Många yrkesrevisorer står i PRVs bolagsregister som revisorer i bolag de aldrig hört talas om. FARs föreningsjurist Urban Engerstedt beskriver problemet och berättar hur revisorsorganisationerna försökt komma till rätta med det.
Enligt aktiebolagslagen (ABL) gäller att bolag för registrering till Patent- och Registreringsverkets bolagsavdelning i Sundsvall (PRV) skall anmäla vem som har utsetts till revisor. Vidare skall bolaget varje år efter den ordinarie bolagsstämman till PRV sända in en aktuell förteckning över bolagets revisorer. I aktiebolagsförordningen ges närmare föreskrifter om vilka uppgifter som skall fogas till anmälan samt anges vilka avgifter som debiteras för olika registreringsåtgärder. För ändring i registret av anteckningar om revisor är avgiften 250 kr.
Bestämmelsen i ABL om registrering av revisor infördes den 1 januari 1982 och grundar sig på ett förslag från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i promemorian (1978:2) Revisors verksamhet. Syftet med registreringen är att var och en skall kunna förvissa sig om att revisor har utsetts och att vederbörande är behörig. Registreringen medför också att möjligheten att kommunicera med revisorn förbättras. Vidare förstärker registreringsskyldigheten revisorns ställning, eftersom byte av revisor inte kan ske oförmärkt.
För att syftet med registreringen av revisor inte skall gå förlorat är det självfallet av största vikt att de uppgifter som ligger till grund för registreringen är riktiga. Tyvärr förekommer det inte sällan att bolag för registrering anmäler revisor utan att ha tillfrågat denne och än mindre erhållit dennes samtycke till uppdraget. Det ligger i sakens natur att det här som regel handlar om bolag som av olika skäl vill bedriva sin verksamhet utan insyn och kontroll av revisor. Det ligger också i sakens natur att dessa bolag ofta utövar en verksamhet som en normalt seriös och samvetsgrann revisor inte gärna vill förknippas med (”guilt by association”).
Drastiska följder
Att vara registrerad som revisor i ett aktiebolag utan vetskap eller samtycke är inte bara formellt avvita eller obehagligt i största allmänhet. I praktiken kan det få nog så drastiska följder. En av FARs ledamöter berättade nyligen för mig att han blivit uppsökt i sin bostad av en stämningsman som skulle delge honom en skrivelse från tingsrätten i ett mål som rörde ett för ledamoten helt okänt bolag. Anledningen till att domstolen sökte just ledamoten var att han var den ende funktionär i bolaget som var registrerad i PRV. Styrelsen hade avgått och låtit avregistrera sig! Exemplen kan göras flera.
Förutom det obehag som sålunda kan följa med den felaktiga registreringen gäller att om revisorn önskar tas bort ur registret – något som förefaller vara en naturlig strävan i dessa sammanhang – måste han själv anmäla att han avgått som revisor. För denna ändring i registret utgår en avgift på 250 kr. Revisorn får alltså vidkännas både besvär och kostnader för att PRVs bolagsregister skall ges ett korrekt innehåll!
Skriftlig försäkran
Denna ordning är naturligtvis helt oacceptabel från både revisorns och allmän synpunkt. FAR och SRS har därför i skrivelse till regeringen (Finansdepartementet) redan den 30 augusti 1985 hemställt om åtgärder för att förhindra att ledamöter i FAR och SRS sig själva ovetande blir ”valda” till revisorer och i den egenskapen anmäls till PRV för registrering. FAR och SRS har därvid föreslagit att det för registrering skall krävas att revisorn avgett en skriftlig försäkran att han åtagit sig uppdraget eller att han lämnat namnteckningsprov. Förslaget har tillstyrkts av PRV och Sveriges Advokatsamfund men har ännu inte lett till lagstiftning.
Också i riksdagen har frågan uppmärksammats. I en motion (1985/86:L 208) har riksdagsledamoten Bengt Harding Olson (fp) påtalat problemet och föreslagit att bolagen bör åläggas att till registreringsmyndigheten foga skriftligt samtycke från revisor med uppgift om att denne är villig att åta sig uppdraget. Vidare bör enligt motionären revisor som registrerats utan samtycke ha en ovillkorlig rätt att omedelbart och avgiftsfritt erhålla avregistrering.
Riksdagens lagutskott (LU 1986/87:5) har instämt i motionärens önskemål men framhållit att detta i huvudsak får anses tillgodosett genom FARs och SRS ovannämnda skrivelse till regeringen. Vad frågan om avgift vid avregistrering beträffar har utskottet anfört att man utgår från att denna blir föremål för översyn i lämpligt sammanhang.
Mal långsamt
Det har alltså vidtagits åtgärder både inom och utom revisorskåren för att komma till rätta med förhållandet som alla inblandade parter – med undantag för vissa aktiebolag – upplever som mycket otillfredsställande. Dessvärre bär det offentligas behandling av frågan syn för sägen att ”statens kvarnar mal långsamt”. Men det finns ju också ett uttryck som säger att ”allt kommer till den som väntar”.
Till sist ett praktiskt tips i väntan på att kvarnarna skall mala färdigt. PRV har sedan ett par år öppnat möjligheten att söka på personnummer i bolagsregistret, varför det numera går att ta reda på i vilka bolag en person registrerats som revisor. Många av de personer som utnyttjat denna möjlighet har upptäckt att de felaktigt anmälts som revisorer i flera bolag. Uppgiften kan erhållas kostnadsfritt en gång per löpande tolvmånadersperiod.
Urban Engerstedt, FARs föreningsjurist