och det är inte riktigt samma sak som att vara vald revisor. Då återstår bara något enstaka fall av revisorsuppdrag i konkurrerande börsbolag. Den revisor som har flest börsbolag, 16 stycken, reviderar inga konkurrenter.
Känslor som styr
Den andra gruppen konkurrenter som i viss mån kan tänkas dra sig för att ha samma revisor är, enligt Erik Rydström företag på mindre orter.
– Det är en försiktighet som knappast iakttas för att den behövs. Revisorerna torde vara lika seriösa där som på större orter. Jag tror att det är rena känslor som styr om man inte vill ha samma revisor som konkurrenten.
Det förekommer faktiskt klienter som oavsett konkurrenssituation över huvud taget inte vill ha en revisor från orten. Erik Rydström har stött på fenomenet några gånger.
– De är rädda för att släppa in någon från orten, som känner till företag, familjeförhållanden och sådant.
– Kan det ligga en rationaliseringsvinst, som kommer klienten till godo, i detta att revisorn har många företag i samma bransch? frågar jag.
– Det är svårt att säga, svarar Erik Rydström. Det är ändå så mycket som måste göras på uppdragen. Det är extra mycket arbete med att sätta sig in i ett företag under de första åren på ett uppdrag. Det arbetet kan nog ta lite mer tid om man inte alls känner till branschen. Men även om man kan branschen tar det sin tid att lägga upp arbetsmetodiken, planera revisionen och genomföra den.
Inga disciplinfall
Det har aldrig förekommit något disciplinärende där någon auktoriserad revisor missbrukat sin ställning som revisor i konkurrerande företag.
Erik Rydström var en gång i tiden tillsammans med Ebbe Rybeck på Bohlins och Carl Henrik Witt på Öhrlings med om att skriva de första etiska reglerna för FAR.
Vi kom in på alla möjliga frågeställningar. Jag minns att vi även behandlade detta att vara revisor i konkurrerande företag. Men jag tror inte att någon av oss bedömde det som något stort problem. Men det är naturligtvis en fråga som man ändå måste vara observant på.
Inge Wennberg