Revisorn kan dömas till två typer av disciplinstraff av Kommerskollegium. Han kan bli varnad eller förlora sin auktorisation/sitt godkännande. Dessutom kan kollegiet uttala kritik av varierande grad.
Ett tillsynsärende, d.v.s. en granskning av en revisors yrkesutövning eller hans agerande i annat sammanhang, kan i princip aktualiseras på vilket sätt som helst. Vem som helst kan alltså anmäla en revisor.
Men kollegiet kan också på eget initiativ granska en revisor. Inte sällan görs detta med anledning av t.ex. tidningsuppgifter. Kollegiets bedömning av vilka frågor som skall prövas sker i princip ”ex officio”, d.v.s. det är kollegiet som avgör vilka undersökningar som skall göras och vilka frågor som skall lyftas fram.
Detta kan ibland innebära att frågor som en anmälare uppmärksammat får en underordnad betydelse i kollegiets utredning, under det att kollegiet istället koncentrerar sig på frågor som uppmärksammas under utredningens gång och som inte aktualiserats av anmälaren.
Anmälan är vanligast
Om vi utgår från det fallet som är vanligast, nämligen att det rör sig om en anmälan, sker handläggningen fram t.o.m. beslutet i huvudsak på följande sätt (beroende på ärendets omfattning och karaktär är emellertid variationerna stora).
Ärendet överlämnas till någon av handläggarna på den sektion – revisorssektionen – som ansvarar för handläggningen av tillsynsärenden.
Revisorn föreläggs att inom viss tid inkomma med ett yttrande till kollegiet sedan handläggaren skaffat sig en bild av ärendet. Revisorn får då del av allt material som inkommit till kollegiet.
När handläggaren, d.v.s. kollegiet, bedömer att utredningen är fullständig, utarbetas ett förslag till beslut. I mindre omfattande och komplicerade ärenden fattar sedan kommerserådet beslut i ärendet.
Nämnden ger råd
I flera ärenden dras emellertid ärendet i den till kollegiet knutna rådgivande nämnden för revisorsfrågor.
Vanligtvis sker detta genom att ett utkast till beslut presenteras nämnden. Som framgår av namnet på nämnden är den endast rådgivande och inte beslutande.
Nämnden består av företrädare för FAR, SRS, Bokföringsnämnden, börsen, handelskammarväsendet, ackordscentralerna, skatteförvaltningen och LO. Ordförande är kollegiets generaldirektör. Den enskilde revisorn hörs ytterst sällan av nämnden.
Beslutet fattas i kollegiets namn av kommerserådet eller i vissa fall av generaldirektören. De tjänstemän hos kollegiet som medverkat i utredningen finns emellertid alltid naningivna i beslutsmeningen.
Upphäva auktorisationen
Kollegiet kan i beslut vidta två olika disciplinära åtgärder mot revisorn. Han kan meddelas varning eller få sin auktorisation eller godkännande som revisor upphävd. Kollegiets beslut kan sedan överklagas till kammarrätten och därefter, om prövningstillstånd meddelas, även prövas av regeringsrätten.
Möjligheten att överklaga tillkommer emellertid endast den berörda revisorn.
[Artikeln förkortad något jämfört med originalet.]
Fakta
Kommerskollegium har statsmakternas uppdrag att för samhällets räkning auktorisera och godkänna revisorer (revisionsbolag), utfärda föreskrifter på revisorsområdet och slutligen utöva tillsynen över dessa revisorer.