Trots att det inte finns några som helst krav på det, redovisar de flesta företag sina valutalån öppet.

Företagens intressenter har då möjlighet att göra en bedömning av hur stora extrarisker som ligger i företaget.

Före 1/1 1990:

Korta

Långa

−  25

+ 100 = −  25 i RR

+ 100

−  25 = − 25 i RR

Efter 1/1 1990:

Korta

Långa

−  25

+ 100 = + 75 i RR,

före boksl.disp. och skatt. Avsättn t. valutakursreserv + 75,0 i RR

+ 100

− 25 = + 75 i RR

Ingen avsättn. till valutakursreserv

Före första januari 1990 följde man FARs rekommendationer om fordringar och skulder i utländsk valuta. Nu har Bokföringsnämnden kommit med en rekommendation angående värderingar av fordringar och skulder i utländsk valuta.

Värderingsprincipen som nu gäller på samtliga fordringar och skulder i utländsk valuta är att dessa värderas till balansdagens växelkurs. Skillnaden mellan anskaffningsvärde och balansdagens värde skall resultatföras. Man gör sedan skillnad på korta och långa tillgångar/skulder.

Avsätts till reserv

Orealiserade kursvinster på både kort- och långfristiga tillgångar och skulder skall intäktsföras. Däremot skall den eventuella kursvinsten som är att hänföra till de långfristiga tillgångarna/skulderna sedan avsättas till en valutakursreserv.

Avsättningen skall göras först sedan hänsyn tagits till andra kortfristiga och långfristiga poster i samma valuta. För att illustrera skillnaderna mellan redovisningssätten har vi gjort tabellen till vänster.

Avsättningen till en valutakursreserv skall redovisas som bokslutsdisposition i resultaträkningen och som obeskattad reserv i balansräkningen. Till skillnad från flertalet andra poster under rubriken obeskattade reserver är valutakursreserven att betrakta som en företagsekonomiskt erforderlig reserv.

Kursförluster skall liksom tidigare kostnadsföras, oavsett om de är realiserade eller inte.

– Det är besvärande att företagen nu får skatta för korta orealiserade kursvinster, säger Olle Gunnarsson som tillägger att FAR har reserverat sig mot Bokföringsnämndens rekommendation.

Bra förändring

De nya värderingsreglerna av skulder och fordringar i utländsk valuta är en bra förändring. Att använda balansdagens kurs för både skulder och fordringar bör ge en mer rättvisande bild av företagets ställning än tidigare. Däremot kan Bokföringsnämndens rekommendation vad det gäller att intäktsföra orealiserade korta kursvinster ifrågasättas.

Samtliga orealiserade kursvinster/förluster borde först intäkts/kostnadsföras och därefter avsättas till en valutakursreserv. Detta för att inga orealiserade kursvinster/förluster skall påverka företagets årsresultat, men ändock synas i resultaträkningen.