Det är värdefullt att pensionskonsulten Anders Palm i Balans 5/87 påpekar behovet av att säkerställa pensionsutfästelser i högre utsträckning. Men frågorna är komplexa, och det finns skäl att göra en del kommentarer till Palms artikel.
Det säger Laila Kihlström, direktör i FPG, i detta debattinlägg.
Pensionskonsulten Anders Palm behandlar i en artikel i Balans 5/87 frågor kring säkerställande av företags pensionsutfästelser till anställda. Det är värdefullt att uppmärksamheten riktas på behovet av att pensionsutfästelser säkerställs i större utsträckning än vad som för närvarande är fallet.
Artikeln behandlar relativt ingående de principer som gäller för kreditförsäkringsverksamheten i Försäkringsbolaget Pensionsgaranti (FPG). På grund av frågornas komplexitet kan det dock finnas skäl att göra en del kommentarer för att ur FPGs synvinkel ytterligare belysa sammanhangen.
Vilka utfästelser kan kreditförsäkras i FPG?
FPGs huvuduppgift är att kreditförsäkra ITP-planens utfästelser. Detta förhållande styr i viss mån inriktningen även av FPGs övriga verksamhet.
Företag som tillämpar ITP-planen har möjlighet att kreditförsäkra andra pensionsutfästelser som företaget kan ha lämnat. Det kan vara fråga om följande tre kategorier av utfästelser.
1. Pensionsutfästelser som lämnats innan företaget började tillämpa ITP-planen.
2. Pensionsutfästelser som innebär kompletterande förmåner till ITP-planens förmåner.
3. Pensionsutfästelser som lämnats till ägare eller företagsledare som undantagits från ITP-planen, den s.k. frikretsen.
En kreditförsäkring måste omfatta alla pensionsutfästelser av samma slag. För utfästelser till ägare eller företagsledare i frikretsen anses detta krav dock inte behöva upprätthållas, utan enstaka utfästelser kan försäkras.
Företag som inte har andra anställda tjänstemän än sådana ägare och företagsledare som tillhör frikretsen kan få kreditförsäkring för utfästelser till dessa personer. I dessa fall blir det således fråga om företag som över huvud taget inte tillämpar ITP-planen.
Företag med få utfästelser
FPG har inte längre något krav på visst antal pensionsutfästelser för att kreditförsäkring ska kunna meddelas. Det förutsätts inte heller längre, när det är fråga om mycket få utfästelser, speciella villkor om skyldighet att köpa pensionsförsäkring.
Om en kreditförsäkring avser ett företag med färre än 15 pensionsutfästelser rekommenderar FPG dock regelmässigt företaget att avveckla pensionsutfästelserna genom köp av pensionsförsäkring när respektive pensionsberättigad uppnår pensionsåldern. Bakgrunden är givetvis att den slutliga kostnaden för företaget beror av den pensionsberättigades livslängd om utfästelsen avser livsvarig ålderspension. Om det är fråga om få pensionsutfästelser kan man inte räkna med en tillfredsställande riskutjämning.
FPGs inställning är emellertid att företaget självt ska avgöra om det ska bära ansvaret för utfästelse om livsvarig ålderspension. Endast om kreditmässiga skäl motiverar det kräver FPG villkor i kreditförsäkringen om inköp av pensionsförsäkring vid pensionsålderns inträde.
Det bör framhållas att det jag sagt om företag med få utfästelser gäller både kreditförsäkring av ITP-utfästelser och kreditförsäkring av andra utfästelser.
Nya regler om familjepension
Som redovisas i Anders Palms artikel har FPG hittills inte kreditförsäkrat utfästelse om familjepension om utfästelsen – såsom ofta är fallet – innehåller betydande riskmoment för företag get. Anledningen är att den risk som utfästelsen då innebär bör avlastas genom att företaget tecknar pensionsförsäkring eller kapitalförsäkring.
De utfästelser som önskas kreditförsäkrade hos FPG innehåller emellertid oftast såväl ålderspension som familjepension. Om FPG kreditförsäkrar enbart ålderspension finns det risk för att familjepensionen över huvud taget inte blir säkerställd.
FPG har därför nyligen beslutat om ändrade principer, så att enbart kreditrisken blir avgörande för om försäkring ska meddelas eller ej, även i fråga om kreditförsäkring av familjepension.
Om pensionsutfästelsens innehåll är sådant att ett dödsfall skulle medföra en stark ökning av företagets totala åtagande, och därmed av kapitalvärdet för detta, blir det givetvis ofta av kreditmässiga skäl omöjligt att meddela försäkring. Om företaget emellertid är tillräckligt starkt kreditmässigt, kommer kreditförsäkring att meddelas. Det blir därmed företagets avgörande, om företaget ska bära ett sådant åtagande om familjepension som egen risk. FPG kommer, liksom hittills, att för företaget framhålla riskåtagandets innebörd.
Det sagda gäller enbart utfästelser utanför ITP-planen. För ITPs familjepension gäller alltid pensionsförsäkring i SPP.
Därför krävs skuldföring
Sedan kreditförsäkring meddelats för en pensionsutfästelse ska företaget enligt FPGs försäkringsvillkor redovisa kapitalvärdet av pensionsutfästelsen under Avsatt till pensioner i balansräkningen. Detta krav från FPGs sida har stöd i FARs rekommendation nr. 4 om redovisning av pensionsskuld och pensionskostnad liksom i den i artikeln nämnda rekommendationen av Bokföringsnämnden i oktober 1985.
Skuldföringskravet är därutöver betingat av FPGs intresse – såsom kreditförsäkringsgivare – av konsolidering av företaget. Skuldföringen medför att rätten att göra vinstutdelning begränsas på ett otvetydigt sätt. I fråga om ej skuldförda pensionsutfästelser är det osäkert i vilken utsträckning utfästelserna med hänsyn till försiktighetsregeln i Aktiebolagslagen 12 kap 2 § andra stycket bör begränsa möjligheten till utdelning.
Därutöver gäller att det redovisade egna kapitalet påverkas av lämnade pensionsutfästelser endast i den utsträckning de är skuldförda. Skyldigheten enligt Aktiebolagslagen 13 kap 2 § att upprätta kontrollbalansräkning inträder sålunda tidigare om pensionsutfästelser blivit skuldförda än om de redovisas inom linjen. Vidare gäller även för kontrollbalansräkningen att pensionsutfästelser som upptagits inom linjen inte behöver beaktas.
Ett problem i sammanhanget har uppstått genom de begränsningar i avdragsrätten vid skuldföring av pensionsutfästelser som infördes 1975. Om och i den utsträckning lämnade pensionsutfästelser innebär förmåner utöver ITP-planens förmåner, gäller inte avdragsrätt vid skuldföringen, d.v.s. när kostnaden faktiskt belastar resultatet. Situationen är – såsom ofta framhållits – mycket märklig, med hänsyn till att avdragsrätt finns vid utbetalningen av pensionen.
För utfästelser utöver ITP-planens förmåner medför således FPGs skuldföringskrav att det uppstår en kostnad för företaget som ej är avdragsgill samma år. Avdragsrätten inträder först senare vid pensionsbetalningarna. I den mån det skuldförda beloppet kan tas ur redovisat resultat efter skatt inträder givetvis inte några skattekonsekvenser. I den mån så inte är fallet, och företaget inte önskar redovisa förlust, blir det nödvändigt för företaget att skuldföringsåret ta fram vinster till beskattning i en utsträckning som annars inte skulle ha skett detta år.
Skuldföringskravet, såvitt gäller inte avdragsgilla pensionsutfästelser, har diskuterats ingående inom FPG, och viss tveksamhet har funnits om kravet ska upprätthållas. Kravet kvarstår dock alltjämt även i dessa fall, främst mot bakgrund av det klara ställningstagande som gjorts av FAR och Bokföringsnämnden.
Antastbara utfästelser
En pensionsutfästelse som är villkorad av att den anställde kvarstår i tjänst under viss angiven tid för att rätt till pension ska uppkomma kan kreditförsäkras först när villkoret uppfyllts och en faktisk rätt till pension föreligger.
En ”ensidigt” villkorad utfästelse som har det innehåll som skisseras i Anders Palms artikel (sid. 34, mellanspalten), skulle däremot kunna kreditförsäkras när den lämnats. Rätten till pension är då villkorad av att arbetstagaren inte självmant lämnar sin tjänst före den i utfästelsen angivna tidpunkten. Om anställningen däremot upphör av en anledning som inte bestäms av arbetstagaren, finns rätt till pension. Därutöver skulle gälla att pensionsrätten blir definitiv om en pensionsförsäkring måste inköpas enligt kreditförsäkringsvillkoren.
De i artikeln diskuterade så kallade chefsavtalen är ovissa även på så sätt att den anställde eller arbetsgivaren måste påkalla pensionsavgång enligt avtalet, d.v.s. före den ordinarie pensionsåldern, för att pension ska bli aktuell. Med hänsyn till denna ovisshet kan pensionsutfästelsen inte skuldföras förrän pension börjat utgå.
Laila Kihlström, direktör FPG, Försäkringsbolaget Pensionsgaranti