Parallellt med modellutvecklingen påbörjades arbetet med en redovisningshandbok. Handbokens syfte är dels att säkerställa hög tillförlitlighet i registreringen av transaktionerna för varje enskild fond, dels att säkerställa tillämpningen av enhetliga redovisnings- och värderingsprinciper i de enskilda fondernas period- och årsbokslut.
Åtminstone två viktiga steg återstår i utvecklingsarbetet: för det första att göra vår kunskap tillgänglig på det operativa planet och för det andra att följa upp att signalerna gått fram som avsett.
Vår redovisningshandbok innehåller därför tre omfattande och betydelsefulla avsnitt som gäller konteringsinstruktioner, bokslutsinstruktioner och avstämningsinstruktioner.
Konteringsinstruktionerna är utformade i anslutning till autentiska transaktionsunderlag med fullständig kontering. Av instruktionerna framgår hur varje transaktionstyp skall konteras vid köp, försäljning, betalning och förfall samt hur värdeförändring skall konteras.
Förändringen i andelskapitalets storlek och sammansättning är ett annat transaktionsområde med hög komplexitet, som kräver detaljerade instruktioner. Detta gäller i synnerhet de utdelande fonderna. När det gäller instruktionerna för period- och årsboksluten är det uppdateringen av marknadsvärdet och den därmed sammanhängande orealiserade värdeförändringen som kräver särskild uppmärksamhet.
Första fasen i uppföljningsarbetet utformades som internutbildning av fondförvaltningens personal. När systemet fått möjlighet att i en ”full-skale-test” visa sina brister och förtjänster kan det vara lämpligt med en förnyad systemgenomgång där vunna erfarenheter tas till vara.
Med hänsyn till att kapitalförvaltning är en verksamhet som präglas av stor dynamik i flera avseenden är det slutligen nödvändigt att handboken ständigt blir föremål för översyn och uppdatering. Vi tänker här i första hand på den intensiva utvecklingen på finansmarknaderna – tekniskt och genom ”värdepapperisering”, vidare på värdepappershandelns internationalisering samt förändringar i regelverk och tillsyn.