FARs redovisningskommitté lever vidare trots att det nu finns ett Redovisningsråd. Redovisningskommittén har kvar många viktiga och växande uppgifter. Den är FARs expert- och remissorgan i redovisningsfrågor. Detta är inte minst av betydelse på det internationella området, där FAR har en helt annan förankring än både Redovisningsrådet och Bokföringsnämnden. Även om kommittén nu slutar ge ut rekommendationer i redovisningsfrågor, kan ett och annat uttalande i framtiden inte helt uteslutas.

Att det nya Redovisningsområdet kommer igång innebär inte att FARs redovisningskommitté läggs ner.

Kommittén har fortfarande en viktig roll att spela – inte minst som FARs remissorgan både nationellt och internationellt. Det kan också tänkas att kommittén i framtiden kommer att göra enstaka uttalanden i redovisningsfrågor.

– Ja, vi har visserligen sagt att vi från FARs sida avstår från rekommendationsgivning i och med att det nya Redovisningsrådet kommit till, säger kommitténs ordförande auktor revisor Olle Gunnarsson, Öhrlings Reveko. Men det utesluter inte helt att det finns frågor som vi kan finna anledning att gå ut med. Redovisningsrådet ska ju främst syssla med noterade företag.

Gränserna inte helt klara

– Därutöver finns ju Bokföringsnämnden, som i och för sig har ett övergripande ansvar för redovisningspraxis men som också arbetar mycket med problem av bokföringsteknisk karaktär. Gränserna är inte helt klara. Så det kan finnas uppgifter för oss också här. Det kan kanske finnas anledning för oss att uttala oss i någon enstaka redovisningsfråga för företag som inte är noterade.

I vinter har kommittén faktiskt redan uttalat sig i frågan om redovisning av latent skatteskuld, främst i samband med koncernredovisningar på grund av att skattesatserna sjunker. Men att det uttalandet gjordes berodde enbart på att Redovisningsrådet inte hade kommit igång. I framtiden kommer FARs redovisningskommitté inte att uttala sig på motsvarande sätt. Olle Gunnarsson betonar att man absolut inte vill komma i någon dålig relation till Bokföringsnämnden eller Redovisningsrådet genom att ge sig in på frågor som de vill hantera.

– Framtiden får utvisa i vad mån FARs redovisningskommitté gör uttalanden i redovisningsfrågor, säger han. Utrymmet är rimligtvis mycket litet. Kanske kan vi göra uttalanden föranledda av specifika situationer.

FARs expertorgan

Men en redovisningskommitté behövs i alla händelser.

– FAR måste ha ett expertorgan på redovisningsområdet som aktivt kan arbeta för att förändra redovisningspraxis i lämplig riktning, säger Olle Gunnarsson.

Kommittén kan utöva aktiv påverkan bl.a. genom remissyttranden både i svenska och internationella sammanhang.

På världsbasis arbetar IASC (International Accounting Standards Committee) med redovisningsrekommendationer. Dessa föregås alltid av att s.k. Exposure Drafts (ED) skickas ut till respektive länders revisorsinstitut för yttranden. I dessa internationella sammanhang är varken Redovisningsrådet eller Bokföringsnämnden inkopplade. Här spelar redovisningskommittén alltså en mycket viktig roll.

– I Sverige föreställer vi oss också att FARs redovisningskommitté kommer att utgöra ett tungt remissorgan för Redovisningsrådet, säger Olle Gunnarsson.

Men FAR har ju egna representanter i Redovisningsrådet – blir det inte en onödig omgång att också höra FARs redovisningskommitté?

– Nej. FARs representanter sitter i rådet främst som experter. De får lägga sina förslag och sedan bör FARs organ få yttra sig.

Olle Gunnarsson skulle också gärna se att redovisningskommittén får tillfälle att yttra sig över förslag från Bokföringsnämnden.

Redovisningskommittén kan tänka sig att aktivt göra framställningar om frågor som bör tas upp i såväl Redovisningsrådet som Bokföringsnämnden.

– Det finns ett stort antal FAR-ledamöter med starkt intresse för redovisningsfrågor. De stöter på olika redovisningsproblem i sitt fältarbete. De ska kunna vända sig till oss och vi ska kunna fungera som en ”sluss” till de organ som utfärdar rekommendationer.

Det nya Redovisningsrådet har tre huvudmän:

Staten genom Bokföringsnämnden, revisorerna genom FAR och industrin genom Industriförbundet. Rådets verksamhet ska i princip ersätta det redovisningsnormgivande arbete som tidigare bedrivits av FAR, Näringslivets börskommitté (NBK) och Bokföringsnämnden var för sig.

Internationell utveckling

Kommitténs arbete i internationella frågor ser Olle Gunnarsson som mycket viktigt.

– Den internationella utvecklingen på redovisningsområdet är av mycket stor betydelse för utvecklingen i Sverige, säger Olle Gunnarsson. Redovisningskommittén har en viktig funktion som FARs förlängda arm till de internationella organisationerna på redovisningsområdet.

Olle Gunnarsson anser att medvetenheten om internationell redovisningspraxis har ökat mycket kraftigt under de senaste två åren. Man kan inte i längden sitta och utveckla en redovisningspraxis som är lokalt skandinavisk eller lokalt svensk.

– Det krävs en internationell anpassning och en stark sådan, säger Olle Gunnarsson. Det är en linje som drivs ganska hårt i FARs styrelse, och i redovisningskommittén är vi starkt engagerade för en ökad internationalisering.

Pånyttfödelse

Som ett led i internationaliseringssträvandena kan man också se den omdaning som FARs internationella kommitté genomgår. Denna har tidigare bestått av de senast avgångna FAR-ordförandena och haft begränsade arbetsuppgifter.

Men nu är tanken att den internationella kommittén ska utföra ett pådrivande arbete i yrkesfrågor. Kommittén organiseras om och ska bestå av representanter som FAR har i internationella organ, t.ex. auktor revisor Bertil Edlund, som nu i maj blir ordförande i revisorernas världsorganisation IFAC (International Federation of Accountants) tillsammans med ordförandena i FARs viktigare kommittéer.

– Vi ser det som en stor uppgift för FAR att fånga upp internationella strömningar och vara duktig på redovisning enligt internationell praxis sådan den dokumenteras i IASCs rekommendationer, säger Olle Gunnarsson.

Kommittén utökas?

Och nu får redovisningskommittén, genom Redovisningsrådets tillkomst, mer tid över för det internationella arbetet?

– Ja, det är viktigt. Viktigt är också att nu består kommittén av personer som är mycket duktiga på internationell redovisning, säger Olle Gunnarsson.

Blygsamt undantar han sig själv från den beskrivningen. De andra är Carl-Eric Bohlin, Price Waterhouse, Olof Cederberg, Hagström & Olsson, Peter Markborn, Peters & Co, och Åke Näsman, Bohlins.

Planer finns på att ta in ytterligare någon medlem i kommittén.

– Vi är fem personer från stora byråer. Det är bra på sitt sätt. Men vi borde kanske också ha med någon med mer markerad erfarenhet av mindre och medelstora företag. Om det blir så att kommittén gör uttalanden är sannolikheten ganska stor att det kan gälla just sådana företag.

Många frågor

FARs redovisningskommitté behövs i framtiden också för att svara på de många skriftliga frågor som ställs både utifrån, exempelvis av advokater, och internt av FAR-ledamöter.

En del av dessa frågor torde i framtiden komma att skickas vidare till Redovisningsrådet. Men det blir säkert många kvar.

– Det kommer ofta också spontana frågor per telefon från olika FAR-ledamöter, säger Olle Gunnarsson. Jag blev nästan tagen på sängen när jag blev ordförande i kommittén och fick uppleva detta. Men det är roligt med frågor. Det tråkiga är att vi inte alltid har kapacitet att ge snabba svar. Frågandet är naturligtvis mest intensivt när revisorerna har mycket att göra.

Och ledamöterna i redovisningskommittén drabbas ju också ute på sina egna arbetsplatser av säsongvariationerna i branschen.

Vad gäller?

Hur ser kommittén på FARs gamla redovisningsrekommendationer?

– Vår inställning är att de i princip fortsätter att gälla tills Redovisningsrådet säger något annat, säger Olle Gunnarsson. Det gäller särskilt FARs redovisningsrekommendation nr 1 om årsredovisningens innehåll och utseende. Det är en stor rekommendation och det händer hela tiden saker kring den. Den behöver underhållas. Det underhållsansvaret har vi lovat att ta på oss tills Redovisningsrådet tar hand om saken. Vi har en stafettpinne att lämna över. Vi får inte tappa den.

Inge Wennberg