FARs Databehandlingskommitté har beslutat att inom ramen för Balans informera om aktuella frågor inom ADB-området. Dessutom kommer sammanfattande redovisning att lämnas angående kommitténs slutförda projekt.
I detta nummer tar vi upp en kort redogörelse för den senaste tidens förändringar inom Databehandlingskommittén, För- och nackdelar vid användning av datorstödda revisionstekniker, Disketten – en databärare som kräver omsorgsfull hantering, Krav på revisorns kunskaper i ADB och revision i datorbaserad miljö, Kommentarer till Televerkets skrift om säkerhet vid datakommunikation, Vad avses med datorstödd revision?
Datorstödd revision innebär att revisorn använder datorer antingen för att rationalisera sitt eget vardagliga arbete eller också för att utnyttja klientens datorresurser för utvärdering av system eller information i register och filer.
Den datorstödda revisionen har utvecklats i betydande omfattning de senaste åren.
I dagsläget kan revisorn utnyttja på marknaden tillgängliga program för ett stort antal arbetsmoment på dator. Några exempel härpå är:
arbetspappershantering
analytisk granskning (nyckeltal etc.)
planering och uppföljning av tid och kostnader för revisionsuppdragen
skatteberäkningar och simuleringar
rapportskrivning (ordbehandling)
kontroll av koncernkonsolidering och omräkning av utländska valutor
stickprovshantering och utvärdering
flödesschemaritning
meddelandehantering (elektronisk post)
registeranalyser
saldoförfrågningar
Utvecklingen inom persondatorsidan har till största delen möjliggjort ovanstående datorstöd. Relationen mellan pris och prestanda för PC förbättras i snabb takt. Dagens bärbara datorer med god kapacitet på internminne och hårddisk klarar mycket avancerade bearbetningar.
För att datorstödet skall bli till effektiv hjälp krävs att de flesta revisorer utrustas med en egen dator, vilket också är en utveckling att räkna med.
Till revisorns förfogande på programvarusidan finns idag framför allt olika typer av generella program: kalkylprogram, databashanterare, ordbehandlare etc. Analys- och beräkningstillämpningar måste här helt eller delvis utvecklas av användaren själv (revisorn eller revisionsbyrån).
Specialprogram finns framtagna för bl. a. registeranalys, flödesschemaritning, elektronisk post m. m. Vidare utvecklar flera revisionsbyråer själva eller i samarbete med utländsk samarbetspartner tillämpningsprogram för revisionsändamål. De senare är normalt ej tillgängliga på marknaden (undantag finns dock bl. a. i USA).
På flera håll experimenterar man idag med s. k. expertsystem som en produkt av forskningen kring artificiell intelligens. Denna typ av system kan exempelvis användas för riskanalys, utvärdering av intern kontroll och checklistehantering. Revisorn kommer att se mer av dessa tillämpningar framöver.
Utbildning är naturligtvis en viktig förutsättning för att revisorn på ett effektivt sätt skall kunna använda de tekniska hjälpmedlen. Registeranalystillämpningar ställer speciella krav på revisorns ADB-tekniska färdigheter. Här måste mer resurskrävande utbildningsinsatser till för att redskapet skall kunna användas på ett ändamålsenligt sätt.
Vad gäller utbildning avseende det mer allmänna datorstödet (kalkylprogram, ordbehandlare m. m.) måste man komma över den första ”tröskeln” innan det går snabbt och smidigt. Här finns inga direkta genvägar – kurser och framför allt övning krävs.
Vi kan med andra ord räkna med att revisorns arbetsverktyg och miljö ytterligare kommer att datoriseras under den närmaste framtiden. Det är därför viktigt att kårens medlemmar drar nytta av de rationaliserings- och kvalitetsvinster som finns att hämta inom området datorstödd revision.