FAR utkommer snart med REVISION III – ett PC-baserat revisionshjälpmedel. Med det ska revisorn kunna skriva klientanpassade granskningsprogram och på ett enkelt sätt utgå från åtgärdsbanken i REVISION II.

REVISION III har kommit fram som en naturlig fortsättning på REVISION II. Det kändes angeläget redan i det projektet att få ett datorbaserat hjälpmedel för själva programskrivningen.

Därför erbjöds medarbetare på FAR-byråerna att testa åtgärdsbanken från REVISION II på PC-diskett – som en fortsättning på FARs utvecklingsarbete med denna åtgärdsbank. Ett fyrtiotal revisorer ville vara med och åtog sig att använda materialet i den egna revisionsverksamheten och rapportera sina erfarenheter till FAR för det fortsatta projektarbetet.

För drygt ett år sedan startade så det direkta projektarbetet med en projektgrupp och en referensgrupp. Revisionskommittén och Databehandlingskommittén var representerade i båda grupperna. I projektgruppen ingick Margareta Damberg (projektledare), Rolf Lindskog, Anders Malmeby, Björn Markland, Ulf Nankler, Gunnar Rabe och Karl-Axel Sjögren.

Projektets syfte

Projektets syfte formulerades på detta sätt: ”Att få fram ett datorprogram för PC med vars hjälp man kan utnyttja åtgärdsbanken i REVISION II för att skriva granskningsprogram.” Man diskuterade även om syftet borde omfatta att framställa och arkivera granskningsdokumentationen, men beslöt att detta inte borde ingå. REVISION III skulle vara en byggsten för revisionsbyråerna att använda tillsammans med andra datoriserade hjälpmedel vid planering, granskning, rapportering och tidredovisning. Man borde undvika områden där byråerna själva har individuella lösningar.

Hur långt får FAR gå?

FAR hade redan i samband med arbetet med REVISION II tagit upp frågan hur långt FAR som intresseorganisation kan gå när det gäller att utveckla hjälpmedel för byråerna utan att påverka konkurrensen dem emellan.

Alltid i utvecklingsarbete av detta kårgemensamma slag är det fråga om att bygga vidare på kunskaper och erfarenheter hos någon eller några byråer som själva satsat mycket på utvecklingsarbete eller kanske har en internationell samarbetspartner som gjort detta. Det är då inte självklart att den byrå som själv lagt ner stora resurser på att utveckla den egna revisionsstandarden vill dela med sig till sina konkurrenter i ett FAR-gemensamt projekt. FAR har dock hittills så gott som alltid mött en positiv attityd från FAR-byråerna. Men det har då vanligtvis gällt sådana gemensamma frågor som vad granskningen ska omfatta, dvs en sorts kodifiering av god revisionssed. Där går förmodligen också gränsen för kårsolidaritet – därefter kommer man in på den enskilda byråns konkurrensmedel och det vore fel av FAR att ägna sig åt utvecklingsarbete som påverkar konkurrenssituationen mellan FAR-byråerna. Att däremot arbeta för en kodifiering av miniminivån har bedömts vara en självklar och viktig fråga för FAR och byråerna.

Projektets resultat

Projektarbetet avslutades i slutet av 1988. Man enades om att FAR bäst uppfyllde syftet med projektet genom att kombinera en programvara utarbetad vid den amerikanska revisorsföreningen AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) med åtgärdsbanken från REVISION II. Dessa bägge produkter hade då testats inom såväl projektgruppen som delar av referensgruppen.

Det återstod ”bara” att skriva avtal med AICPA om utnyttjandet av deras programvara – en uppgift som skulle visa sig vara både tidskrävande och svår, trots en mycket positiv inställning från AICPAs sida.

När vi efter ett drygt halvårs oförskylld försening nu kan släppa ut REVISION III med APG är det en stor lättnad att äntligen få visa resultat av projektgruppens arbete.

Vad innehåller REVISION III?

REVISION III består av två programpaket – ett amerikanskt och ett svenskt – med en manual i bokform. Det förra programmet är AICPAs mjukvara Audit Program Generator (APG). Det senare är åtgärdsbanken ur REVISION II tillrättalagd just för APG. Manualen är delvis översatt till svenska – de inledande fyra kapitlen. Övrig text liksom menyer och meddelanden i APG är på engelska. Med APG kan man också komplettera FARs åtgärdsbank med egna program för specifika branschbehov och för övrigt även skriva granskningsprogram helt från början. APG är lätt att lära och kan snabbt tas i bruk även av mindre datorvana användare. Den som vill kan även pröva att arbeta med och lära sig använda REVISION III med APG vid någon av IREVs kurser.

Även om REVISION III är lätt att använda har FAR viss beredskap för frågor och hjälp kring användandet. Den som ringer till FAR och anmäler behov av hjälp kommer att få sådan kostnadsfritt, förutsatt att det inte gäller revisionsteknik och att den som ringer har sänt in det registreringskort som följer med REVISION III-paketet.

Varning!

Avslutningsvis en liten varning för det avtal man ingår med AICPA genom att öppna kuvertet med APG. Det är bl a dessa villkor som bidragit till att tillståndet för FAR att få sälja APG tagit så pass lång tid att utverka. Utnyttjanderätten till APG är personlig och en rad krav ställs på den som öppnat kuvertet, såsom att APG inte får användas på mer än en PC, terminal eller arbetsstation i ett PC-nätverk. Den tveksamme rekommenderas kontakta FAR. Även FARs åtgärdsbank ligger i ett liknande kuvert men den avtalstexten har anpassats mer till svenska förhållanden och kräver ingen speciell varning här.

I Revision III finns åtgärdsbanken ur Revision II inlagd. Avsikten är att granskningsåtgärderna ur åtgärdsbanken skall tjäna som stöd när man skräddarsyr ett granskningsprogram för en viss klient. Revision II är i sin tryckta form avsedd att användas med de grundläggande beskrivningarna av modern revisionsteknik i Revision I som utgångspunkt. Man kan inte skriva ett granskningsprogram med hjälp av Revision II utan att ha kunskap motsvarande Revision I. Lika litet kan man använda Revision III utan att ha de kunskaperna. Revision III ger alltså

inte ett standardprogram för normalföretaget

inte en checklista där man kan pricka av granskningsåtgärder för att se till att man fått med alla

inte en garanti för att man uppfyllt god revisionssed. Ytterligare granskningsåtgärder kan behövas för speciella situationer i det enskilda företaget.

Vilken hård- och mjukvara behövs för att köra Revision III?

Revision III kräver följande hårdvara och mjukvara:

  • En IBM PC (vilken modell som helst) eller en annan dator som är 100 % IBM PC-kompatibel

  • 512 (helst 640) kilobytes internminne

  • MS-DOS eller PC-DOS version 2.0 eller högre

  • Antingen två 360K diskettstationer eller en 360K diskettstation och en hårddisk

  • En skrivare med minst 80 teckens skrivbredd

  • En bildskärm med minst 80 kolumner och 25 rader

Revision III innehåller

  • den amerikanska revisorsföreningen American Institute of Certified Public Accountants’ (AICPA) mjukvara Audit Program Generator (APG).

  • åtgärdsbanken ur FARs bok Revision II

Med APG kan man

  • Skriva utkast till granskningsprogram som underlag för fortsatt programskrivningsarbete.

  • Lägga till, stryka eller ändra granskningsåtgärder i befintliga program. APG numrerar då automatiskt om åtgärderna.

  • Bygga upp ett bibliotek av granskningsprogram, lagrade på disketter eller hårddisk, som sedan kan bearbetas till skräddarsydda program för speciella klientbehov.

  • Skriva ut granskningsprogrammen med en uppställning som är anpassad till reglerna inom den egna byrån.

  • Använda biblioteket av granskningsprogram som utgångspunkt för att skriva program för helt nya klienter.

  • Ta ut renskrivna granskningsprogram anpassade till varje klients speciella förutsättningar.

Margareta Damberg är auktor revisor och biträdande generalsekreterare i FAR