Revisorernas utbildningsbolag IREV kan ses som en trestegsraket. Steg ett, grundutbildningen, överträffar prognoserna. Steg två, vidareutbildningen, utökas. Steg tre, seniorutbildningen, leder till intressanta framtidsvisioner. Läsåret 1987/88 svarar IREV för 140.000 lärarledda elevtimmar. Det är rekord och en ökning med 15 procent sedan 86/87.
Det är i år fem år sedan Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR och Svenska Revisorsamfundet SRS startade sin gemensamma utbildningssatsning i Institutet för Revisorsutbildning HB IREV.
Mål: högre kvalitet
Initiativet togs av två personer. Det var Bertil Edlund, då ordförande i FAR, och Olle Willhans, som då var vice ordförande i SRS. Grunden var den kursbas som redan förut fanns hos FAR och SRS. Nu bildades utbildningsbolaget bl. a. med målsättningen att höja kvaliteten på utbildningen. FAR stod – och står fortfarande – för 75 procent och SRS för 25 procent av ägandet.
Hos FAR var kurserna redan strukturerade i stort sett efter den indelning som IREV arbetar efter i dag. Så småningom har det hela växt fram till ett gemensamt program där man ofta inte gör någon skillnad på FAR- och SRS-sidan.
IREV har expanderat mycket kraftigare än man räknade med från början. Det gäller åtminstone för grundutbildningen.
För vidareutbildningen har prognosen inte riktigt slagit in – ännu. FAR och SRS har som bekant gemensamt uttalat att revisorerna bör genomgå en vidareutbildning på 120 timmar per treårsperiod. Det har nu gått mer än tre år sedan uttalandet gjordes. Det kan därför sägas att fler revisorer borde ha genomgått mer vidareutbildning. Uttalandet om 120 timmars utbildning är inte speciellt märkvärdigt. Det följer bara europeisk standard.
Full fart från början
Långt tidigare hade FAR gjort ett uttalande om grundutbildningen under den femåriga praktiktiden före auktorisation.
Det uttalandet säger i nuvarande lydelse att IREVs grundutbildningsprogram omfattar ca 60 timmar per år.
Detta uttalande tillsammans med det stora intresse som fanns hos herrarna som tog initiativet kan sägas ha varit det som mycket snabbt satte FARt på IREVs verksamhet.
Det starka behovet av utbildning var alltså redan från början kraftigt markerat. I FARs utbildningskommitté hade man gjort upp kravspecifikationerna: Vad måste en revisor kunna när han blir auktoriserad? Vad måste han kunna fem år senare?
Detta blev så att säga ”skelettet” för utbildningen i IREV – ett skelett som i mångt och mycket blivit detsamma för såväl auktoriserade som godkända revisorer. När det gäller exempelvis revision är utbildningen densamma både för auktoriserade och för godkända revisorer.
Tar med sina klienter
Men det är inte bara revisorer och deras anställda som går i lära hos IREV.
Bland kursdeltagarna finns också bl. a. revisorers klienter – allt från småföretagare till storföretags chefer och internrevisorer.
– Jag tycker det är mycket bra att revisorn tar med sig sin klient, säger Liv Jarness, VD i IREV. Det är dock inte så ofta som de kommer samtidigt även om det kanske vore allra bäst.
En annan IREV-satsning är de välkända skattedagarna där majoriteten av deltagarna består av ”utomstående” även om många revisorer också är med. På IREVs skattedagar presenteras de absolut färskaste nyheterna på skatteområdet.
IREV växer och skulle egentligen kunna vara ännu större. Men brist på utrymme och folk hämmar expansionen en aning.
Det tar sin tid att lära upp nya kursadministratörer.
I dag har IREV centralt en personalstyrka på elva personer.
150 lärare
Lärarkåren består av 150 personer. Det är mycket att hålla reda på.
– Men jag tror på en fortsatt expansion, säger Liv Jarness, som ser IREVs utveckling som en sorts trestegsraket.
Det första steget är grundutbildningen. Där har IREV nått målet med god marginal. Men utseendet på själva utbildningen förändras hela tiden.
– Det är omvärlden, förändringarna i samhället, som bestämmer vad vi gör, säger Liv Jarness.
Grundutbildningen ökar hela tiden. Det beror inte minst på att rekryteringen in i kåren ökar.
Steg två är vidareutbildningen av revisorer.
– Den är genast lite svårare att jobba med, säger Liv Jarness. Vi vänder oss där till en mycket upptagen målgrupp. Deras utbildning är inte så lätt att styra. Men en viss effekt har naturligtvis FARs och SRS gemensamma uttalande om vidareutbildning och just nu är vi ämnesmässigt på väg att få struktur på den här utbildningen.
Vänder sig till fler
Hittills har IREV med vidareutbildningen främst vänt sig till dem som fått auktorisation/godkännande under de senaste fem åren. Men IREV vill nu inte att revisorerna sedan ska behöva trappa ner utbildningen på grund av bristande kursutbud.
Därför tar IREV från och med i år ett nytt grepp och utsträcker vidareutbildningen till att omfatta tiden till och med tionde året efter auktorisation/godkännande.
– Jag tror att också vidareutbildningen kommer att expandera kraftigt, säger Liv Jarness. De som har grundutbildat sig hos oss och passerar AR- eller GR-strecket har fått en utbildningsvana och en IREV-vana. Det är naturligt att de vänder sig till IREV även i fortsättningen. Det är viktigt för oss att kunna möta den gruppens behov. Vi måste föra en ständig dialog med gruppen, något som FARs utbildningskommitté också bestämt sig för att ta ett extra tag i.
Liv Jarness fortsätter:
– Man kan således se en naturlig expansion av vidareutbildningen. Hur stor den blir beror på vad vi kan erbjuda.
Satsar på seniorer
Steg tre i raketen IREV gäller utbildningen av ”seniorer”. Alla gillar inte att bli kallade seniorer när de ofta knappt fyllt 40 år. Men de trivs i alla fall med kurserna.
Svårigheten här är att vi har en målgrupp som måste ha ”business class” på utbildningen, säger Liv Jarness. Allt måste vara toppen på alla sätt. Folket i målgruppen tycker själva att de redan vet så mycket. Det är mänskligt att tycka det. Men vi som jobbar som utbildningspedagoger menar att det finns många faktorer som talar för att utbilda sig kontinuerligt. Samhället förändras – både ryckvis och i en jämn lunk.
Många ”äldre” revisorer är specialiserade.
– Risken med att specialisera sig är att man låter andra saker falla i glömska, säger Liv Jarness. Därför behövs utbildning. Men vad säger seniorerna om sina kurser?
– Alla är nöjda. Det svåra är att få dem dit. Men kommer de blir de belåtna. Vi vill att seniorerna ska komma till IREV. De har mycket att ge. Vi vill att de ska vara ett slags ledare och galjonsfigurer. Vi vill gärna ha dem som referenser. Och efter hand som fler seniorer vidareutbildat sig börjar de prata med varandra om kurserna och intresset stiger.
Framtidsvision
När det gäller seniorerna finns en stor potential för en expansion av utbildningen.
– De utgör visserligen en hårt pressad del av yrkeskåren, säger Liv Jarness. Men de har nytta av mer utbildning. De flesta har varit med så länge att de inte längre hör till den åldersgrupp som hoppar av från revisorsjobbet. Min vision av en bra seniorutbildning är att i samarbete och med hjälp av duktiga lärare/ledare skapa något nytt av alla de ”bitar” som finns i seniorgruppen – allt utan att någon sitter och mässar i en kateder. Seniorerna har en plikt att delta i den utvecklingen. Jag tror att vi kan nå fram till ett sådant mål. Det är bara en fråga om tid.
Under läsåret 1987/88 (läs: hösten 1987, eftersom mycket få kurser hålls på våren på grund av revisorskårens arbetsbelastning) sätter IREV nytt rekord och håller inte mindre än 140.000 lärarledda elevtimmar. Det är en ökning med 15 procent sedan föregående läsår.
Inge Wennberg