FARs redovisningskommitté har traditionsenligt gjort ett höstuttalande om ett par aktuella redovisningsfrågor. Det handlar om redovisning av likviditetskonton i riksbanken och om periodisering av intäkter och kostnader i verksamheter som beskattas enligt kontantprincipen. Höstuttalandet infogas i raden av uttalanden som nummer 17 och 18.
17 Redovisning av s.k. likviditetskonton i riksbanken
Riksdagen har beslutat att vissa företag skall betala in 15 % av den del av företagets likvida tillgångar som vid utgången av det räkenskapsår som avslutats närmast före den 1 januari 1988 överstiger 50 Mkr på s.k. likviditetskonto i riksbanken (SFS 1988:706). Inbetalning skall ske senast den 31 augusti 1988 med 90 % av det totala beloppet och 10 % senast den 31 januari 1989. Regeringen får medge befrielse. Medlen jämte den ränta som utgår återbetalas till företaget den 2 juli 1990 eller den tidigare dag som regeringen föreskriver eller beslutar i särskilda fall.
Sålunda till riksbanken inbetalade medel inkluderas i posten ”Andra långfristiga fordringar” eller motsvarande bland anläggningstillgångar.
När beloppet förfaller till återbetalning inom ett år – normalt i bokslut efter den 30 juni 1989 – ingår det som omsättningstillgång bland ”övrigas fordringar”. Om beloppet i något av dessa fall är väsentligt, redovisas det i separat post eller i not.
Likviditetskontot upptages sålunda icke under rubriken ”Spärrkonton i riksbanken”. Dels är denna tillgångsgrupp enligt bokföringslagens lydelse avsedd endast för
”Spärrkonton för investeringsfond och liknande fonder”, dels skiljer sig likviditetskontot klart till sin natur från spärrkontona.
18 Periodisering av intäkter och kostnader i verksamheter som beskattas enligt kontantprincipen
Kommittén har noterat att på grund av att vissa inkomstslag, såsom kapital och tillfällig förvärvsverksamhet, beskattas enligt den s.k. kontantprincipen kan det uppkomma en skillnad mellan den redovisnings- och skattemässiga behandlingen av vissa poster.
För aktiebolag, kommandit- och handelsbolag gäller att bokföringsskyldigheten skall fullgöras enligt god redovisningssed, av vilket följer att bokföringsmässiga grunder, och inte kontantprincipen, skall tillämpas. I det fall en intäkt redovisas utan att någon skatt uppkommer samma år eller skattemässigt avdrag uppkommer utan att någon motsvarande kostnad redovisas samma år bör en skatteavsättning göras för den skatt som uppkommer kommande år. Alternativt kan i stället som en obeskattad reserv redovisas hela skillnaden mellan redovisningsmässig och skattemässig behandling.