För att fylla luckan mellan upplagorna av FARs Årsredovisningspraxis 1984 och 1986 har Claes Holmberg, tidigare auktoriserad revisor vid Öhrlings, numera verksam i Handelsbanken, gått igenom förra årets bokslut i ”elitföretagen”. Genomgången som kortfattat refererades på FINFORUM presenteras i denna artikel.

FARs publikation Årsredovisningspraxis har kommit ut sedan 1979 med ett eller några års mellanrum. Den kom senast ut som Årsredovisningspraxis 1984. En projektgrupp inom FAR arbetar med nästa upplaga, som skall baseras på 1986 års bokslut. Den beräknas komma ut under senhösten 1987.

Men redovisningspraxis utvecklas framför allt på vissa aktuella och ibland kontroversiella områden. Claes Holmberg vid Handelsbanken, tidigare auktoriserad revisor vid Öhrlings i Stockholm, har gått igenom 1985 års bokslut i de företag som i Årsredovisningspraxis 1984 betecknades som Eliten.

Eliten är de företag som fått flest utmärkelser i tävlingen om Bästa årsredovisningen. Eliten omfattade 1984 17 bolag. Den har i denna undersökning krympt till 16, eftersom ett av elitbolagen, Uddeholm, övertagits av ett annat, AGA. Vilka 16 bolag som ingår i Eliten framgår av tabell 1.

TABELL 1

”ELITEN”

(Bolag ingående i undersökningen 1983–1985)

AGA

Alfa-Laval

Bofors/Nobel (Nobel från 1984)

DN

Ericsson

Esselte

MoDo

PLM

Pharmacia

SCA

Saab-Scania

Sonesson

Sydkraft

Trelleborg

Volvo

Placeringar och likvida medel

Bolagens finansiella placeringsverksamhet har ökat i omfattning under senare år. Många placeringar är kortfristiga eller sker i värdepapper som är likvida. I denna genomgång har förutsatts att alla bolag har placeringsverksamhet som medför att bolagen har anledning att klarlägga begreppet likvida medel och hur det skall tillämpas på placeringarna. Redovisning av tillgångarna i placeringsverksamheten kan ske på olika sätt som bl. a. beror av placeringshorisonter, löptider och typ av värdepapper.

FAR har uttalat sig om bankcertifikats placering i balansräkning och sagt, att eftersom det då är fråga om fordran mot bank som är disponibel på mycket kort sikt, kan bankcertifikaten redovisas som banktillgodohavanden. Om företagscertifikat och statsskuldväxlar har FAR sagt att de inte kan redovisas under rubriken ”kassa och banktillgodohavanden”. FAR rekommenderar rubriceringen ”obligationer och andra värdepapper”.

Avslutande kommentarer

Vid FARs större undersökningar av svensk redovisningspraxis, senaste versionen publicerad i Årsredovisningspraxis 1984, har konstaterats att kvaliteten är hög och jämn. I detaljer finns brister eller utrymme för fortsatt utveckling. Samtidigt innebär det i lagen givna kravet på redovisningen, god redovisningssed, att standarden mellan bolagen respektive samma bolags standard över tiden kan variera som ett led i den ständiga utvecklingen och anpassningen.

Undersökningens innehåll

Valutor – omräkning av utländska dotterbolag

Inflation

Minoritetsintressen

Intressebolag

Årsredovisningens omfattning och struktur

Prognoser

Rörelsens kostnader

Utländska läsare – GAAP not

Likvida medel

Nyckeltal om bl. a.

– skatter

– vinst/aktie

– räntabilitet

I de mer begränsade genomgångarna till FINFORUM har som några huvudpunkter noterats beträffande ELITENs redovisningspraxis:

* att fortsatt övergång till dagskurs sker vid omräkning av utländska dotterbolag

* att eliminering av minoritetsintresse fortfarande sker från nettovinsten i några fall

* att FARs nya utkast om intressebolagsredovisning inte ännu (i 1985 års bokslut) haft något påtagligt genomslag

* att resultatprognoser lämnas av vissa (och samma) bolag, men att en tredjedel avstår från att ens ange om resultatet förväntas bli bättre eller sämre

* att posten likvida medel sannolikt har ett varierande för att inte säga brokigt innehåll

* att NBKs definition för nyckeltal har ökad acceptans och att metoden full skatt dominerar utan att ännu vara helt accepterad.

Omräkning av utländska dotterbolag

Vid genomgången av årsredovisningarna har undersökts om angiven metod är Monetary/ non-monetary (numera MIM-metoden) eller någon dagskursmetod.

Vid dagskursmetod enligt FARs rekommendation omräknas integrerade bolag med MIM- metoden, medan självständiga dotterbolag omräknas med dagskursmetod.

TABELL 2

1985

1984

1983

Metod för omräkning av utländska bokslut:

– renodlad MIM

(även kallad temporalmetoden)

0

1

2

– modifierad MIM

(bl a varulagret till balanskurs)

  3

  5

  4

– antal med MIM

3

6

6

– dagskursmetod (i vissa fall med dotterbolag med MIM-omräkning)

11

8

8

– saknar utländska dotterbolag

  2

  2

  2

16

16

16

Av de 11 bolag som 1985 använde dagskursmetod, har 7 enbart omräkning med dagskurs, medan 4 bolag tillämpar både dagskurs- och MIM-metoderna inom koncernen.

Sammanfattningsvis har nästan alla bolag i ELITEN redan nu övergått till den metod som FARs utkast rekommenderar, även om vissa betecknar metoden FASB 52, IAS 21 etc.

Vid tillämpning av dagskurs-omräkning, där omräkningsdifferensen förs direkt till eget kapital, uppkommer frågeställningen hur differensen skall fördelas på bundet och fritt kapital. FARs rekommendation anvisar en metod för att beräkna det fria kapitalet och hur differensen skall fördelas.

TABELL 3

1985

1984

1983

Behandling av omräkningsdifferenser inom EK:

– enbart inom bundet kapital

2

4

4

– enbart inom fritt

4

1

1

– både bundet och fritt

4

3

4

– nettot noll efter hedging

0

1

0

– anges ej

2

1

1

Behandling av omräkningsdifferenser i RR:

– finansiell post

5

4

3

– inom rörelseresultat

1

0

0

– som post efter finansiellt men före eo

0

1

2

– eo-post

1

0

0

– flera sätt

1

1

1

Vissa bolag synes tillämpa en försiktig metod, som tar fasta på omräkningsdifferensers tecken. Vid denna metod avdras negativ omräkningsdifferens från fritt kapital, medan positiv dito ökar det bundna kapitalet. I ett fall redovisas ackumulerad omräkningsdifferens som separat post i eget kapital, varvid det inte anges på vilket sätt posten skall hänföras till bundet eller fritt kapital.

Inflationsredovisning

Vid redovisning av inflationseffekter förekommer fullständig redovisning med en redovisning motsvarande FARs rekommendation och partiell redovisning, som normalt består av uppgift om priseffekter på varulager.

TABELL 4

1985

1984

1983

Inflationsredovisning:

– fullständig redovisning

3

5

7

– partiella data

 4

 3

 3

7

8

10

Man kan notera en successivt minskad information om inflationens effekter. Knappt hälften av ELITENs bolag lämnar dessa data.

Minoriteter i koncernredovisning

I FARs rekommendation om koncernredovisning har avsnittet om minoritetsintressen omarbetats och intagits i rekommendationen som ett utkast. Innebörden av utkastet är att minoritetens andel i resultatet och obeskattade resurser skall beaktas på ett mer företagsekonomiskt riktigt sätt än tidigare genom att avdraget/tillägget baseras på raden resultat för bokslutsdispositioner resp att avdrag sker för minoritetens andel i obeskattade reserver.

TABELL 5

1985

1984

1983

Minoriteter:

– väsentliga minoritetsintressen

5

6

5

– oväsentliga

10

9

10

– förekommer ej

  1

  1

  1

16

16

16

För bolag med väsentliga minoritetsintressen gäller:

– minoritetsposter dras av från nettovinster

3

4

3

– från resultat före dispositioner och skatt

  2

  2

  2

5

6

5

De 2 bolag med väsentliga minoritetsintressen som beaktar minoritetens intresse resultatet vid raden nettovinst lämnar uppgifter om minoritetens andel av resultatet före dispositioner och skatt. I det ena fallet anges inget om minoritetsintressen i obeskattade reserver, men detta kan bero på att de delägda bolagen finns i USA.

Intressebolag

Intressebolag är bolag där ägaren har ett betydande intresse i ett annat bolag utan att ägaren är att anse som moderbolag. Utvecklingen och ställningen i intressebolagen kan vara väsentligt vid bedömning av ägarbolagets förhållanden.

FAR har numera i ett utkast till rekommendation föreslagit att data om intressebolag intas direkt i koncernredovisningens resultaträkning.

TABELL 6

1985

1984

1983

Behandling av intressebolag i RR:

– enbart med utdelning

9

8

7

– andelsredovisning

3

3

3

– saknar väsentliga intressebolag

  4

  5

  6

16

16

16

Trots att flertalet av bolagen inom ELITEN har väsentliga intressebolag, har den övervägande delen tills vidare avstått från att tillämpa FARs nya utkast. Kanske vill man avvakta acceptansen av utkastet eller blev utkastet tillgängligt för sent 1985 för att kunna påverka årsredovisningen.

Praxis före FARs senaste utkast om redovisning av intressebolag var i vissa fall att ta in hela resultatet i resultaträkningen och sedan korrigera det belopp som över/understeg utdelningen.

TABELL 7

1985

1984

1983

Bolag med andelsredovisning

Resultatredovisning:

– vinsten korrigeras inom dispositionsavsnittet i RR

2

2

1

– vinsten ingår i nettovinsten

1

1

2

3

3

3

Upplysning lämnas om bolagets principer för intressebolag:

– definition av intressebolag

2

3

2

– definition anges ej men beteckningen intressebolag användes

1

3

3

Bolag som enbart redovisar utdelning i resultaträkningen bör enligt FAR lämna kompletterande upplysningar. Vissa har undersökts enligt nedanstående tabell.

TABELL 8

1985

1984

1983

Bolag med utdelningsprincipen:

Upplysningar lämnas om intressebolag:

– andel av årets resultat

6

6

6

– andel av EK och obeskattade reserver

4

2

3

Upplysningar lämnas om bolagets principer för intressebolag:

– definition av intressebolag

2

3

4

– upplysning lämnas ej men intressebolag kan anses förekomma

6

4

3

Även inom ELITEN synes intresset för att lämna information om sina väsentliga intressebolag vara begränsat. Kanske är de delägda bolagen inte så väsentliga intressen som kan antas vid extern bedömning. I definitionen på intressebolag ingår att det ägande bolaget skall anse att information om det ägda bolaget är väsentligt för bedömningen av den egna verksamheten, vilket kan vara vanskligt att avgöra externt.

Årsredovisningens omfattning och struktur

Syftet är här att få en uppfattning av den totala publikationens omfattning. Därför räknas alla sidor från pärm till pärm inklusive bilder, diagram och text på omslagets insidor, m. m.

TABELL 9

1985

1984

1983

Total omfattning för årsredovisningen:

– antal sidor totalt – max 40

0

0

1

– fler än 40 men max 50 sidor

1

4

5

– fler än 50 men max 60 sidor

14

7

7

– fler än 60 sidor

  1

  5

  3

16

16

16

Man kan notera en betydande likformighet inom ELITEN till mellan 50 och 60 sidor för årsredovisningen.

I tabellen jämförs årsredovisningarna för identiska bolag för att mäta årsredovisningens utveckling i antal sidor.

TABELL 10

1984–­1985

1983–­1984

Ändring av årsredovisningens totala omfattning:

– ökat eller minskat antal sidor – högst 3 sidors förändring inkl ingen förändring

6

10

– högst 10 sidors ökning

9

4

– 19 sidor tillkommit

0

2

– 17 sidor borttagits

1

0

16

16

Den likformning som noteras i föregående tabell beror på att bolagen sett över den totala årsredovisningen. Nästan hälften av bolagen inom ELITEN har ökat antalet sidor med fler än 3 men högst 10.

I tabellen redovisas årsredovisningen uppdelad i två delar: egentlig årsredovisning och annat. En sådan uppdelning blir givetvis skönsmässig: Egentlig årsredovisning utgörs av de obligatoriska ”räkningarna” och förvaltningsberättelse/koncernöversikt, men också ”året i korthet” och ”10 år i sammandrag” som kan anses vara självklara inslag i årsredovisningen för bolag inom ELITEN. Med annat avses bildsidor utan text, adressförteckningar, aktieägardata men också divisions/dotterbolagsrapporter som inte innehåller resultatdata.

TABELL 11

1985

1984

1983

Egentlig årsredovisning:

– egentlig ÅR max 30 sidor

3

4

5

– fler än 30 men max 40 sidor

2

3

6

– fler än 40 sidor

 11

  9

  5

16

16

16

Annat

– antal sidor utöver egentlig ÅR – max 15 sidor

13

9

10

– fler än 15 men max 30 sidor

2

3

2

– fler än 30 sidor

  1

  4

  4

16

16

16

Med viss reservation för ojämnheter i beräkningen synes en koncentration av egentlig årsredovisning på mer än 40 sidor äga rum, samtidigt som sidorna utöver den egentliga årsredovisningen begränsas. En viktig förklaring till det ökade antalet sidor för egentlig årsredovisning är den ökande öppenheten där successivt mer och värdefull information lämnas om divisioner och dotterbolag.

Prognos i årsredovisningen

Framtidsinriktad information är väsentlig för bl a börshandeln. I denna tabell anges i vad mån prognoser förekommer i årsredovisningarna. Prognoserna har därvid uppdelats i två kategorier: prognoser med belopp respektive prognoser med enbart uppgift om riktningen för resultatutvecklingen.

För att identifiera att även styrelsen tar uttryckligt ansvar för prognoser, har undersökts om den bara finns i ”VD-avsnittet” eller om prognosen anges i förvaltningsberättelsen (FB).

Av tabellen framgår att prognoser redovisas av samma antal bolag mellan åren med ett undantag; ett bolag anger att prognosen avges vid bolagsstämman. Det är vidare så att bolagens prognoser är likartade mellan åren – det är samma bolag i de olika grupperingarna i tabellen.

TABELL 12

1985

1984

I ÅR redovisas prognoser enligt följande:

– Belopp anges för resultatet

5

4

– förändring i resultatutvecklingen anges, men inget belopp (riktningsuppgift)

6

6

– ej prognos i ÅR

  5

  6

16

16

Prognosens placering i ÅR (kan vara på flera ställen):

– beloppsprognoser

– VD-avsnitt

2

1

– FB

  3

  3

5

4

– riktningsprognoser

– VD-avsnitt

2

2

– FB

  4

  4

6

6

Specifikation av rörelsens kostnader

I bokföringslagen anges rörelsens kostnader som en rad i resultaträkningen. Många internationellt verksamma bolag tillämpar dock en något fylligare redovisning i det att uppdelning sker på kostnader för sålda varor för att möjliggöra beräkning av bruttovinst och på försäljnings/administrationskostnader. I ett fall anges kostnaderna uppdelade på olika slag som lön, material etc.

Härtill kommer att många bolag utom resultaträkningen särredovisar kostnaden för forskning och utveckling.

TABELL 13

1985

Rörelsens kostnader specificeras direkt i RR

– Kostnad sålda varor anges

5

– väsentliga kostnadsslag anges

1

Årsredovisning för utländska läsare

De stora svenska börsbolagen presenterar i allt större utsträckning en speciell not där data för omräkning av räkenskaperna till amerikansk redovisningssed (US GAAP) visas.

Det finns vidare ett önskemål från läsare av årsredovisningar och utgivare av redovisningsrekommendationer att det skall framgå av årsredovisningen att de uppfyller internationell standard, dvs normalt IASBs rekommendationer.

TABELL 14

1985

1984

1983

Anpassning av ÅR till internationella läsare:

– särskild fotnot med principer och belopp avseende övergång till US GAAP

5

4

2

– annan US GAAP

1

1

1

– uppgift att årsredovisningen är anpassad till internationella redovisningsstandards

1

1

1

Placeringar och likvida medel

Bolagens finansiella placeringsverksamhet har ökat i omfattning under senare år. Många placeringar är kortfristiga eller sker i värdepapper som är likvida. I denna genomgång har förutsatts att alla bolag har placeringsverksamhet som medför att bolagen har anledning att klarlägga omfattningen av begreppet likvida medel och hur det skall tillämpas på placeringarna. Redovisning av tillgångarna i placeringsverksamheten kan ske på olika sätt som bl a beror av placeringshorisonter, löptider och typ av värdepapper.

FAR har uttalat sig om bankcertifikats placering i balansräkning och sagt, att eftersom de olika posterna inte alltid specificeras. Det borde annars vara regel att i not specificera vilka olika slag av värdepapper som redovisas i balansräkningen och huruvida engagemanget är kort- eller långfristigt. När redovisning sker som likvida medel bör möjligheterna till snabb omsättning klarläggas.

TABELL 15

1985

I balansräkningen redovisas likvida medel och kortfristiga placeringar på följande sätt:

– Enbart likvida medel/kassa, bank

5

– Två eller fler rader, t ex likvida medel och kortfristiga placeringar, men där summan av posterna kallas ”likvida medel”

4

– Som föregående men utan att summera posterna till ”likvida medel”

6

– Rubriken ”likvida medel” ändras till ”likvida medel och placeringar”

  1

16

Innehållet i berörda rader specificeras ibland i not varigenom posternas huvudsakliga karaktär kan bedömas.

Följande information lämnades om innehållet:

– Bolag som benämner en eller flera rader för likvida medel

– Notupplysningar lämnas där olika slag av värdepapper anges

4

– Notupplysningar lämnas, men ingen fullständig specifikation av innehållet. Hos många specificeras endast en rad

  5

9

– Bolag som har särskild rubrik i balansräkningen för kortfristiga placeringar utan att räkna in denna i likvida medel

– Notupplysningar lämnas där olika slag av värdepapper anges

2

– Notupplysningar lämnas inte eller informationen är ofullständig

  5

7

Redovisningen av likvida medel har endast undersökts från 1985. Som framgår ovan finns olika metoder för redovisningen bland bolagen inom ELITEN. Vad som olika bolag anser vara likvida medel kan inte avgöras vid extern bedömning eftersom de olika posterna inte alltid specificeras. Det borde annars vara regel att i not specificera vilka olika slag av värdepapper som redovisas i balansräkningen och huruvida engagemanget är kort- eller långfristigt. När redovisning sker som likvida medel bör möjligheterna till snabb omsättning klarläggas.

Nyckeltal

NBK rekommenderar att nyckeltalet vinst per aktie anges före eventuella extraordinära poster. När sådana föreligger i väsentlig omfattning bör nyckeltalet presenteras både med och utan de extraordinära posterna (eo).

TABELL 16

1985

1984

1983

Vinst per aktie:

– anges enbart före eo

11

10

10

– anges enbart efter eo

3

5

6

– anges både före och efter eo

  2

  1

  0

16

16

16

Nyckeltalet räntabilitet på eget kapital har undersökts med avseende på hur skattefaktorn behandlats.

TABELL 17

1985

1984

1983

Räntabilitet på eget kapital:

– redovisar efter avdrag för schablonskatt (enbart)

2

6

9

– full skatt

13

9

7

– både schablonskatt och full skatt redovisas

  1

  1

  0

16

16

16

NBK har tagit fram ett sortiment av nyckeltal, varigenom standardiserade definitioner finns att tillgå. I undersökningen har noterats vilka tal som förekommer mer frekvent inom gruppen ”andra nyckeltal”.

TABELL 18

1985

1984

1983

Andra nyckeltal:

– räntabilitet på sysselsatt kapital

13

15

14

– räntetäckningsgrad

13

13

12

– andel riskbärande kapital

9

11

8

– riskbärande skulder/eget kapital

8

3

1

Ovanstående data kan tjäna som en grov indikation på vilka andra nyckeltal som är vanliga hos de bolag som ingår i ELITEN.

En svårighet är nämligen att nyckeltalen kan förekomma inom olika avsnitt i en årsredovisning, t. ex. inledande sidor, 10 år i sammandrag, diagram eller omslagets baksida.

I denna tabell anges antalet bolag som använder de olika metoder som förekommer vid beräkning av skatt för nyckeltalet vinst per aktie. Upp till tre metoder förekommer för ett enstaka bolag.

TABELL 19

1985

1984

1983

Beräkning av skatt:

– använder full skatt

13

10

9

– använder schablonskatt

4

7

9

– använder partialmetod

2

2

0

– använder betald skatt

3

5

2

Full skatt har haft stor genomslagskraft, medan partialmetoden och betald skatt endast förekommer tillsammans med andra metoder (se tabell 21). Schablonskatten är på kraftig tillbakagång.

Vid beräkning av vinst per aktie förekommer flera olika metoder för att beakta skattekostnaden. I denna tabell anges hur många metoder som bolagen redovisar.

TABELL 20

1985

1984

1983

Antal metoder per bolag:

– 1 metod

10

9

14

– 2 metoder

5

6

2

– 3 metoder

  1

  1

 −

16

16

16

Redovisningspraxis kan knappast anses stabiliserad i behandlingen av skattekostnaden, när en tredjedel av bolaget inom ELITEN använder mer än en metod för beräkningen. 1983 var metodsplittringen inte lika svår.

Vid beräkning av vinst per aktie förekommer följande kombinationer av metoder för att beakta skattekostnader.

TABELL 21

1985

1984

1983

Följande alternativ förekommer:

– enbart full skatt

7

6

6

– enbart schablonskatt

2

3

8

– enbart betald skatt

0

0

0

– full skatt och betald skatt

3

2

1

– schabloniskt och betald skatt

0

3

1

– full skatt och partialmetoden

1

1

0

– full skatt och schablonmetoden

1

0

0

– full skatt, partialmetoden och schablonskat

  1

  1

  0

16

16

16

Vid beräkningen av vinst per aktie används olika metoder för att beakta skattekostnaden såsom framgår av tabellerna 19–21. Många bolag har uppenbarligen funnit att deras metoder behöver ses över eftersom endast 8 bolag av 16 inte ändrat eller kompletterat sina metoder för skatteberäkningen mellan 1984 och 1985.

TABELL 22

1984–1985

Utvecklingen mellan 1984 och 1985 kan sammanfattas på följande sätt:

– övergått från schablonskatt till full skatt

3

– från betald skatt och full skatt till enbart full skatt

1

– från betald skatt till betald skatt och schablonskatt

1

– från betald skatt till full skatt

1

– från betald skatt och schablonskatt till full skatt

1

– från betald skatt och schablonskatt till full skatt och betald skatt

1

– ej ändrat beräkning av skatt

  8

16

I ökande utsträckning och i frånvaro av någon direkt rekommendation redovisar bolagen inom ELITEN vissa data om sina skatteförhållanden.

TABELL 23

1985

Skattekostnaden uppdelad på Sverige och utlandet

5

Specifikation av skillnaden mellan nominell och effektiv skattesats

3

Förlustavdrag som kvarstår

  – med belopp

7

  – utan belopp

1

Andra skatteavdrag än förlustavdrag att utnyttja i framtiden

  – med belopp

3

  – med belopp

1

Ej utnyttjade dispositionsmöjligheter

  – med belopp

1

  – med belopp

1

Undersökningen av ”skattenot” m. m. har endast omfattat 1985.

I FARs rekommendation om koncernredovisning anges att förvärvade obeskattade reserver till ca 50 % skall anses utgöra skatt.

TABELL 24

1985

1984

1983

– anges till 50 %

3

2

1

– lägre än 50 %: ”ca 20 %”

1

1

1

– anges ej explicit eller kommenteras inte alls

 12

 13

 13

16

16

16

Som framgår av tabellen anser flertalet bolag att detta är en uppgift som inte behöver anges i årsredovisningen, sannolikt för att det anses självklart.

Claes Holmberg,tidigare auktoriserad revisor vid Öhrlings, numera verksam i Handelsbanken