Förmodligen har inget av de stora länderna en så bred representation i de internationella revisions- och redovisningsorganen som Norden. Men det gäller bara så länge Norden kan hålla samman. Så säger Hans Cordt-Hansen, sekreterare i världens äldsta internationella revisorsorganisation.

Frågan är om det finns någon stormakt som har lika tung och bred representation inom revisions- och redovisningsområdet som Norden, säger Hans Cordt-Hansen, sekreterare i Nordiska Revisorsförbundet (NRF). Men det gäller bara så länge vi lyckas hålla ihop i Norden.

– I dag har Norden ordförandeposten i vår världsorganisation IFAC, fortsätter Hans Cordt-Hansen. Dessutom sitter nordbor i styrelserna för både IFAC och det världsomfattande redovisningsorganet IASC. Vi har tunga namn i IFACs revisions- och etikkommittéer. Vi hade en av de elva platserna i Bishop-gruppen, som nyligen utredde det framtida förhållandet mellan IFAC och IASC. Vi är en av sju i Bon-gruppen, som ska föreslå nya stadgar för den europeiska revisorsfederationen FEE.

Till vardags är Hans Cordt-Hansen direktör i FARs norska systerförening NSRF. Sekreterarskapet i NRF roterar mellan de nordiska föreningarna tillsammans med ordförandeskapet. Egentligen skulle den isländska föreningen FLE ha tagit över båda posterna förra sommaren. Då blev nämligen Gunnar Sigurdsson från Island ordförande efter norskan Gerd Leira. Men eftersom FLE inte har så stora resurser (Island har knappt 200 auktoriserade revisorer) fortsätter Hans Cordt-Hansen som sekreterare även det här året.

Världens äldsta

NRF brukar betraktas som världens äldsta internationella revisorsorganisation. Den kom till 1931 under namnet Skandinaviska Revisorssekretariatet. I ingressen till stadgarna stod det dock att sekretariatet egentligen bara var en fortsättning av det samarbete som inleddes vid kongressen 1924 i Kristiania (det dåvarande namnet på Oslo).

De nordiska revisorsföreningarnas platser i internationella organ betraktas som nordiska, inte bara av föreningarna själva utan även av många i omvärlden.

Det här är de viktigaste nordiska posterna i dag.

NRFs ordförande

Gunnar Sigurdsson

Island

Fédération des Experts Comptables Européens (FEE) Coordination Committee

Öystein Fjeldberg

Norge

FEEs EG-kommitté, vice ordförande

Jens Roeder

Danmark

IFACs ordförande

Bertil Edlund

Sverige

IFACs Council

Olle Herolf

Sverige

IASCs Board

Erik Mamelund

Norge

IFACs revisionskommitté

Sune Almqvist

Finland

IFACs etikkommitté

Erling Seierup

Danmark

IFACs arbetsgrupp för informationsteknologi

Tommy Mårtensson

Sverige

IASCs arbetsgrupp för latenta skatter

Carl-Eric Bohlin

Sverige

De nuvarande stadgarna är från 1956. NRF är en mycket informell organisation, utan fast kansli. I stadgarna står det att alla dokument ska upprättas i fem exemplar, för att inget centralt arkiv ska behöva lämnas över när nästa land tar över.

NRFs medlemmar är de fem nordiska föreningarna för auktoriserade revisorer. Det enda obligatoriska förbundsorganet är ett årligt delegerademöte där tre delegater från varje land träffas. I regel är det ordföranden, vice ordföranden och generalsekreteraren. Numera hålls också ett par ordförandemöten och några sekreterarmöten varje år. NRF har ingen egen budget. Varje förening betalar sina kostnader, utom för delegerademötet, där man delar lika.

Enligt stadgarna har NRF till uppgift att ”främja utvecklingen av revisions- och räkenskapsväsendet i de nordiska länderna”.

I praktiken är det två uppgifter som kommit att dominera. Alla befattningar i internationella organisationer betraktas av NRF-föreningarna som nordiska. NRFs delegerademöte bestämmer för några år i taget hur posterna ska rotera mellan de fem föreningarna. Den turordningen accepteras av FEE, IFAC och IASC och –inte minst viktigt – av föreningarna själva. Om man kommit överens i NRF om vilket land som står i tur skulle inget annat nordiskt land drömma om att kandidera.

Den andra viktiga uppgiften är att föreningarna håller varandra informerade om vad som händer. Politiker och andra beslutsfattare i revisorsyrkets omgivning får idéer genom nordiskt samarbete. Ska revisorerna hålla jämna steg duger det inte att de ligger efter på informationsområdet.

Bl.a. skriver varje land en årlig rapport till delegerademötet, primärt avsedd för systerföreningarnas styrelser. Från 1989 redigeras rapporterna ihop till en nordisk artikel, som kan publiceras i föreningarnas tidskrifter. Det har ansetts att alla de auktoriserade revisorerna i Norden kan ha intresse av det som sägs i rapporterna.

Ser över strategin

Nu har NRF bestämt sig för att se över sin egen strategi. Vilka som är NRFs viktigaste uppgifter och vilka resurser som ska avsättas har diskuterats på ordförande- och sekreterarmöten de två senaste åren. Strategifrågan ska behandlas vid delegerademötet i Stykkishólmur i Island i sommar.

Björn Markland