Flera revisorer som Balans talat med tror att företagen avvaktar utvecklingen när det gäller att låta granska delårsrapporterna. Företagen vill veta: Är detta verkligen nödvändigt? Är det praktiskt genomförbart? Hur mycket tid och pengar ska det få kosta? Vad säger marknaden? En revisor undrar om inte vissa av hans kolleger har lite väl många börsbolag för att klara granskningen.
Auktor revisor Anders Scherman hos Hagström & Olsson i Malmö är ledamot av FARs revisionskommitté. Han var den person i kommittén som arbetade allra mest med FARs utkast till rekommendation om översiktlig granskning av delårsrapporter.
Han har själv råkat ut för att några av ”hans” företag valt att inte låta göra någon särskild granskning.
De valen gjordes efter ”artigt hörande” från företagens sida. De kände ju till Anders Schermans engagemang med utkastet till rekommendation.
Naturligtvis kunde revisorn inte ge företagen några anvisningar härvidlag. Han kunde inte tala i egen sak.
Avvaktande hållning
– Företagen har dock inte sagt nej för all framtid, säger Anders Scherman. Några har många utlandsdöttrar, vilket kan vara ett problem. Men de förefaller ha intagit en avvaktande hållning, inte en negativ.
I de här fallen verkar inte det korta tidsperspektivet för en översiktlig granskning och inte heller kostnaderna ha varit avgörande:
– Nej, företagen tycks fråga sig: Är det här verkligen nödvändigt? säger Anders Scherman som dock betonar att han har svårt att ha någon riktigt bestämd uppfattning om hur det ligger till.
Anders Scherman är medveten om att tiden för granskningen är en knepig fråga. Men han tror att problemen kan lösas genom att man omfördelar åtgärder över året.
– Det är en fråga om att ställa om tidtabellen för vad som ska göras, säger Anders Scherman. Jag tror att det handlar om att tidigarelägga vissa granskningsåtgärder. Någon dramatisk utökning av tiden är det inte fråga om.
2–3 dagars arbetsinsats
Anders Scherman har talat med amerikaner som gör ”reviews”, som är något av förebilden för översiktlig granskning:
– De räknar med 2–3 dagars arbetsinsats på varje företagsenhet som är så stor att man måste ta med den.
Flera grupper av personer kan arbeta parallellt så att granskningen inte behöver dra ut på tiden. Då krävs dock kvalificerat folk och god planering.
– Men det kan vi erbjuda, säger Anders Scherman. Jag upplever det inte som något resursproblem för revisorerna. Men det behövs framförhållning.
Framförhållningen anges klart i FARs utkast till rekommendation. Fyra månader i förväg bör revisorn ha uppdraget att göra en översiktlig granskning.
– Min prognos är att nästa år är det fler som vant sig vid tanken på översiktlig granskning av delårsrapporterna och kan acceptera den, säger Anders Scherman. Jag tror att det är många som vill ha lite ökad press på delårsboksluten och få upp kvaliteten på dessa ytterligare.
Både tidspress och kostnader
Auktor revisor Bo Ribers, tidigare på Hagström & Olsson men sedan den 1 september verksam på Bohlins i Stockholm, är ordförande i FARs revisionskommitté.
Ungefär hälften av hans börsbolag har inte velat ha någon översiktlig granskning av delårsrapporterna.
De som begärt översiktlig granskning är i första hand ett par bolag – Fabege och Fastighets AB Fortet – som redan förut velat ha hjälp med någon form av granskning av delårsrapporterna.
– De som tackat nej ser nog både på tidsaspekten och kostnaderna, säger Bo Ribers. Men jag är övertygad om att deras nej inte gäller för all framtid. Det här kräver sin tid för att slå igenom.
Bra information
Har informationen om den översiktliga granskningen kommit för sent eller varit för dålig?
– Nej, den kom ju i börsens nya inregistreringskontrakt i juni 1988, säger Bo Ribers. Ett rundabordssamtal om granskningen refererades i Balans i december och vårt utkast till rekommendation publicerades i Balans februarinummer.
Bo Ribers menar att när det gäller nymodigheter blir det ofta så att några få är ”på hugget” och vill gå före medan många vill avvakta. Sent omsider kommer också några eftersläntrare.
– Det här är i och för sig inget revisorsbekymmer, säger Bo Ribers. Det är främst en sak mellan börsstyrelsen och företagen. Men jag tror inte att börsstyrelsens ledamöter behöver oroa sig alltför mycket. De kan gärna avvakta och se vad som händer. Jag skulle tro att de är nöjda nästa år.
Men att granskningar uteblev kom väl ändå som en överraskning för dig?
– Visst, jag hade inte väntat mig detta. Men nu måste jag ändå säga att jag har viss förståelse för de argument som företagen har.
Problemen överdrivna
Har företagen missuppfattat omfattningen av den översiktliga granskningen?
–Ja, jag har en känsla av att de nog har överdrivit problemen. Men det är ändå så att delårsbokslut ofta inte är lika väl dokumenterade som årsbokslut. Nu kommer ett större krav på dokumentation. Och det gör proceduren med att ta fram delårsbokslut lite mer besvärlig.
Men en del av dokumentationen kan väl plockas fram löpande under året?
– Jo, där är det ingen skillnad mot ett vanligt årsbokslut där man hela tiden jobbar parallellt med revision och bokslutsarbete. Det är i mycket en fråga om planering.
Bo Ribers är kursledare för ett IREV-seminarium i modern revision för större företag. Där har han planerat att lägga in ett avsnitt om granskning av delårsrapporter. (IREV = Institutet för Revisorsutbildning.)
Svårt med utländska fabriker
Auktor revisor Sten Lundvall på Bohlins i Stockholm är revisor i ett flertal börsbolag som begärt översiktlig granskning av delårsrapporterna. Ett företag som inte gjort det är emellertid Alfa-Laval.
Redan förra året visade Alfa-Laval stort intresse för vad den här granskningen kunde innebära. Man såg då en hel del problem med den. I synnerhet kunde man förutse att en betydande insats i arbete och pengar måste göras första året.
Alfa-Laval har ju många stora dotterföretag med produktion utomlands, t.ex. i Danmark, England, Tyskland, Italien, Spanien och USA. Svårigheterna med att snabbt översiktligt granska alla dessa stora enheter i utlandet har gjort att företaget valt att avvakta med att begära översiktlig granskning.
– Försäljningsbolag och andra småbolag är inga problem, säger Sten Lundvall. Men det är värre med stora tillverkande enheter.
Tränar upp revisionen
– Utöver kostnadsaspekten har jag förstått att Alfa-Laval inte såg något egentligt behov av granskningen och därför inte såg något skäl att gå före övriga börsbolag.
Sten Lundvall är själv mycket positiv till att det görs översiktliga granskningar av delårsrapporterna:
– På det viset tränar man upp revisionen i bolaget. De löpande kontakterna under året fördjupas och blir till nytta för hela årsrevisionen. Genom delårsgranskningarna kan man också räkna med att kostnaderna för årsrevisionen i övrigt minskas.
Vad säger marknaden?
Auktor revisor Gunnar Widhagen hos Hagström & Olsson i Stockholm är revisor i Incentive, som redan förra året lät utföra en sorts översiktlig granskning. Det skedde med vetskap om att börsens nya inregistreringskontrakt skulle innehålla en bestämmelse om översiktlig granskning men utan tillgång till rekommendation från FAR. Det var ett prov som gick bra.
– Men sedan har jag märkt en viss avvaktande hållning i de börsbolag som jag har haft kontakt med, säger Gunnar Widhagen. Det förefaller som om flertalet vill avvakta utvecklingen. Om alla gör det får vi ingen utveckling. Jag har en känsla av att flera av de stora vill se vad som händer under innevarande år – och om det blir uppmärksammat av marknaden.
Och man kan nog säga att marknadens reaktioner lyst med sin frånvaro.
– Jag trodde att den här frågan skulle uppmärksammas mer, säger Gunnar Widhagen, som är överraskad över att så många granskningar uteblivit.
Ingen har dock sagt till Gunnar Widhagen att översiktlig granskning är något onödigt strunt.
– De företag som sagt nej har respektfullt sagt att det finns många fördelar med en översiktlig granskning men de har valt inte gå ut bland de första. Och det är ju ingen helt lätt sak att sy ihop en sådan här granskning, särskilt i de stora internationella koncernerna. Granskningen kostar dessutom pengar och det finns inget absolut krav på att den ska göras.
För många uppdrag
Hur är det med tidsaspekten? Hinner revisorn göra granskningen inom rimlig tid?
– Visst finns det praktiska problem för revisorn. Men det går att ordna.
Gunnar Widhagen tillägger:
– Det finns dock vissa revisorer som har alldeles för många börsbolag för att det ska vara riktigt bra.
Hur lång tid ska en ”normal” översiktlig granskning ta?
– Det är en svår fråga. Men när vi provade i Incentive-gruppen lade vi in den översiktliga granskningen så att den gav mycket positiva effekter på den fortsatta granskningen under året. Jag ska inte säga att tidsökningen var försumbar men när vi hade genomfört även årsrevisionen visade det sig att den totala tiden ökat oerhört lite. Den översiktliga granskningen planerades som led i den totala revisionen. Det blev ingen större merkostnad i detta specifika fall.
Vill inte överdramatisera
– Men det är klart att om man har 500–600 bolag i utlandet och måste skriva till de mest väsentliga av dem så kan den översiktliga granskningen i enstaka fall bli oerhört omfattande och komplicerad, säger Gunnar Widhagen.
I enklare fall tror Gunnar Widhagen att operationen kan göras inom loppet av ett par, tre dagar.
– Det går att göra så mycket granskning i förväg och man kan arbeta parallellt i grupper. Även om den översiktliga granskningen skulle kräva tio mandagar så kan den klaras av på tre kalenderdagar. Jag tillhör dem som inte vill överdramatisera tidspressen. Däremot kan jag tänka mig att enstaka revisorer som ska titta på delårsrapporter för 10–15 börsbolag samtidigt kan få det ganska svettigt.
Går att göra om viljan finns
Alla auktoriserade revisorer har inte råkat ut för att vissa bolag säger nej till den översiktliga granskningen.
Auktor revisor Lennart Wiberg på Öhrlings i Göteborg berättar att alla bolag där han är engagerad låter utföra översiktlig granskning av delårsrapporterna.
– Visst finns det praktiska svårigheter rent tidsmässigt, säger Lennart Wiberg. Men det går att organisera. Väsentlighetsfrågorna kommer i förgrunden. Förutom punktvisa insatser på vissa större dotterbolag har vi genomfört de här granskningarna på 3–5 dagar. Det går att göra om bara viljan finns.
Inge Wennberg