RRVs affärsverksenhet har tillgång till unik kompetens på telefonlurs avstånd: åtta stora revisionsbyråer står till tjänst med att lösa knepiga frågor.

Enheten, grundad 1981, får nästa år ännu en ny arbetsuppgift: koncernrevisionen av affärsverken.

Riksrevisionsverkets enhet för revision av våra åtta affärsverk är intressant på flera sätt. Exempelvis deltar varje år inte mindre än cirka 100 anställda på auktoriserade revisionsbyråer i arbetet med att revidera dessa affärsverk. Anknytningen till de auktoriserade revisorerna gör också att RRVs affärsverksenhet har tillgång till en unik kompetens.

Enastående kontaktyta

Tänk bara: Många revisionsbyråer är tacksamma för att de har tillgång till egna experter på olika områden. Men vem har konstant tillgång till åtta stora revisionsbyråers kunnande i besvärliga revisionsfrågor? Ingen revisionsbyrå har det. Men RRVs affärsverksenhet har (snart) denna enastående kontaktyta.

Bohlins biträder RRV med revisionen av televerket. Price Waterhouse har tagit hand om SJ. Reveko håller ögonen på Posten. Feinsteins har Vattenfall på sin lott. Arthur Andersen & Co granskar FFV. Bertil Olssons tittar på domänverket. Hagström & Sillén ser på luftfartsverket. För sjöfartsverket, fr.o.m. 1 juli upphöjt till affärsverk, har någon upphandling av revisorstjänster inte skett ännu.

Byråerna är måna om de här jobben. De visar också upp stor servicevilja och intresse. RRVs affärsverksenhet har dagliga kontakter med byråerna. Ja, man har nog mer kommunikation utåt mot dem än inåt i övriga RRV. Har affärsverksenheten redovisningsproblem så ringer man ofta runt till byråerna och diskuterar. När man börjar ringa runt har man i regel en knepig fråga – och då tycker de flesta auktoriserade revisorer att det är skojigt att kunna hjälpa till.

Affärsverksrevisionen i nuvarande form är ganska ny. Fram till 1980/81 sköttes det som normalt hör till externrevision av interna revisionsenheter hos verken själva.

Riksdagen ansåg inte att detta uppfyllde alla krav på oberoende.

Ändå går det att göra en internrevision i statsförvaltningen mer oberoende än en privat. Bl. a. finns det olika formella regler som talar för det.

Motstridiga intressen

Men å andra sidan bör en bra internrevision fungera som ett bra stöd och en förlängd arm för verkschefens önskemål. Då kan motstridiga intressen uppstå – t. ex. vid revision av verksledningens agerande.

1981 fick affärsverken så en riktig extern revision. Formellt är regeringen en sorts bolagsstämma i affärsverken. Regeringen valde att utse riksrevisionsverket till externrevisor för verken.

Och RRV utsåg i sin tur sin affärsverksenhet till ”revisionsbyrå” med uppgift att bedriva revision som leder fram till årlig revisionsberättelse. Denna undertecknas av RRV och den auktoriserade revisorn gemensamt. Berättelsen skickas till regeringen som slutligen fastställer bokslutet.

RRVs affärsverksenhet har bara åtta anställda!

– Det är en policyfråga hur många vi väljer att vara, säger revisionsdirektör Annika Christiansson.

Affärsverken betalar vad revisionen kostar. De betalar också hela RRV-enheten. Där kan man välja att ha mycket folk ”hemma” och köpa lite från byråer – eller tvärtom. Man har valt det sistnämnda.

Enkelt för oss

Man har låtit revisionsbyråerna stå för personalbufferten. De sköter bemanningen, utbildningen, säsongvariationsproblemen. Det får de ta – om de är intresserade av jobbet. Och det är de.

Annika Christiansson menar att när det finns kompetens och resurser att köpas i Sverige så finns det ingen anledning för RRV att själv bygga upp samma typ av kompetens i någon större omfattning.

RRV köper revisorstjänster för tio miljoner kronor. Men så omsätter verken också ungefär 60 miljarder. Även de minsta är stora företag.

Nästan alla affärsverk har dotterbolag. Sammanlagt rör det sig om ett 100-tal bolag. SJ är ”värst” även om viss omstrukturering torde pågå. Televerket och FFV ligger också långt framme i det här avseendet. Verkens bolagsgrupp omsätter cirka tio miljarder.

Fr.o.m. 1988 ska RRVs affärsverksenhet också sköta koncernrevisionen av affärsverken.

RRV ska inte gå in och revidera i alla dotterbolagen. Men riksdagen har sagt att det finns möjlighet – man får avväga från fall till fall – att utse revisorer i förvaltningsbolag, finansbolag och bolag som huvudsakligen arbetar med försäljning eller inköp från verken.

Auktoriserad revisor?

Det nya koncernrevisionsansvaret var orsaken till att RRV i Balans nr 6/7 sökte en auktoriserad revisor. Om en sådan anställs blir vederbörande den ende auktoriserade revisorn på affärsverksenheten. Av de nuvarande åtta anställda är alla civilekonomer eller motsvarande. Några har arbetat på revisionsbyrå och någon har tidigare varit auktoriserad men släppt det för att arbeta med annat. Man har också en expert på ADB-system.

Folket på affärsverksenheten tycker själva att de har ett mycket intressant arbete. De har visserligen ett stort arbetsområde. Men de slipper i stort sett att ägna sig åt den rena basrevisionen som tar väldigt många timmar i anspråk. I stället sysslar enheten med mer övergripande frågor och problemområden, med nyheter, med nya ekonomisystem och akuta frågor.

Konstruktiva förslag

Annika Christiansson:

– Det är bra att då och då kunna fördjupa sig inom ett problemområde. Med den här uppläggningen har vi mer samlad tid än byråerna till speciella projekt t. ex. att kunna precisera revisionskrav på nya ekonomisystem, göra jämförande analyser över hur komplicerade redovisningsrutiner kan och bör revideras etc. Det är också viktigt att hinna fånga upp och kanske analysera bakomliggande problem till våra revisionssynpunkter och vid behov göra ledningen uppmärksam på dem. Med min förvaltningsrevisionella bakgrund kan jag ibland tycka att man med ett redovisningsrevisionellt synsätt har svårt att se skogen för bara träd. För att riktigt spetsa till det har jag hört en revisor säga: ”Det är inte förskingringen som är det väsentliga utan huvudsaken är att den är rätt bokförd.” Vi som revisorer måste nog tänka vidare och bidra med något konstruktivt – och inte bara överlåta det åt konsulter. Vi ser gärna att byråerna gentemot affärsverken arbetar med litet vidare ramar – åt det förvaltningsrevisionella hållet. Några helt klara gränser mellan redovisnings- och förvaltningsrevision ser vi inte.

Vår egen styrka är att vi kan det specifikt statliga, vi kan regelverket och budgetprocessen och vi vet hur departementen fungerar. Affärsverkens redovisning regleras av en statlig bokföringsförordning och ett antal bestämmelser som i vissa fall skiljer verken från aktiebolag. Tack vare insynen i de åtta affärsverken får vi också bra referensramar kring hur olika verks gemensamma frågor kan hanteras.

Det gör att vi kan överföra erfarenheter mellan verken.

Liberaliseringen har gått stegvis framåt för alla de statliga affärsverken.

Det har blivit en politisk vilja att förenkla förutsättningarna för att de ska vara affärsmässiga. Politikerna ställer upp på det. Men samtidigt vill de inte helt tappa möjligheten att styra verken, säger man på RRV.

Stora investerare

Det kan t. ex. anses mindre önskvärt att luftfartsverket börjar sälja ut flygplatserna... (Det går nu inte. Då krävs riksdagsbeslut.)

Politikerna måste också tänka på att de affärsdrivande verken är väldigt stora investerare – särskilt televerket, SJ och Vattenfall. De här verken sysselsätter också i runda tal 150.000 människor. Därför är de klart arbetsmarknads- och industripolitiskt intressanta.

Den största nyttan av RRVs insatser är givetvis att affärsverken fått en externrevision. Det innebär en kompetensförstärkning. Verkens egna ekonomiavdelningar har duktigt folk. Men de har varit underbemannade. Man ska också komma ihåg att de här verken främst är tekniska. Historiskt sett har ekonomisidan haft låg prioritet. Med RRVs hjälp har ekonomifolk på olika nivåer på ett helt annat sätt fått ett ”bollplank” att spela mot.

När internrevisionen förr i tiden skrev egna revisionsutlåtanden stannade de inom verken. När man hade anmärkt några gånger utan att något hände hade internrevisorerna inte så mycket att sätta emot.

Internrevisorerna finns givetvis kvar och samarbetar med externrevisionen. På vissa håll jobbar de efter revisionsbyråns program. På andra ställen där internrevisionen varit särskilt väl utvecklad har revisionsbyrån snarare fungerat som ett stöd åt den revision som redan funnits.

Visar upp det bästa

Verksledningarnas attityder till revisionen betecknar Annika Christiansson som positiv.

– Verken strävar efter att vara så ekonomiskt ”professionella” som möjligt och helt jämförbara med aktiebolag och koncerner av motsvarande storlek. Ledningarna i affärsverken är lyhörda för revisionens synpunkter.

– Det är spännande att arbeta här på affärsverksenheten där revisionen erbjuder alla typer av problem att lösa, säger Annika Christiansson. Och det innebär i sin tur många och intressanta kontaktytor mot både revisionsbyråer, verk och bolag. Det blir aldrig monotont att arbeta med affärsverkskoncernerna.

Inge Wennberg