Jämförbarheten mellan årsredovisningar kunde vara bättre. Här skulle FAR kunna betydligt mer aktivt medverka till en enhetligare information.
Det anser Rolf Rundfelt, sekreterare i Sveriges Finansanalytikers Förening.
Idag finns det fler finansanalytiker än någonsin i Sverige. Sveriges Finansanalytikers Förening bildades 1970. Till initiativtagarna hörde Bengt Nyberg och Björn Carlson, då chefsanalytiker vid aktieavdelningarna på Handelsbanken respektive Skandbanken.
400 medlemmar
Under den första tiden hade föreningen bara 25–50 medlemmar. Alla var traditionella finansanalytiker, som framför allt läste årsredovisningar och tolkade dem för internt bruk vid finansiell rådgivning och aktieplaceringar.
Björn Björnsson, i dag föreningens ordförande, var en av dem som anställdes av Björn Carlson på den avdelning på S-E-Banken som sedermera blev Aktiv Placering och i dag är branschens största arbetsgivare.
– I dag är vi nästan 400 medlemmar, berättar Björn Björnsson.
Det beror inte bara på att antalet finansanalytiker har ökat. Medlemskapet i föreningen är nämligen personligt och får behållas även om man lämnat kretsen av yrkesverksamma analytiker.
En del av de ursprungliga medlemmarna har gått över till att vara portföljförvaltare, mäklare, finanschefer i industrin m. m.
Under lång tid var påfyllningen av medlemmar i föreningen mycket liten, under senare halvan av 70-talet nästan obefintlig.
Börsvågen satte fart
Men sedan börsvågen skjutit igång 1983/84 kommer det ett nytillskott av ett 50-tal finansanalytiker varje år.
– Det är ju ett helt annat intresse för hela branschen i dag, konstaterar Björn Björnsson. Och den traditionella företagsanalysen och aktievärderingen har kompletterats med ett markant ökat intresse för de räntebärande placeringarna.
De som håller på med förvaltning och analys av den räntebärande delen av kapitalmarknaden representerar en helt ny typ av medlemmar i finansanalytikernas förening.
– Föreningen är inte längre bara inriktad på aktier, säger Björn Björnsson.
I dag räknar han med att ungefär 30 procent av medlemmarna arbetar med obligationer och liknande företeelser på kapitalmarknaden. Och man närmar sig ett fifty/fifty-förhållande.
Så det har tillkommit en yngre generation i föreningen?
– Ja, antalsmässigt väger de tungt beroende på den nyrekrytering som vi fått i hela branschen, säger Björn Björnsson. Medlemssituationen avslöjar vad som händer i branschen. Det ställer ökade krav på utbildning – vi har analyskvalitet som inträdeskrav.
Ökad informationsvolym
– Efterfrågan på bra analyser ökar hela tiden, säger föreningens sekreterare Rolf Rundfelt, som till vardags ägnar största delen av sin tid åt att för Börsens räkning analysera redovisningsinformation och annan företagsinformation.
– Informationsvolymen har ökat mycket kraftigt, har blivit mer kvalificerad och svårare att förstå, säger Björn Björnsson. Hur många av dagens portföljförvaltare hinner verkligen tränga in i bara de stora bolagens årsredovisningar? Informationen är mer kompakt och ökar dramatiskt.
Detta är också en viktig orsak till det ökande antalet finansanalytiker.
Men ett problem som finansanalytikerna har är den bristande jämförbarheten.
– FAR hjälper inte till tillräckligt aktivt med att verka för en enhetligare information, säger Rolf Rundfelt. I det avseendet har svenska analytiker ett svårare jobb än exempelvis amerikanska. I USA är jämförbarheten mellan årsredovisningar mycket bättre – och ändå är flödet av information större där.
Nu måste vi jobba med att standardisera bort de skillnader som finns. Det ligger verkligen i vårt intresse att revisorerna gör redovisningspraxis mer enhetlig.
Kan underlätta
Nu är analytikerna naturligtvis inte själva beroende av att redovisning sker på ett visst sätt. Det är deras jobb att ”göra om” redovisningen så att den passar in i deras analys.
– Men den egna analysen underlättas förstås av att man inte måste börja med att försöka förstå vad företagen har gjort, säger Rolf Rundfelt.
De krav som finansanalytikerna ställer i dag skiljer sig kraftigt från dem som man hade för 15 år sedan.
– Då hade vi önskemål om att företagen skulle lämna information, säger Björn Björnsson. Nu handlar det om hur de ska presentera informationen.
Kraven ställs inte bara för analytikernas egen skull.
Det är ju inte bara vi proffs som ska ha saklig information, säger Björn Björnsson. Allmänheten har också rätt till begriplig information. Detta borde vara en allmän målsättning. I och för sig påverkar den inte alltför mycket arbetsförhållandena för duktiga analytiker. Men företagen borde ha ett större ansvar för sina egna aktieägare och lämna mer lättfattlig information.
Underlag för massmedier
Rolf Rundfelt:
– Därför är det också viktigt att det tas fram underlag som lämpar sig för massmedier. Journalisterna har ingen sportslig chans att kort och enkelt berätta vad som står i alla de delårsrapporter och årsredovisningar som de får i stora drösar.
Rolf Rundfelt vill att företagen ska lämna korta begripliga kommunikéer så att allmänheten får ett vettigt beslutsunderlag:
– Annars är det nödvändigt att yrkesverksamma analytiker bearbetar informationen. Bra information till massmedier är en viktig del av målsättningen för vår vinstrekommendation.
Ja, just det. Sveriges Finansanalytikers Förening utarbetar egna rekommendationer. Den allra mest kända heter numera ”Definition och beräkning av vinst per aktie”.
Föreningens rekommendationer har som minsta gemensamma nämnare att de syftar till en enhetlig behandling av finansiella informationer.
Ändrad vinstrekommendation
Rekommendationen om vinst per aktie är nyligen ändrad.
En tidigare version byggde på en partiell inflationsredovisning med bl. a. kalkylmässiga avskrivningar baserade på återanskaffningsvärde.
Sedan reviderades rekommendationen. Man förde in s. k. skuldandelsjustering. Det blev en mer komplett inflationsredovisning.
– Det var faktiskt en ganska förvirrad och omtöcknad debatt om inflationsredovisning som fördes under andra hälften av 70-talet, säger Björn Björnsson. Nu har vi backat litet grann och slagit fast hur en fungerande vinstrekommendation ska se ut. Den gamla vann aldrig något gehör. Den var för avancerad.
Dagens rekommendation är i princip baserad på traditionell redovisning.
– Men det här är fortfarande en fråga som splittrar finansanalytikerna, säger Rolf Rundfelt. Hos Aktiv Placering, den största arbetsgivaren för finansanalytiker, är det många som anser att nukostnadsbaserade årsredovisningar är bäst.
Pragmatisk hållning
För egen del anser Rolf Rundfelt och Björn Björnsson att föreningen med den nya rekommendationen har intagit en mera pragmatisk hållning – anpassad till vad som är möjligt att uppnå.
– Praxis är helt klar, säger Rolf Rundfelt. Det går inte att gå ifrån det anskaffningskostnadsbaserade.
Av föreningens övriga rekommendationer är en del numera inaktuella och andra är inarbetade i vinstrekommendationen.
Men man har naturligtvis en etikrekommendation.
Finansanalytiker ska vara seriösa, verka för objektiva beslutsunderlag och inte utnyttja kundinformation för egen räkning. Medlemmarna ska kort sagt föregå med gott exempel.
En ny version av analytikernas rekommendation om cash flow är på gång. Det ska också komma en rekommendation om finansiella nyckeltal.
– Vi ska ha enhetliga definitioner av de vanligaste nyckeltalen i företagens årsredovisningar, säger Björn Björnsson. Talar man om räntabilitet på sysselsatt kapital ska det inte vara någon tvekan om vad man menar.
Påverka börsutredningen
Inom den närmaste framtiden ska föreningen också försöka påverka den allmänna debatten och aktivt delta i remissarbetet kring den övergripande börsutredningen, som statsrådet Bengt K Å Johansson har gett direktiv till.
– Det är väsentligt för oss att försöka påverka de allmänna förutsättningarna för värdepappersmarknaderna, säger Björn Björnsson.
Sveriges Finansanalytikers Förening bedriver också internationellt samarbete i en europeisk federation av motsvarande föreningar i andra länder. Federationen kongressar vartannat år. 1990 möts man i Stockholm. Det är en stor affär med bortåt 800 deltagare.
Inge Wennberg