Stoppa gubbväldet! Sten Erik Feinstein, känd revisorsprofil, medverkade på 60-talet till regeln om att man vid fyllda 70 år inte får sitta i FARs nämnd eller styrelse. Nu är han 69. Jodå, han lämnar nämnden. Samma gräns gäller för hemvärnsofficerare, vilket han är. Men i hemvärnet är det så roligt – så där får de nog sparka ut honom. Denne krigsman äger för övrigt 2.600 tennsoldater. Och boxning är hans favoritsport – även om ödet (en kvinna) ville att han aldrig skulle gå någon match.
Sten Erik Feinstein började ta egna revisionsuppdrag redan 1945. Tre år senare blev han auktoriserad och startade genast egen byrå – och gjorde allting själv ensam hemma i mammas lägenhet på Kungsholmstorg.
– Det var idylliskt men mycket jobbigt, berättar han.
Redan efter tre månader var han tvungen att anställa en assistent.
Sedan dess har firmans personal fördubblats ungefär vart femte år och företaget har fått flytta många gånger. Den här intervjun görs högst upp i ett av höghusen vid Sveavägen med fantastisk utsikt över Stockholm. Men när detta läses har huvudkontoret flyttat till lägre belägna men större lokaler i World Trade Center vid Vasagatan. På byrån arbetar i dag 78 personer i Stockholm och Sollentuna.
Hoppade av yrket
Revisionsarbetet på den gamla tiden bestod naturligtvis mycket av siffergranskning.
Men skatterådgivning var också en viktig del av verksamheten. Konsultarbetet gav många nya klienter.
– Men då var skattelagarna inte så komplicerade, säger Sten Erik Feinstein. Det gick lättare att hänga med i allt trots att vi då hade bl.a. olika skattelagar som gick i krigskonjunkturskatternas spår.
Det var också den tid då varulager och inventarier kunde skrivas ned till en krona, vilket ju förenklade en del.
Sten Erik Feinstein hoppade faktiskt av revisorsyrket under en period. Under tre år i början på 50-talet var han biträdande direktör hos det internationella handelshuset Hollanderbolagen, på den tiden störst i världen i hudbranschen.
– Detta gav mig bra utbildning i praktisk affärsverksamhet, säger Sten Erik Feinstein. Jag fick se saker och ting från andra sidan.
Internationellt styrelsearbete
Sedan 1973 samarbetar hans byrå med den internationella organisationen BDO Binder, där Sten Erik Feinstein är med i styrelsen för världsorganisationen. BDO med 15.000 anställda världen över är störst efter the Big Seven.
– Det arbetet sysselsätter mig mycket och medför många resor, säger Sten Erik Feinstein.
Plats för styrelsesammanträdena är ”någonstans i världen”, så han får se många platser och träffa mycket folk.
Trots sina 69 år har Sten Erik Feinstein inga planer på att dra sig tillbaka. Viss nedtrappning har han dock gjort. En del uppdrag har lämnats över till yngre medarbetare.
Ibland försöker han ta ledigt en måndag eller fredag. Långa semestrar unnar han sig. Och att kuska runt i världen tar ju sin tid. Men annars är han väldigt mycket på kontoret.
Han minns när han för länge sedan var med om att driva igenom att ingen som var över 70 år fick sitta i FARs nämnd eller styrelse.
– Tidigare rådde kanske ibland visst gubbvälde där, säger Sten Erik Feinstein. Nu sitter jag själv i den här situationen. Regeln gäller fortfarande och jag får gå från FARs nämnd och Balans redaktionskommitté.
Han känner mycket varmt för Balans, som han var med om att starta.
Fick mycket stryk
Men han har också andra intressen som också behöver sin tid, t.ex. boxning. I tidningen Boxning skriver han boxningshistoriska artiklar i praktiskt taget varje nummer.
1933 var Sten Erik Feinstein 13 år och bodde i Borås.
– Nazismen frodades. Bland skolpojkar var det något mycket intressant. Jag fick väldigt mycket stryk. Det var då jag lärde mig boxas och sedan var det jag som slog nazister.
När han kom till Stockholm 1938 gick han med i Stockholms studenters boxningssektion.
Han tränade men gick dock aldrig någon riktig, officiell match.
En gång var han faktiskt uttagen till Stockholms lag mot Uppsala i mellanvikt.
Matchen skulle emellertid gå dagen före Valborgsmässoafton och en dåvarande fästmö sa till honom att han absolut inte fick ställa upp.
Så fick det bli.
Den som boxades i Sten Erik Feinsteins ställe var i och för sig ingen vacker syn på Valborgsmässoafton.
– Han såg ganska illa tilltygad ut. Det kan man ju bli litet grann. Men lite svullnader här och där är inga farliga saker.
Sten Erik Feinstein har träffat många av de stora boxarna. Han är fotograferad tillsammans med Jack Dempsey på dennes restaurang i New York.
Han såg nästan alla Ingemar Johanssons matcher men har inte träffat honom så mycket.
– Däremot har jag haft mycket att göra med Floyd Patterson och vi är mycket goda vänner efter hans olika besök här i Sverige, säger Sten Erik Feinstein. Det är en mycket sympatisk kille som håller sig i fin form än i dag.
Själv har Sten Erik Feinstein för länge sedan lagt handskarna på hyllan men han gymnastiserar flitigt för att hålla sig i form.
Samlar tennsoldater
Sten Erik Feinstein är ordförande i tennsoldatklubben Carolinen och skriver i en tidning med samma namn.
Det intresset började litet lätt på 50-talet när han var i Paris.
Han köpte då, mest som prydnad, ett antal vackra tennfigurer. De föreställde huvudsakligen franska kungar och kostade tio kronor styck. De är i dag mycket värdefulla.
Sedan hände inte så mycket mer förrän i London 1970 när en stor församling av svenska auktoriserade revisorer reste dit för att konferensa om den nya moderna revisionen.
– Då fick jag tag i mycket vackra tennsoldater, berättar Sten Erik Feinstein.
I dag har han en samling på cirka 2.600 gubbar uppställda hemma i monterskåp och på hyllor. Samlingen växer hela tiden.
– De som samlar tennsoldater i dag är en ganska liten krets, säger Sten Erik Feinstein. Till sinnet påminner vi väl om frimärkssamlare. Men ofta finns det en militär anknytning.
Själv är han officer och plutonchef i Nacka hemvärn.
– Så jag sysslar själv med praktisk krigföring fastän jag är ganska gammal. Och jag är väldigt road av det.
Har de någon åldersgräns i hemvärnet?
– Jag åker nog ut som officer när jag blir 70, säger Sten Erik Feinstein. Men då får de verkligen sparka ut mig. Sedan får jag vara med som veteran.
Avslöjade hemligheter?
Nu tycker han att vi ska prata om revision. Då gör vi det. Sten Erik Feinstein har bl.a. intresserat sig mycket för företag med likviditetsöverskott:
– Det har ju visat sig att folk har gjort avkastningsvärdeberäkningar på sådana företag och bara tittat på resultatet. Sedan finns det en massa pengar ”på köpet” som de här företagen inte behöver ha för den löpande rörelsen. Ofta kan man då köpa ett företag mycket billigt.
När Sten Erik Feinstein skrev en artikel i Balans om detta blev han kritiserad av företagare som arbetar med sådant här. De menade att han förstörde vissa affärsmöjligheter.
– Jag vill inte säga att jag avslöjade några hemligheter. Men har man en stor fastighet som man inte behöver ger den ju inget uttryck i resultatet för företaget. Den ger kanske låg avkastning – men är värd en massa pengar. Man bör ta hänsyn till detta när företag värderas. Titta inte bara på avkastningsvärdet utan gör kombinerad avkastnings- och substansvärdeberäkning. Det är min tanke. Man bör göra en avkastningsvärdeberäkning med tillägg för likviditetsöverskottet.
Sten Erik Feinstein har också skrivit om pågående arbeten som är kalkylerade med förlust, vilket inte är ovanligt i t.ex. bygg- och tryckeribranscherna:
– Jag tycker att man ska ta hänsyn till förlusten redan när man värderar det pågående arbetet, om det finns en förlustkalkyl. Redan när man tagit jobbet så är det en förlust. Det är rätt meningslöst att ta den smällen påföljande år.
Omväxlande yrke
Sten Erik Feinstein ångrar inte att han blev revisor:
– Det är ett trivsamt och omväxlande yrke där man träffar väldigt mycket folk. Har man varit med så länge som jag känner man ju nästan alla personer som man läser om i tidningarna. Man har träffat dem.
– Som revisor sitter jag inte heller på ett enda kontor utan på många. Det är ett fritt yrke. Nu när jag blivit lite äldre tycker jag ännu mer att det är fritt. Men det beror kanske på att de långa arbetsdagarna blivit något färre. Förut var jag ju aldrig ledig. I och med att vi blivit större kan jag organisera och delegera på ett annat sätt.
Är det bra vara stor?
– Nej, idealet för mig hade varit: jag och en sekreterare. Men det går inte i vårt jobb. Så kan en advokat ha det. Men inte vi. Vi måste ha mycket folk för den löpande granskningen m.m. Man bör ha en viss storlek.
Hur stor då?
– Tja, som vi. Vi kan hålla oss med egna skatte- och dataavdelningar. Däremot ger vi oss inte ut på konsultjobb med marketing och sådant som vi inte begriper. De mycket stora kan vara konsulter på vad som helst. Det har jag inget intresse av.
Sten Erik Feinstein noterar dock att om man är mycket stor får man många börsnoterade företag. BDO-gruppen, som täcker hela landet från Malmö till Sundsvall, har några stycken men arbetar främst med mindre och medelstora företag.
– Visst klarar vi de stora men byråer i vår storleksklass är nog väldigt bra för dem som är lite mindre. Ett medelstort företag är ju stort för oss. Det betyder att vi kan sköta det väl.
– Det kan finnas mycket bra folk på de riktigt stora byråerna, säger Sten Erik Feinstein. Men där kan också finnas ett och annat ”blåbär”. Det märks inte i mängden. Men här syns det genast och blåbäret stannar inte länge. Vi har dock inte haft många.
Sten Erik Feinstein anser också att för att bli en bra revisor bör man besitta en viss fysisk spänst.
– Yrket är krävande och fordrar en bra fysik, säger Sten Erik Feinstein.
På den tiden han själv hade hand om personalrekryteringen anställdes ingen som inte hade minst AB i gymnastik (och f.ö. också matematik) och absolut inga rökare.
– På det viset fick vi fram en frisk personal med mycket liten sjukfrånvaro, säger Sten Erik Feinstein.
Hans byrå vann också fotbollsserien för revisorer några år trots att man inte hörde till de största byråerna.
Inge Wennberg